Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 18. in 21.10.1972

Večer, Šport - Inko Bajde: Vzponi Poljakov, Slabo vreme je nagajalo alpinistom, Zaključek sezone štajerskih in koroških alpinistov

VZPONI POLJAKOV
Skupina 22 poljskih alpinistov, o katerih smo že poročali, ki se je mudila v Kamniskih Alpah pod vodstvom Staška Rudzinskega in ob pomoči kamniških alpinistov, je skupno opravila kar 137 vzponov. Med njimi je bilo tudi več težkih zgodnjih ponovitev. Plezali so raz Dedca, direktno v Štruci, Kamniško v Koglu, Akademsko v Vežici, opravili prvo ponovitev SZ raza Kalške gore in druge pondvitve.

SLABO VREME JE NAGAJALO ALPINISTOM
Malo prezgodaj je še govoriti in delati sklepe o letošnji alpinistični sezoni, kajti leta še ni konec in marsikaj se še lahko spreobrne. Vendar pa velja pripomniti. da le ni tako plodno, vsaj po številu vzponov ne; to opažajo mnogi alpinistični odseki. Vse leto je bilo vreme izredno muhasto in je močno oviralo naveze, tako da številčna bera vzponov ne bo takšna kot običajno. Da bi se do konca leta dalo še kaj bistveno spremeniti, pa je se tudi veliko vprašanje, kajti v višjih legah je že zapadel sneg in počasi bodo morali alpinisti računati z zimskimi razmerami v stenah.
23. in 24, septembra so se na Okrešlju nad Logarsko dolino mudili štirje Tamovi alpinisti, ki so v soboto preplezali kar dve smeri, in sicer Szalay Gerina v Turski gori in vzhodno v Mali Rinki, v nedeljo pa še Igličevo, prav tako v mali Rinki. Povedali so, da je bila stena sicer suha, toda po kotanjah so se držale že prve krpice na novo zapadlega snega. Za spremembo so se odpravili na Grohat pod Raduho nekateri alpinisti AO Kozjak, vendar tudi tokrat vreme ni bilo ravno idealno.

ZAKLJUČEK SEZONE ŠTAJERSKIH IN KOROŠKIH ALPINISTOV
Vrsto let se že sestajajo Koroški in štajerski alpinisti na zaključkih alpinistične sezone, da pokramljajo o svojih uspehih, celoletnem delu, morebitnih neuspehih ter ponovno prikličejo v spomin vse tiste trenutke ki so jih preživeli v stenah, bodisi doma ali v tujini. Ob takih priložnostih so navadno tudi svečani trenutki, ko odseki sprejemajo novopečene pripravnike in člane, ki so seveda po stari alpinistični navadi ustrezno ,,krščeni". Predlansko leto so bili organizatorji srečanja Celjani in so ga pripravili na Mozirski koči, lani koroški alpinisti na Peci, letos pa je vrsta na Mariborčanih, ki bodo po vsej verjetnosti, (kot že pred leti) izbrali kar Ribniško kočo na Pohorju. Datum še ni točno določen, verjetno bo srečanje v prvi polovici decembra.

I. Bajde
 

18. in 21.10.1972

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti