Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko-alpinistične novice - 07.03.1974

Večer - F. Voh: Program izletov mariborskih planincev; Inko Bajde: Planine Hrvatske / 6 članov akademskega AO na Hoggarju

Program izletov mariborskih planincev
Verjetno bi v Sloveniji ali pa tudi v sosednih republikah težko našli bolj aktivno planinsko društvo kakor je Matica PD Maribor. Z izredno požrtvovalnostjo in nesebičnim delom aktivno deluje v Mariboru že nad 80 let. Premor je nastal le med I. in II. svetovno vojno. sicer pa tudi okupator ni mogel omajati organiziranega razvoja Slovencev, ki so se shajali v raznih klubih in društvih že od leta 1893 dalje. Številna predavanja, tečaji seminarji in krožki v raznih sektorjih dela ter organizirani kolektivni planinski izleti v najlepše dele naše domovine in tujine so odraz nenehnega dela spoštljivih tovarišev,brez katerih si tako plodnega dela ne moremo zamisliti.
Planinsko društvo Maribor matica, je za svoje člane pripravilo zelo obsežne in pestro izbrane programe izletov za 1974, ki bodo od marca do konca oktobra.
Na mesec so predvidena dva, trije in celo štirje izleti. Od številnih izletov, ki so planirani bo gotovo najlepši enotedenski pohod v Kamniške alpe, Julijske alpe in mednarodna pot prijateljstva v gorovje Italije in Avstrije.
Vodiči teh izletov so znani mariborski planinci kot so: tov. Šumljak, Šoštarič,Vogelnik, Škerjanc, Vuk, Meden, Korošec, Lah, Svetel, Budja in drugi.
Iskreno želimo, da bi PD Maribor matica svoj program dela za leto 1974 v celoti uresničila in dosegla najboljše uspehe v tej masovni športni organizaciji, ki ima vedno več pristašev obeh spolov med starejšimi in mlajšimi generacijami naših občanov. Srečno pot!

F. VOH

Planine Hrvatske
je naslov najnovejšega jugoslovanskega planinskega vodnika, ki je delo znanega hrvatskega publicista in urednika Naših planina dr. Željka Poljaka. Njegov vodnik obsega kar 544 strani 216 fotografij in 24 dvobarvnih kart v prilogi. V naši literaturi bi le težko našli kaj takega. Cena vodnika v prosti prodaji bo 100 dinarjev, za člane planinske organizacije pa le 70 din. Za tiste, ki so redni naročniki Naših planina in ki so zaostalo naročnino poravnali najkasneje do 28.februarja 1974, pa bo veljal še poseben popust. Tako bodo za en izvod plačali le 55 din.
Naročila za vodnik sprejema Planinska zveza Hrvatske, 41000 Zagreb, Kozarčeva 22, v ceni je vračunana tudi poštnina.

6 članov akademskega AO na Hoggarju
Ti so hkrati tudi prvi jugoslovanski alpinisti ki so obiskali saharske gore. Čeprav je njihovo poročilo s te dolge poti precej obširno, naj omenimo le nekaj podrobnosti v zvezi z njihovo odpravo. Na pot so krenili že 27. decembra lani z kombijem IMV in so prevozili kar 8400 km poti večinoma po Afriki. V Ljubljano so se vrnili šele 22. januarja letos. Z obiskom v saharskem gorstvu Hoggar so izredno zadovoljni saj so ob številnih težavah in preprekah dosegli cilj in preplezali 7 prvenstvenih smeri ter dve ponovitvi. Preplezane prvenstvene smeri se gibljejo med peto in šesto težavnostno stopnjo (A2 in A3). Bazni tabor so kasneje premestili tako da so v primerjavi s prvimi vzponi ki so jih opravili v masivu Iharen in Tilaonz, naslednje dni plezali še v stenah Taridalt in Tezouiag. Krožno cesto okrog Hoggarja so sklenili v Tamanrassetu, od koder so se nato vrnili v domovino.

I. Bajde

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti