Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje popotnikov po evropskih peš poteh

bo letos v soboto, 15. maja, v Radljah na Koroškem

Komisija za evropske pešpoti, ki so jo ustanovili: Zavod za gozdove Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije in Zveza gozdarskih društev, vsako leto organizira srečanje s pohodom, ki bo v letošnjem letu v Radljah na Koroškem, v soboto 15. maja.

Pohodniki iz vse države se bomo zbrali na druženju v Radljah ob 15. uri, kamor nas bo vodila pot iz smeri sosednje Avstrije iz Eibiswalda (Ivnika) ob 9. uri. Na začetku poti nas bodo od 8. do 9. sprejeli v domačini, popeljali po mestu in pokazali svoj muzej popotništva. Skupaj nas bodo turistični, planinski in gozdarski vodniki vodili po poti E6, ob kateri bomo uživali v lepotah koroških gozdov, na veselo druženje v Radlje. Hoje je za dobre štiri ure. Družine pa se lahko priključijo pohodnikom v Gostilni Žohar, od koder je še dve uri hoda do Radelj. Na mejnem prehodu bomo slavnostno odprli novo tablo ob 11. uri. Druženje v Parku dvorec Radlje se bo pričelo ob 15. uri s kulturnim programom in pozdravi gostov. Obiskala nas bo predsednica Evropske popotniške zveze gospa Lis Nielsen iz Danske in častni predsednik evropskih pešpoti iz Avstrije dr. Wurst.

Spregovorili nam bodo: župan občine Radlje, predstavniki ustanoviteljic Komisije za evropske pešpoti, in drugi. Slavnostni govornik pa bo Tone Lesnik, dolgoletni predsednik Komisije za evropske pešpoti. Podelili bomo tudi priznanja za prehojene poti.

Po končanem srečanju se bodo pohodniki (šoferji avtomobilov) lahko peljali nazaj na zborno mesto po svoja vozila.

Tako na začetku poti kot ob sami poti, bomo tudi na skupnem druženju lahko spoznali veliko zanimivega o naši naravni in kulturni dediščini ter v pogovoru z domačini vstopili v čudoviti svet Koroške vasi, običajev in podeželja.

Podrobne informacije: Jože Prah, 041 657 560
predsednik KEUPS

 

Mineva več kot 30 let od postavitve prve evropske pešpoti E6 v naši državi. Poleg nje vodi skozi naše kraje še evropska pešpot E7, ki je tudi že štela 20 let. Poti se križata na Mačkovcu in sta skupaj dolgi skoraj tisoč kilometrov.

Celotna pot E6 poteka od severa od Kilpisjarvija (Finska na meji s Švedsko) čez številne evropske države do Strunjana. Želja evropopotnikov je, da bi se ta pot nadaljevala po kopnem do Egejskega morja. Slovenski del E6, imenovan Ciglarjeva pot, je speljana od mejnega prehoda Radelj do Strunjana, v smeri s severa na jug.

Slovenski del E7 ali Naprudnikova pot pa poteka v smeri zahod - vzhod od Robiča do Hodoša. Načrtovano je, da bo ta pot v celoti povezala Atlantik in Črno morje. V zahodnem delu ji manjka začetni del na Portugalskem, odsek skozi del Italije, na vzhodu pa nadaljevanje skozi Romunijo in Ukrajino. Obe poti sta označeni z rdeče-rumenimi markacijami.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti