Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Za voznike v naravi še ena »brezskrbna« sezona

Delo, Dogodki dneva - Urban Červek: Počasno ukrepanje ministra za okolje in prostor

Do 4000 evrov kazni za fizične osebe in do 40.000 evrov za pravne osebe, ki organizirajo vožnjo v naravnem okolju – Na ministrstvu ne zmorejo več

Maribor – Vse številnejšim lastnikom motornih koles in štirikolesnikov, ki se vozijo v naravnem okolju, se vsaj do jeseni ni treba bati bistveno strožjih kazni, ki jih ministrstvo za okolje in prostor sicer napoveduje od lanske jeseni. Čeprav je prav zaradi dolgotrajnih postopkov sprejemanja zakonov že takrat pripravilo le »minimalne« spremembe uredbe o vožnji v naravnem okolju, s katerimi bi predvsem zelo povišali kazni za kršitelje, si je ministrstvo tudi za ta postopek vzelo kar leto dni časa.

Spremembe uredbe predvidevajo, da se bodo kazni za vožnjo v naravnem okolju za voznike motornih vozil z zdajšnjih bolj kot ne simboličnih 41 evrov (nekdanjih 10.000 tolarjev) povečale na 500 do 4000 evrov, pravnim osebam, ki bodo organizirale takšne vožnje, pa bo po novem grozilo od 4000 do 40.000 evrov (zdaj 2080 evrov) globe. Poleg tega naj bi bile v spremenjeni uredbi nekatere določbe bolj jasno zapisane, predvidoma se bo povečalo število uradnih oseb, pooblaščenih za nadzor nad izvajanjem uredbe, omogočili pa naj bi tudi ureditev »poligonov« za vožnjo z vozili na motorni pogon.

Ministrstvo za okolje prav zaradi vse številnejših primerov vožnje v naravnem okolju v zadnjih letih in zaostrenih konfliktov z drugimi »uporabniki« narave, predvsem pohodniki in lastniki gozdov, lani napovedalo hitro spremembo uredbe, ki da bo predvsem povišala kazni. Šele nato se bo začel postopek priprave novega zakona o vožnji v naravnem okolju, ki naj bi problematiko uredil celostno, predvsem uskladil večkrat nasprotujoča si določila predpisov, ki obravnavajo to problematiko (zakon o gozdovih, zakon o cestnoprometnih predpisih in drugih).

»Ministrstvo za okolje in prostor se je odločilo, da najprej pripravi minimalne spremembe veljavne uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju. Po vrednotenju učinkov teh sprememb se bo odločilo, ali je potreben sprejem novega predpisa. Spremembe veljavne uredbe je pravna služba ministrstva pripravila septembra 2009, obravnavala jih je tudi že delovna skupina. Ministrstvo pričakuje, da bi vlada spremembe uredbe lahko sprejela v jeseni,« so nam pred dnevi odgovorili na vpašanje, kaj se dogaja z napovedanimi spremembami.

Preobremenjeno ministrstvo
Na vprašanje, zakaj za sprejem »minimalnih« sprememb potrebujejo leto dni, nismo dobili jasnega odgovora. Na ministrstvu so namreč ugotovili, da kljub vsemu »ne gre le za preprosto spremembo, kot je videti v ceni globe, ampak tudi za morda manj očitne in zanimive spremembe, ki jih je vsekakor treba usklajevati z drugimi resorji«. Kakšne so te »manj očitne in zanimive spremembe,« nam v službi za odnose z javnostjo ministrstva, ki jo vodi Darija Dolenc, niso zaupali. Sporočili so, da je uredba v medresorskem usklajevanju, zato nam natančnejših pojasnil ne morejo dati.

Za mnenje, zakaj je nastal zastoj, smo prosili tudi nekatere nevladne organizacije, ki so se vključile v sprejemanje uredbe. Predsednik Slovenskega ekološkega gibanja Karel Lipič je povedal, da podrobnosti zapleta sicer ne pozna, meni pa, da je ministrstvo preprosto preobremenjeno z veliko drugimi zadevami in da mu primanjkuje strokovnega kadra. »Ministrstvo ima še sto prav tako pomembnih problemov, s katerimi se ukvarja. Preprosto ne zmore vsega, povrhu so še zamenjali ministra,« je dejal Lipič. Novega ministra namerava na skorajšnjem sestanku o tej problematiki posebej opozoriti. Da bi lahko bil vzrok preobremenjenost osebja ministrstva, je predvideval tudi Matej Ogrin, predsednik društva za varstvo Alp Cipra, ki se sicer ni aktivno vključevalo v pripravo besedila nove uredbe.

V vsakem primeru bodo tudi to poletje policisti in inšpektorji voznikom, ki s svojim početjem uničujejo naravno okolje in ogrožajo varnost pohodnikov, lahko napisali le simboličnih 41 evrov kazni.

Urban Červek

www.delo.si  25.03.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Za voznike v naravi še ena »brezskrbna« sezona"

Tomaž Ogrin,

V ministrstvu za okolje in prostor je zaposlenih, po medijskih podatkih, vsaj 1.500 ljudi. Ogromno podjetje, a neučinkovito. Znano je tudi, da nekatera ministrstva (npr. za zdravstvo) dajejo naloge izdelat ven, strokovnjakom. Sem pa tja prodro v javnost tudi ogromni zneski za razne svetovalce. Poleg tega je znano, da v MOP prevzemajo projekte iz Evrope, namesto, da bi jih dali v delo nevladnim organizacijam in znanosti in se po nepotrebnem s tem obremenjujejo.

Pri nedovoljeni vožnji v naravi in po gozdnih cestah (ob namestitvi ustreznih znakov, kot je na Črnivcu) je treba najprej le bistveno povišati številke in zaposliti koga več na policiji za povečan nadzor.

-Video:

http://www.vallant.si/blog/wildlifecast/video-kako-so-z-motornimi-sanmi-povo

zili-primoza-vallanta

oz. http://www.youtube.com/watch?v=Z8Zb76_ytgE

-Fotografije:

http://www.vallant.si/fotografije/fotografije?albumid=5449282694163545905

oz.

http://picasaweb.google.com/vallant.biz/ConservationistRanOverThriceBySnowmo

bilesNaravovarstvenikaTrikratPovoziliZMotornimiSanmi#

-Policijski zapisnik št. 3F694-45:

http://www.vallant.si/blog/wildlifecast/policijski-zapisnik-o-incidentu-z-mo

tornimi-sanmi


Marjeta Štrukelj,

Vrana vrani…

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti