Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Menjave Aljaževega stolpa s kopijo ne bo!

Aljažev stolp so včeraj prepeljali v dolino, kjer bo na ogled v novem planinskem muzeju. Ekspertiza je bila proti zamenjavi stolpa s kopijo, ni pa prepovedala njegove premestitve v planinski muzej ... = prvoaprilska objava!

Polemik, ali naj Aljažev stolp na vrhu Triglava zamenja replika, je z včerajšnjim dnem nepreklicno konec. Strokovna ekspertiza, ki je bila opravljena v lanskem poletju je pokazala, da je stolp še vedno v zadovoljivem stanju, zato zamenjave ne bo. Ob tedanjih glasnih polemikah je postalo jasno tudi to, da je velika večina slovenskih planincev močno navezana na originalni izdelek, ki ga je na pobudo župnika Jakoba Aljaža, leta 1895 postavil mojster Anton Belec.

Že iz zelo starih fotografij je razvidno, da planinci do stolpa nikoli niso imeli odnosa, kakršnega bi si kot simbol zaslužil. Jakob Aljaž bi se s prestavitvijo v planinski muzej prav gotovo strinjal.

Naročnik premestitve originala, ki bo po končanih restavratorskih postopkih krasil planinski muzej v Mojstrani pravi, da je stroške demontaže in helikopterskega prevoza v celoti pokril sponzor, v tem primeru ponudnik mobilne telefonije. Zato vse morebitne očitke, da gre za potezo, ki se bo pokrila iz žepov davkoplačevalcev, ostro zavrača. Obnovljeni stolp bo obiskovalcem muzeja prvič na ogled 6. julija, na proslavi ob 165 letnici rojstva njegovega prvotnega investitorja, Jakoba Aljaža.
Posebno zanimivost bo predstavljala tudi listina s podpisi postaviteljev, ki je bila na dan postavitve zabetonirana v temelje stolpa.

Ob tem dogodku se bo verjetno marsikomu, ki je temu dejanju nasprotoval, zazdelo, da je šlo pravzaprav za neko vrsto zavajanja javnosti. Naročnik se s tem nikakor ne strinja, dopustil pa je mnenje, da je šlo za nekoliko svojevrstno tolmačenje ekspertize, ki je bila proti zamenjavi stolpa s kopijo, ni pa izrecno prepovedala premestitve v planinski muzej, kjer ga bodo lahko od blizu občudovali tudi starejši in predšolska mladina.
Sam logistični podvig je potekal brez težav, naklonjeno je bilo tudi vreme, saj si ob močnem vetru pred dvema tednoma kaj takega ni bilo možno niti zamisliti. Seveda ni slučaj, da sta demontaža in prevoz potekala ravno sedaj, saj je obiskovalcev Triglava v pomladnih mesecih najmanj in tudi zaradi samega datuma ni bilo pričakovati, da bi se na vrhu ponovno zbralo toliko protestnikov, da bi lahko otežili ali preprečili premik. »Kdo pa bi verjel, da bomo to res naredili?«

Na vprašanje, če bo odslej na vrhu našega očaka križ, se nam je sogovornik le nasmehnil. "Najmanj, česar si želimo je, da bi kakršen koli simbol na vrhu Triglava spodbujal negativne reakcije kot posledice ideoloških odklonov. Trenutno se dogovarjamo, da bo pokrovitelj na obstoječem mestu pred začetkom glavne planinske sezone postavil antenski oddajnik. Lokacija je za to nadvse primerna in pripravna. S tem bo prestavitev originala v muzej še bolj upravičena, saj original sodi tja, kjer ga bodo lahko občudovale še generacije zanamcev, s stališča sodobnega planinstva pa bo z oddajnikom omogočena temeljita pokritost našega alpskega prostora s signalom, kar bo odločno prispevalo k varnosti planincev. To pa je za nas najvažneje«.

D.Š.
 


31.03.2010 ob 11 uri.
Otok jasnine, ki se je pomikal nad Julijskimi Alpami je pripomogel k varnosti pri prenosu stolpa. Vrnitev v dolino je s helikopterjem
SV trajala le nekaj minut, pred postavitvijo
pa so tedaj nosači na vrh Triglava nosili
10-15 kg težke dele stolpa več dni


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
1april novosti

5 komentarjev na članku "Menjave Aljaževega stolpa s kopijo ne bo!"

Iztok Snoj,

Včeraj sem 'pod nujno' šel na Kredarico opazovat in dokumentirat to spočetje.

Bojan ima prav, edini ptič, ki sem ga videl, je bila kavka jekleno črne barve.

Je pa res, da v menda (bojda) v megli ni kaj videti. Verjetno bi se jeklenega ptiča zato slišalo.

Ampak - če bi se vse to res zgodilo, se sploh ne bi čudil!


Iztok Snoj,

Gospa Marjeta me je ujela na slabi prvoaprilski (kakršno vreme, taka šala šola). Ta, ki ga sicer zelo dobro poznam, me je krepko zavedel, tako da sem vse to zapisal kar v svojem imenu. Pojma nima o jeklu in materialih, iz katerih so helikopterji, o ptičih pa tudi ne. Nazadnje sem ga vprašal, če ima kakšno sliko s Kredarice. Njegov odgovor je bil: "Zaenkrat še nimam nobene primerne, ampak boš pravočasno dobil kakšno."

Končno je sonce razgrelo naravo, zelenje začenja brsteti in teloh cveteti. Priporočil sem mu sončno Malo planino. Komu mar za lanski sneg pod Triglavom? Čakamo vročino. Potem bo brstenja popkov brhkih rožic vesel marsikateri fant.


Bojan Turšič,

Fajn, koliko časa pa so potrebovali, da so ga izkopali iz snega (in ledu). Pa ravno na predvečer prvega so to storili, zdaj jim pa marsikdo ne bo verjel :):):)

Da se ne bo slučajno gospod F.E. prehitro veselil ?!

P.S. vreme je bilo včeraj tako, da so ptiči okoli Kredarice po tleh hodili. Helikopter ?


Ivan Surina,

po meni se zdi - zelo loš photoshop!...


Marjeta Štrukelj,

Ej, fantje, ali se ne reče »jeklenosiv«?

No, morda je po novem jeklo črno… kaj pa se ena ženska spozna na železje!?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti