Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 14., 17. in 20.03.1972

Večer, Šport - Inko Bajde: Mt. Blanc: Grand Pilier, Vodnik "Turni smuki - Julijske Alpe", Smrt mladega alpinista

Mt. Blanc: Grand Pilier
Walter Cecchinel in Georges Nomine sta v vzhodni steni Grand Piliera preplezala novo smer, ki poteka prek ledene vesine med dvema znanima Bonattijevima smerema. Vzpon je izredno kombinacijski, vključuje namreč nekaj mest težkega plezanja v poledeneli skali in čistem ledu in so zato tej smeri brez oklevanja prisodili visoko oceno. Bila je že nekajkrat ponovljena. Kljub vsemu sta se plezalca dobro odrezala, saj sta steno premagala v 14 urah in bivakirala šele na vrhu Grand Piliera.

VODNIK ,,TURNI SMUKI - JULIJSKE ALPE"
Vodnik ,,Turni smuki-Julijske Alpe", bi moral biti že zdavnaj na tržišču, vendar pa se je zaradi težav v tiskarni zataknilo. Zato bo predvidoma izšel šele sredi meseca; prvi ga bodo prejeli vsi prednaročniki, še pred koncem meseca pa bo naprodaj tudi v pisarni PZS in celo v nekaterih planinskih postojankah. Planinska društva ga bodo lahko naročila za svoje člane v večjih količinah in sicer po znižani ceni.

Smrt mladega alpinista
20-letni John Maltby, alpinist in predsednik kluba Coventry College, se je 5. septembra lani ponesrečil pod steno Aig. du Moinej v Franciji. Kako je do nesreče prišlo, še ni pojasnjeno. 3. septembra je namreč Maltby pripotoval v Chamonix, od tod pa je naslednji dan s še dvema plezalcema nadaljeval pot proti Bonatijevem stebru, da si ogleda smer. Posnetki, ki so jih našli v njegovem fotoaparatu, pričajo, da so na ledeniku Mer de Glace bili še vsi trije skupaj, toda kaj se je zgodilo pozneje, ne ve povedati nihče. Predvidevajo, da je povzročil nesrečo padec, a to je vse premalo, da bi razvozlali problem: nesreča se je,
pripetila v izredno čudnih okoliščinah in Maltbyjevi starši so zato zaprosili za pomoč, da slednjič le ugotovijo pravi vzrok Johnijeve smrti ter se znebijo negotovosti ob hudi izgubi sina.

I. Bajde
 

14., 17. in 20.03.1972

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti