Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 27.07.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Objave PD železničar: 14. zlet jugoslovanskih planincev železničarjev; Taborjenje ob bohinjskem jezeru; Inko Bajde: Dve prvenstveni smeri; Tečaji za mladinske vodnike; Dve vzgojni akciji

14. zlet jugoslovanskih planincev - železničarjev
od 16. do 18. avgusta 1974 bo v organizaciji PD Železničar Sarajevo na Romaniji pri domu Slaviša Vajner, 14. zlet jugoslovanskih planincev - železničarjev. Ves program se bo odvijal pri planinskem domu. Pripravljajo resna in šaljiva tekmovanja z lepimi nagradami.
Za vse udeležence je zagotovljen prevoz z avtobusom iz Sarajeva do zletišča. Prav tako je orgnizirana prehrana (dva zajtrka, dve kosili, dve večerji). Stroški na udeleženca so 105 dinarjev. V to ceno je vračunana prehrana, avtobusni prevoz, emblem in značka. Prijave sprejemajo v društveni pisarni ali pri Stanku Božiču v TAM, obrat Studenci, vključno do 3. 8. 1974. Ob prijavi je treba vplačati celoten znesek. Podrobnejša navodila sledijo v kratkem oziroma, ko jih bo poslala PDŽ Sarajevo.

Taborjenje ob Bohinjskem jezeru
Planinsko društvo Železničar Maribor sporoča članom, da bo od 16. avgusta letos taborenje ob Bohinjskem jezeru, kot ga predvideva načrt izletov v 1974. Društvo prosi vse interesente, da se čimprej prijavijo, kar je potrebno, da si zagotovijo ugodno priložnost, ki jo nudi gostitelj (dobra hrana in stanovanje). Dnevna oskrba je 55 dinarjev na osebo. Bivanje v šotorih s posteljami. Priložnost imajo tudi starejši člani. V okolici Bohinja so možnosti za lepe izlete, za transverzaliste pa so tu pomembne točke kot Triglav, Krn, Rodica, Črna prst itd. Prijave sprejema tajnik društva ali osebno vodja izleta Albert Marzidovšek st. (Maribor, Engelsova 62) in to vključno do 1.8.1974. Plačati je treba 20 dinarjev akontacije.

Dve prvenstveni smeri
"Centralna" je naziv nove smeri, ki poteka po značilni zajedi v osrednjem delu Erjavškega vrha nad Klemenčo jamo. Zanimivo je, da je to steno naskakovalo že več navez, a se je zmerom kaj zataknilo. Več sreče je imela mlada obetajoča naveza celjskega alpinističnega odseka v sestavi Franc Čanžek in Janez Črepinšek, ki sta se v osmih urah uspešno povzpela po njej. Smer sta ocenila s V +, - VI A 2, v zgornjem delu s III. Stena je na tem mestu visoka 350 metrov. Novo prvenstveno majo tudi v severni steni Planjave. Preplezala sta jo Marjan Prelog iz AO TAM in Silvo Jošt iz AO Celje. Oba sta člana letošnje odprave v Kavkaz. V steni, ki je visoka 800 m, sta plezala 9 ur. Ocena smeri se v spodnjem delu (okrog 400 m) giblje v mejah V., v zgornjem delu pa III. težavnostne stopnje.

Tečaji za mladinske vodnike
Mladinska komisija prireja letos poleti tri tečaje za mladinske vodnike. Prvi se je začel 21. in traja do 28. julija, imajo ga pod Raduho, v Vratih pa bosta tečaja od 28. julija do 4. avgusta in 4. do 11. avgusta.

Dve vzgojni akciji
V letošnji jubilejni planinsko - alpinistični sezoni, ko praznujemo stoletnico jugoslovanskega planinstva, sta načrtovani še dve večji vzgojni akciji. Do 27. julija bo v Dolini vrat začetniški plezalno-alipinistični tečaj, pred zaključkom sezone pa bo plezalno - alipinistični tabor 2. do 8. septembra v zahodnih Julijskih Alpah, v stenah Poliškega Špika, Viša in Mangrta. To bo zadnja preizkušnja naših plezalcev in alpinistov pred odhodom v gore Hindukuša.

I. Bajde

 

27.07.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti