Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 15.08.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Inko Bajde: izlet na Kanin, Na Škrlatico, Osvajalci nekoristnega sveta; Obvestila PD: Na Ojstrico, Prevaljski planinci na Kanin; F.Voh: Osebna oprema planincev

Izlet na Kanin

Planinsko društvo TAM Maribor vabi 24. in 25. avgusta na Kanin v zahodnih Julijcih. Odhod in zbirališče: pred hotelom Slavija v Mariboru 24. ob peti uri zjutraj. Na Vršiču bo daljši postanek in vzpon na Prisojnik ter Mojstrovko. Proti večeru se bodo udeleženci odpeljali v Trento, si ogledali izvir Soče in slap Mlinarice, nato pa prenočili v domu Zlatorog v Trenti ali pa v zasebnih sobah v Bovcu. V nedeljo je predviden, vzpon z gondolsko vzpenjačo na Prestreljeniške pode, od tu pa peš na vrh Kanina. S potnimi listi je možen obisk še koče na italijanski strani Kanina. Po zaključenem vzponu povratek v Bovec, ogled tega kraja, po želji kopanje v plastičnem bazenu. V Maribor naj bi prispeli ob 20. uri. Cena vožnje 6500 din. Prijave z vplačili sprejema predsednik planinskih skupin PD TAM, in sicer do petka 16. avgusta.

Na Škrlatico

Opozorili smo že, da PD Kozjak Maribor prireja letos izlet na Škrlatico, ki po svoji višini in prvobitnosti prav nič ne zaostaja za vzponom na Triglav, temveč ga v določenih pogledih celo prekaša. Tura bo nadvse zanimiva in se je lahko udeležijo tudi tisti, ki le redko posvečajo več časa planinam. Ob pomoči izkušenih vodnikov - alpinistov in predstavnika GRS bo izlet vodil Danilo Škerbinek. Zbirališče za udeležence izleta je 24. 8. 1974 pred glavno pošto -Slomškov trg v Mariboru, od koder se bomo z avtobusom odpeljali v Vrata, od tu pa nadaljevali pot do Pogačnikovega doma na Križkih podih. Naslednji dan sledi vzpon na Škrlatico in povratek. Cena izleta, v kateri je všteta vožnja, zavarovanje, prenočišča, dnevnica za vodnike itd. znaša 1650 din. Vplačila za izlet sprejema tov. Kumer - pisarna počitniške zveze Orožnova 2, in sicer od 8 -12 ure dopoldne in od 16 - 18 ure popoldne. Tam dobite tudi vse potrebne podatke v zvezi z izletom, skupaj s programom.

I. Bajde

Na Ojstrico

300 članov rudarskega šolskega centra in članov planinskega društva Velenje se bo povzpelo 24. in 25. avgusta na Ojstrico. Rudarski šolski center je eden izmed prvih kolektivov v šaleški dolini ki je začel skupno z domačim planinskim društvom organizirati množične izlete v planine. V soboto, 24. bodo krenili iz treh različnih smeri proti Kamniškemu sedlu in Korošici, njihov skupni cilj pa bo Ojstrica, s katere je čudovit pogled na Logarsko dolino in okoliške vrhove. V nedeljo bodo imeli vsi udeleženci tega izleta piknik v Ljubnem. Organizatorji izleta pravijo, da ni osnovni namen v tem, da osvojijo vrh Ojstrice, ampak je osnovni namen v tem, da gredo ljudje v naše lepe planine, da za dan, dva pozabijo na vsakodnevne težave in si tako pridobijo novih moči za premagovanje vsakodnevnih nalog.

kaf-

Prevaljski planinci na Kanin

Upravni odbor planinskega društva na Prevaljah je sklenil, da bo za svoje člane organiziral izlet na Kanin, na italijanski del. Na ta izlet bodo odšli 18. avgusta zjutraj s Prevalj.

S F.

Osvajalci nekoristnega sveta

je naslov knjige Lionela Terraya, slovitega francoskega alpinista, ki je te dni izšla pri Državni založbi Slovenije. Čeprav visoka cena, 130 din, ter slabša reprodukcija fotografij nekoliko razočarata, vsebina oboje prav gotovo odtehta, še posebej če opozorimo, da so jo dobri poznavalci avtorja že dolgo časa težko pričakovali. Knjigo odlikuje dokumentaristična vrednost obdobja, sproščena beseda - odkritosrčnost pa takoj najde pot do srca isto čutečih. Prevedel jo je Tine Orel, poznavalci tovrstne literature pa jo uvrščajo med najpomembnejša dela povojnega obdobja.

I. Bajde

Osebna oprema planincev

Osebna oprema planincev je lahko skromna, vendar funkcionalno prilagojena stopnji zahtevnosti letnega časa in dejavnosti (planinec, alpinist, smučar, gorski reševalec itd.). Tokrat vas bomo seznanili z osnovno osebno opremo, ki naše bodoče planince najbolj zanima. Napotki veljajo za oba spola mlajše in starejše generacije. Začnimo pri spodnjem perilu s primerno majico, ki vpija pot, v letnem času kratke, pozimi pa dolge spodnje hlače; srajca iz bombaža ali flanele. Hlače po možnosti iz kamgarna, jabardena, lodna ali drugega trpežnega blaga, ki se ne maže; segajo naj čez kolena. Nogavice morajo biti dvojne, in sicer spodaj volnene ali bombažne dokolenke čeznje pa oblečemo mehke bombažne, pozimi volnene. Pulover po možnosti iz ovčje volne, ki naj bo dovolj ohlapen; segati mora čez boke. Vetrovka s kapuco naj bo iz nepremočljivega blaga. Ne bo odveč, če imamo še posebno varovalo proti dežju, ki je lahko v dvodelni izvedbi ali enem.kosu (pelerina). Čevlji naj bodo iz nepremočljivega usnja s polkrožno sprednjo kapico, ki mora biti dovolj visoka. Podplati naj bodo iz narebričene gume. Poudariti velja, da je v opremi planinca najpomembnejša obutev. V zimskem času so priporočljivi ovojki (gamaše), na notranji strani obloženi, so pa v dveh izvedbah - do gležnjev ali do kolen. Prav tako bomo v mrazu poskrbeli za toplo bundo, ki mora biti dovolj dolga in s kapuco. K temu spadajo tudi primerne rokavice. Pokrivalo za glavo izbiramo poljubno, vendar so priporočljive športne kape iz nepremočljivega blaga, lahko pa so tudi volnene, ki segajo čez ušesa. Če traja naš pohod več dni, priporočamo predvsem rezervno perilo, trenirke in copate za v kočo. Pozimi ne smemo pozabiti na rezervni pulover. Vedno moramo imeti pri sebi najnujnejše toaletne potrebščine. Našteli smo nekaj osnovnih podatkov o osebni opremi planincev. Mnogo je še stvari, ki jih tokrat nismo omenili in spadajo k tehnični opremi. O tem pa prihodnjič.

F. VOH

15.08.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti