Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skupščina CAA

Club Arc Alpin – Združenje planinskih zvez na območju Alp je bila 26.-27. marca v vili Tartini v Strunjanu

CAA s svojimi osmimi člani (Planinske zveze Francije, Nemčije, Italije, Švice, Lichtensteina, Južne Tirolske, Avstrije in Slovenije) z 1.819.932 člani, 1.733 društvi, 128.240 kilometri planinskih poti ter 1.811 kočami se je znašla pred pomembnimi nalogami.

Delegati, prisotni septembra lani na svoji redni skupščini v Innsbrucku so naročili, da predsedstvo pripravi gradiva v zvezi z pomembnimi zadevami in predlogi, ki se morajo čim preje obravnavati. To se je zgodilo v soboto 27. marca letos, ko je Planinska zveza Slovenije (PZS) v Strunjanu organizirala skupščino, ki so se je udeležili vsi predsedniki zgoraj navedenih zvez.

Po običajnih administrativnih obravnavah v uvodu je sledil dogovor za usmerjeno akcijo, kako najnovejša stališča (protokole), ki so bili nedavno tudi prevedeni v jezike članic in angleščino (Motorni promet po alpskih brezpotjih, Politične zahteve združenja planinskih zvez alpskega loka glede podnebnih sprememb in Stališče do zelo zahtevnih planinskih poti v naravi in krajini) v odvisnosti od obravnavane vsebine dostaviti ali izročiti v upoštevanje vladnim ustanovam in v izvajanje sorodnim organizacija, drugim nevladnim organizacijam in seveda v prvi vrsti svojih članic.

Ena od pomembnih statutarnih nalog združenja je zastopati interese vključenih planinskih organizacij v Evropski uniji (EU) in drugih mednarodnih organizacijah. Da bo to uspešnejše, bo potrebno izboljšati v EU poznavanje dela ter nalog CAA in njenih članic, definirati organizacijske strukture v EU, ki so za delo planinskih organizacij pomembne, sodelovanti v projektih EU, ki so istovetni z cilji in delom članic CAA itd. Predloženo je bilo ciljno gradivo, kako doseči aktivnejše sodelovanje CAA z organi Evropske unije. Nominirali smo tudi teme, ki so za delo planinskih organizacij zelo pomembne in bi te želele sodelovati v delovnih telesih EU pri pripravi Smernic in Predpisov, ki zadevajo njihovo delo. Planinske organizacije žele seveda tudi kandidirati za sredstva EU za projekte, ki jih EU lrazpisuje.

O tem, kako so to sodelovanje z EU dosegle druge športne in nevladne organizacije, je bilo predloženo več informacij. Pridobljena je bila tudi ponudbe špecializirane projektne organizacije, ki bi za potrebe CAA opravila projekt potrebnih korakov, na podlagi katerih bi CAA imela dostop do za njeno sodelovanje z EU potrebnih gradiv in seveda poti ter postopkov za aktivno in koristno sodelovanje z EU.

Za CAA je sodelovanje z EU zelo potrebno, seveda pa so se prisotni odločili, da ponudba projektne organizacije presega finančne možnosti CAA, da je treba poizkati informacije v Bruslju, ki jih članice za svoje delo potrebujejo in aktivnosti glede EU usmeriti po cenejših vzgledih drugih organizacij. To seveda pomeni daljšo in majn aktivno približevanje potrebnemu sodelovanju CAA in njenih članic z EU. V vsakem primeru pa bodo morale tudi v tem primeru članice računati na pripravo in posredovanje potrebnih gradiv in podatkov, ki so za predstavljanje in sodelovanje z EU potrebni.

Članice so bile lani povabljene, da posredujejo CAA predloge teme, za katero bi želele, da se obravnava na Evropskem nivoju in bi bila seveda deležna sredstev razvojnih skladov EU. Med predlogi smo morali izbrati tisto, ki bo zadovoljevala interesom čim več članic, zanjo pa bi bila zainteresirana tudi EU. Tema bi morala pomeniti kakovostno vsebino ter problematiko, po širši strokovni obravnavi pa bi njeno zaključno poročilo predstavljalo usmeritev za nadaljne delo članic CAA in tudi dragoceno gradivo nasploh za širše potrebe Evrope. Med štirimi prijavljenimi temami je bila izbrana: Energetska gospodarnost v planinskih kočah. Komisija CAA za koče bo na podlagi pisnih gradiv pripravila projektno nalogo in jo prijavila v Bruslju.

Že lani so predvsem delegati iz Francije in Južne Tirolske opozarjali na potrebno zaščito pred enostransko regulativo in uradniškim omejevanjem planinskih aktivnosti ter potrebni podpori pri zagotavljanju prostega dostopa do gorskega sveta. To bi pomenilo tudi pospeševanje planinstva kot edinstvene telesno-kulturne kot tudi doživljajske aktivnosti za vso starostno populacijo. Največ opisanih težav se je v zadnjem času ponovno primerilo na Južnem Tirolskem, o vzrokih kot tudi posledicah za ta dogajanja ter odmevih na to smo lahko 14. marca letos prebrali tudi na 10. strani Nedela. Vsled opisanih težav je tamkajšnja planinska zveza zaprosila CAA za pomoč. Prisotni so odločno podprli zahtevo za zagotovitev prostega dostopa do gora v gorski svet. Že te dni bo izveden zbir tozadevnih podatkov v vsem evropskem Alpskem prostoru, pripravljeno bo zbirno poročilo in akcijski plan, na osnovi katerega bo CAA storila potrebne korake.

Inštitut za dokazano inovativno tehnologijo Fakultete za strojništvo in Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani ter Planinska zveza Slovenije so predložili CAA dopolnilno gradivo o rezultatih meritev, s katerim opozarjajo na nova viskozno-elastična spoznanja, do katerih prihaja pri več zaporednih sunkovitih obremenitvah dinamičnih vrvi. Sklenjeno je, da bo gradivo v kratkem obravnavala komisija CAA za varnost, usposabljanje in planinstvo.

Leta 1950 so alpinisti Francije izvedli senzacionalni vzpon na Anapurno, ki je dal nov polet osvajanju Himalajskih ciljev in pripomogel k organizaciji ministrstva za šport Francije, njen prvi mož pa je postal vodja uspešne odpave. Po nepojasnjenih poteh je zastava odprave z podpisi članov odprave zašla v Nemčijo, kjer so jo po naključju pred kratkim odkrili. Predsednih planinske zveze Nemčije jo je ob koncu skupščine z željami po nadaljnem dobrem sodelovanju predal svojemu kolegu iz Francije.

Delegate škuščine CAA pa je predsednik PZS seznanil o Slovenskem planinskem muzeju, ki bo svečano odprt 7. avgusta letos.

Danilo Škerbinek

 




Predsednik DAV izroča zastavo z Anapurne Francozom

Fotografije Franc Ekar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti