Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 19. in 26.12.1972

Večer, Šport - Inko Bajde: Nemška ekstremistka, Mont Blanc: Freney

Nemška ekstremistka
Maria Kittl naj bi bila nemška Simone Badier, saj je plezala sama v smeri V. in VI. težavnostne stopnje v Gesaeuse, znane šestice v Dachlu v Dachsteinu direktno v juži steni, vzhodno in severno steno Bischofsmuetze, v Wilder Kaiser vse najtežje, v Grossglocknerju Pallavičinijev žleb, v Materhornu greben Zmutt, v Mt. Blancu severno steno Trioleta, južni greben Aiguille Noire, v Civetti Philipp - Flammovo varianto, 400 m visoko, ki jo je prvi ponovil Claude Barbier. Po poklicu je učiteljica na posebni šoli. Je tudi sijajna smučarka, uspešna tekmovalka, skratka ekstremistka nove dobe.

Mont Blanc: Freney
Kar tri naveze so se odločile ,za naskok centralnega stebra v Freneyu, in kot se je izkazalo, so tudi vse tri uspele. John Yates in Dave Morris sta smer preplezala le z enim bivakom. McHardy in Pete Minks pa z dvema. Tretji par je imel manj sreče, saj ga je zajelo slabo vreme, tako, da je bila naveza prisiljena vedriti v igluju na sedlu Peuterej do polovice dneva in šele zvečer je dosegla bivak v podnožju nameravanega vzpona. Naslednji dan sta alpinista priplezala na vrh podstavka (tako se imenuje mesto v steni), kjer sta morala zaradi močnega pršenja bivakirati. Z vzponom sta nadaljevala šele tretji dan in takrat tudi izstopila.
Medtem ko je šestorica angleških alpinistov srečno dosegla vrh preko centralnega stebra Freney, pa je japonska ekipa petih alpinistov lzgubila kar dva svoja tovariša. Plezali so namreč Walkerjev steber v Grandes Jorasses, eden izmed alpinistov je padel iz bivaka, police, tik pod vrhom. Nižje v steni sta ga našla britanska alpinista Rouse in Carrington. Drugi izmed petorice pa se je ponesrečil med sestopom z vrha, ko je izginil v eni izmed ledeniških razpok.

I. Bajde
 

19. in 26.12.1972
Iz alpinističnega sveta 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti