Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 27.12.1971

Večer, Šport - Inko Bajde: Alpinisti AO Kozjak in TAM bodo silvestrovali v hribih - Planinska šola - Analiza nesreč - Himalaja Nanga Parbat (8125 m)

Alpististi AO Kozjak in TAM bodo silvestrovali v hribih
Novoletni prazniki se bližajo in alpinisti so se odločili, da tudi tokrat ne bodo silvestrovali doma, ampak se bodo podali v hribe. Tako bo večji del alpinistov AO TAM pričakoval novo leto na koči na Slemenu, manjša skupina pa se bo podala na Raduho na kmetijo Bukovnik. Ker bo časa dovolj, bodo poskušali v Raduhi preplezati nekaj smeri. V načrtu imajo tudi prvo zimsko ponovitev smeri D-D. Trije alpinisti AO Kozjak so se odločili, da odpotujejo v Kobarid, se povzpnejo na Krn in opravijo nekaj pristopov. Ni pa izključeno, da bodo odločitev spremenlili in se podali na Kredarico in na vrh Triglava, od koder bi se po triglavskem smuku spustli v dolino.

PLANINSKA ŠOLA
Odkar je AO Kozjak pričel planinsko šolo, so se zvrstila že tri predavanja iz snovi spoznavanje gorstev, zgodovina planinstva in nevarnosti v gorah. Zanimivo je, da je bilo prvo predavanje sorazmerno slabo obiskano. Kar lepo število slušateljev pa se je zbralo na naslednjih dveh predavanjih. Morda je k temu pripomogla tudi izredno domiselna propaganda, ker so člani PD Kozjak pritegnili pozornost mnogih Mariborčanoy s predvajanjem zanimivih diapozitivov na Trgu svobode. Marljivi člani društva imajo v načrtu še več podobnih akcij, med drugim tudi predvajanje kratkega filma o dejavnostih obeh odsekov. Namen planinske šole je pridobiti čimveč mladine, ki se bo vključila v planinsko organizacijo, ter vzgoja planinskega kadra, ki bo voljan poprijeti za delo v organizaciji in opravtjati naloge, ki jim jih nalaga PZS.

ANALIZA NESREČ
Stane Jurca je po dolgih pripravah končal analizo plezalskih nesreč članov akademskega AO, ki jo je okvirno podal že na letošnjem zboru alpinistov v Martuljku. Sedaj je celotno gradivo razmnoženo in vodjem alpinističnih šol bo lahko odlično rabilo za osnovo pri opozarjanju na najpogostejše napake v stenah in na preventivne ukrepe. Priporočljivo bi bilo, da bi posebna skupina pripravila obširno analizo, s katero bi zajeli vsaj najbolj značilne primere nesreč pri nas in bi jo s primernim tolmačenjem dali alpinističnim odsekom.

HIMALAJA - NANGA PARBAT (8125 m)
V juliju je 16-članska češkoslovaška odprava pod vodstvom Ivana Galfyja osvojila 8125 m visok vrh Nanga Parbat v Himalaji, in siser po smeri Rakhiot, ki se tudi imenuje »smer Hermana Buhla, prvega osvajalca Nanga Parbata. Odprava je imela precej težav z vremenom; ena izmed skupin se je morala utaboriti skoraj za tri tedne. Po treh tednih čakanja je odpravi uspelo postaviti tabor 6 v Srebrnem sedlu, kjer je bila izhodiščna točka za naskok na Nanga Parbat. Končno sta 11. julija Ivan Fijala in Michel Orolin dosegla vrh. V tem času pa so ostale ekipe osvojile še nekaj okoliških vrhov, visokih 6 do 7 tisoč metrov.

I. Bajde
 

27.12.1971

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti