Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko-alpinistične novice - 09.02.1974

Večer, planinsko - alpinistična rubrika - Inko Bajde: AO Impol - Planinska šola - GRS Maribor

AO IMPOL
Že vrsto let smo priča uspešnim akcijam, individualnim vzponom in zahtevnim društvenim izletom med naše najvišje vrhove, ki so sad neutrudnega, predvsem pa vztrajnega dela alpinistične sekcije PD Impol, Slov. Bistrica. Mnogi se še vedno spominjajo nekoč močnega alpinističnega odseka, ki ga je imela Slov. Bistrica, toda po tragični nesreči, ki se je pripetila v Špiku leta 1952, je to dejavnost popolnoma zamrla.
Največje zasluge za delo, ki je bilo opravljeno v tern obdobju, gre nedvomno pripisati tov. Šturmu in Zafošniku, ki sta kot domačina, ves ta čas pa člana AO Kozjak, Maribor, prizadevno prenašala svoje znanje na mlajše. Številni izleti, planinske šole in alpinistični tečaji pod njunim vodstvom so alpinistično sekcijo slednjič pripeljali do tiste točke, ko se je lahko osamosvojila in postala samostojen alpinistični odsek.
Ustanovni občni zbor mladega odseka je bil včeraj, 8. februarja v prostorih društva upokojencev Slovenska Bistrica. K delovnemu uspehu jim lahko iskreno čestitamo, v bodoče pa zaželimo še obilo srečnih navez.

PLANINSKA ŠOLA
Do predlani so planinska društva Maribora večidel sama pripravljala svoje planinske šole. Lani pa so se odločila, da naj bi bila planinska šola centralna, za vse PD, in s tem tudi kvalitetnejša. Čeprav proti pričakovanju, se je taka zasnova dela vendarle izkazala edino pravilna. Tako smo letos znova priča skupni planinski šoli, čeprav je zaradi časovne stiske omejena le na dva meseca. Predavanja, ki so se začela že 31. januarja so vsak četrtek od 17. do 20. ure v prostorih visoke ekonomsko komercialne šole.

GRS MARIBOR
Gorska reševalna postaja Maribor, ki že vrsto let uspešno deluje pod vodstvom načelnika Lojzeta Kraigherja, se je odločila, da v letošnjem letu nekoliko spremeni dosedanji način dela. Večina GRS ima določena stenska reševalna območja, mariborska reševalna služba jih iz razumljivih razlogov nima. V neposredni bližini Maribora ni visokih sten ali gora,v katerih bi prišlo v poštev reševanje, za katerega je GRS v prvi vrsti kvalificirana. Zatorej je njena glavna naloga in pretežna dejavnost v dogovoru s pohorsko vzpenjačo in vanjo vključene mreže vlečnic, ob katerih je treba dežurati v zimskem času. Tako poleg alpinistov postaja vključuje še večje število smučarskih pomočnikov in vaditeljev. Kot že leta bodo tudi letos organizirali dve osrednji akciji, letni in zimski tečaj - poleg rednih vaj, v katerih navadno sodelujejo še ostale GRS. Ker bo letos nekoliko več poudarka na stenskem reševanju, bodo v ta namen iz obeh mariborskih odsekov k sodelovanju povabili nekaj najboljših alpinistov, ki naj bi sčasoma kandidirali za pripravnike. Kot vsi drugi bodo tudi ti morali opraviti smučarsko šolo, ki jo posebej zanje pripravlja GRS s svojimi vaditelji. Tiste pomočnike, ki težijo po alpinistični izobrazbi, nameravajo usmeriti na predavanja alpinistične šole. Dogovorili so se tudi, da bodo spomladi na pohorskih skalcah za člane obeh mariborskih odsekov pripravili demonstracijo stenskega reševanja. S takim režimom dela in obsežnostjo bo mariborska GRS dosegla ne samo številčnost, temveč tudi kvaliteto.

I. Bajde

09.02.1974


Rubrika, ki je nadomestila Iz alpinističnega sveta, je izhajala do ... z dvema različnima naslovoma; poobjave pa imajo vse oznako Planinsko-alpinistične novice 

Primerek iz arhiva Inka Bajdeta

in

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti