Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 09. in 10.05.1972

Večer, Šport - Inko Bajde: Paklenica 1972 - še o nesreči, Tradicionalno orientacijsko tekmovanje Kozjak 72,  Za 1. maj so bili v Ortterski skupini

Paklenica 1972 - še o nesreči
Nekaj let je že navada, da alpinisti za 1. maj obiščejo dolino Vel. Paklenice, kjer ponujajo stene Anić Kuka in Čuka najboljše možnosti za plezanje, medtem ko je v Alpah še ogromno snega. Tudi letos se je v Paklenici zbralo precej alpinistov iz Slovenije in Hrvaške. Vreme je bilo idealno in zato so si mnogi nabrali precej vzponov, od najlažjih do najtežjih. Tako je bila nekajkrat ponovljena smer, imenovana Klin, pa Velebitska, nato Akademska, Mosoraška, Kanjonska, da o nekaterih solo vzponih sploh ne govorimo. Janez Gradišar je v navezi z Janezom Dornikom (spodnji del) in Zdenko Dolinar (zgornji del) preplezal prvenstveno smer ,,Slovensko” v Manita Peči, ki poteka levo od stebra, katerega je pred nedavnim plezal Ščetinin. Omenjena smer je ocenjena s V-VI, 200 m (15 ur) ter ima tri nihajne prečnice. Alpinisti bi se bili vrnili domov prav gotovo z najlepšimi spomini na Paklenico in prvomajske praznike, če se ne bi bila v nedeljo, 30. aprila, ob 9.30 pripetila huda nesreča. Član AO TAM Mihec Robnik in njegov soplezalec Lojze Pristovnik sta se odpravila do vstopa v Mosoraško smer, da jo preplezata. Medtem ko sta se pripravljala za vzpon, pa je iz stene Anić Kuka priletela skala, se nad njima raztreščila in ju poškropila s kamnitim dežjem. Robniku ni pomagala niti čelada niti hitra prva pomoč gorskih reševalcev, udarec kamenja na tilnik je bil tako silovit, da je izdihnil. Pristovnik je na srečo dobil lažje poškodbe, tako da so ga kmalu odpustili iz bolnice v Zadru, kjer so mu dali prvo pomoč.
Nekateri časopisi zmotno tolmačijo vzrok nesreče, saj med drugim navajajo, da je do nje prišlo zaradi pretrgane vrvi kar pa ni res. Plezalca namreč še nista bila v steni in sta se na vzpon šele pripravljala.

TRADICIONALNO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE KOZJAK 72
Mladinski odsek planinskega društva Kozjak, Maribor, vabi alpiniste in mladince iz vse Slovenije na 15. tradicionalni tabor in orientacijsko tekmovanje, ki bo 13. in 14. maja 1972 na Tojzlovem vrhu nad Mariborom. Po programu naj bi se udeleženci tabora zbrali v soboto zvečer, naslednji dan v nedeljo pa bi bilo ob 7,30 žrebanje startnih številk za orientacijsko tekmovanje, ki bo predvidoma ob 8. uri zjutraj. Pogoje za tekmovanje in ostale natančnejše podatke bodo planinska društva prejela v posebnih razpisih, ki jih je PD Kozjak te dni že razposlalo.

ZA 1. MAJ SO BILI V ORTTERSKI SKUPINI
Nekateri alpinisti so se odločili, da za 1. maj obiščejo gore zunaj naših meja. Tako so Rudi Rajar, Lenka Rajar, Marija Rojnik, člani akademskega alpinističnega odseka Ljubljana, in Drago Renčelj, član AO TAM Maribor, odpotovali v Italijo v Orttersko skupino. Povedali so, da je bilo vreme zelo lepo in so zato opravili kar štiri pristope. Vzpon na Marmoto (3212 m), na Cevedale (3769) in končno še na dva tritisočaka. Vse ture so opravili s smučmi in izrazili izredno zadovoljstvo nad tereni, ki dajejo možnosti za visokogorsko smučanje.

I. Bajde


 

09. in 10.05.1972

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti