Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Stanje ledenikov

pod Triglavom in Skuto na koncu talilne dobe 2010

Zadnji, po višini snežne odeje nadpovprečni snežni sezoni 2008/09 in 2009/10 sta sicer zaustavili trend intenzivnega krčenja obeh naših ledenikov. Upoštevati pa moramo, da gre prirast predvsem na račun več metrov debelih plasti ledeniškega firna vzdolž ledeniškega oboda oziroma dobro predelanega starega snega zadnje snežne sezone. Ta je šele na več let ali celo desetletij dolgi poti, da nastane iz njega ledeniški led. V kolikor se bodo v naslednjih letih ponovile za krčenje ledenika ugodne razmere, kakršnim smo bili priča med letoma 1992 in 2007, bo prirast hitro izničen.

Triglavski ledenik leži v trikotniku med Kredarico oziroma tamkajšnjim Triglavskim domom, vrhom Triglava in že deloma kopno Glavo skrajno desno; na začetku poletja je ponavadi še povsem prekrit s snegom. © 2009, Miha Pavšek, vir: Fototeka GIAM ZRC SAZU

Že v naslednjih letih se bo torej pokazalo, ali je prirast le prehoden pojav, ali pa je ta preobrat v resnici posledica ublažitve podnebnih sprememb. Temperature v talilni dobi ne bodo smele bistveno odstopati navzgor glede na dolgoletno povprečje. Drugače bosta oba ledenika - pod Triglavom in Skuto - v naslednjem desetletju ali dveh najverjetneje izginila.

Pogled na ledenik pod Skuto iz doline Ravenske kočne. © 2009, Miha Pavšek, vir: Arhiv GIAM ZRC SAZU

Več o obeh ledenikih najdete in si lahko ogledate na spletišu DEDI - Enciklopediji naravne in kulturne dediščine na Slovenskem.

Miha Pavšek - Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Stanje ledenikov "

Gorazd Gorišek,

Miha in sodelavci: čestitke za opravljeno dosedanje delo. Tudi vnaprej vam želim obilo uspešnega raziskovanja.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46152

Novosti