Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 01.08.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Obvestila PD: Izlet v Julijske Alpe, Izlet na Jalovec in Prisojnik, Šoštanjski planinci na Vršič, Nova planinska postojanka; Inko Bajde: Na Škrlatico, Zbor alpinistov v Tatrah

Izlet v Julijske Alpe

Planinsko društvo Maribor - Matica vabi planince na 6-dnevni izlet. Pot bo vodila iz Bohinja na Uskovnico, do Vodnikove koče, na Planiko, Triglav, Dolič, čez Hribarice na Triglavska jezera, Komno in Bogatin. Odhod je 3. avgusta ob petih zjutraj z avtobusom do Ljubljane. Vrnitev 8. avgusta po dogovoru. Nujna je dobra planinska oprema. Izlet bo vodila Olga Kurnik. Predvideni izlet v tem času na Rakitovec, Krn, Bavški Grintavec in Jalovec je zaradi bolezni vodnika preložen na začetek septembra.

Izlet na Jalovec in Prisojnik

Planinsko društvo Vuzenica - Muta organizira v okviru letnega programa izlet v Julijske Alpe, in sicer vzpona na Jalovec in Prisojnik. Z osebnimi avtomobili se bomo odpeljali 2. avg. 1974 ob 15. uri z avtobusne postaje Vuzenica Muta. Potovali bomo prek obmejnega prehoda Vič, skozi Avstrijo do obmejnega prehoda Podkoren, mimo Planice v Tamar, kjer bomo prenočili. Naslednje jutro, 3. avgusta, se bomo vzpeli na Jalovec (2643 m), nato mimo zavetišča pod Špikom na Vršič, kjer bomo prenočili v koči. Naslednjega dne se bomo vzpeli na Prisojnik (2547 m) in se vrnili v dolino Tamar. Vrnili se bomo v večernih urah preko Avstrije - prelaz Jezersko. Vsi udeleženci izleta morajo imeti veljaven potni list ali obmejno propustnico. Obvezna oprema: gojzarice, vetrovka in nahrbtnik. Prijave sprejema društvo do 2. avgusta do 12. ure. Ljubitelji planin, pridružite se nam na izletu. Spoznali in videli boste enega najlepših vrhov v Julijcih. Vodja izleta je Bogo Mrakič.

Šoštanjski planinci na Vršič

Planinsko društvo iz Šoštanja organizira tudi letos več izletov za svoje člane. V soboto, 3. in nedeljo 4. avgusta bo izlet na Vršič in Kanin. Udeležilo se ga bo več kot 40 planincev, predvsem starejših članov.

V.K.

Nova planinska postojanka

Planinsko društvo Ravne na Koroškem je ob 22. juliju predalo namenu adaptirane in dograjene prostore na planinski postojanki -Naravske Ledine. Postojanka je dobila tri nove dvoposteljne sobe, enoposteljno sobo, primerno opremljeno vikend hišico, nove sodobne sanitarije in shrambo. Ravensko planinsko društvo vabi planince, da obiščejo njegovo postojanko Naravske Ledine na pobočju Uršlje gore. Prijetno se bodo počutili.

Na škrlatico

PD Kozjak Maribor vsako leto organizira osrednji društveni izlet, ki je namenjen tudi tistim, ki sicer radi zahajajo v gore, pa vedno nimajo te možnosti. Vrsto let so prirejali že tradicionalne pohode na Triglav, ki so vedno dobro uspeli, vendar so zaradi pestrosti repertoarja letošnji načrt spremenili in se odločili za Škrlatico. Izbrali so jo zato, ker dostop na vrh dosega dostop na Triglav, po svoji prvobitnosti in divjini pa ga celo presega. Čeprav je izlet predviden šele za 25. avg. 1974, je prav da nanj že sedaj opozorimo. Sledil bo še en, nič manj zanimiv izlet na Grossvenediger v Avstriji, ki je prav tako nadomestilo za vsakoletni pristop na Grossglockner. Podrobnosti o obeh izletih bodo pravočasno objavljene.

Zbor alpinistov v Tatrah

Poročali smo že o jubilejnem alpinističnem tednu v Tatrah (ČSSR), katerega se bosta udeležila tudi dva naša alpinista. Izvedeli smo, da pričakuje organizator (IAMES) okoli 350 alpinistov, od tega 90 iz tujine. Od 5. do 11. avgusta so za tabor rezervirani vsi alpinistični kampi v Jamskem plesu, Mengusovski dolini, Velicki dolini, Zelenem Plesu in Bielovodski dolini, medtem ko bo center v Starem Smokovcu.

01.08.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti