Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 17.12.1971

Večer, Šport - Inko Bajde: 229 vzponov alpinistov TAM - Iz revije Mountain Mont Blanck-Brenva

229 vzponov alpinistov TAM
Alpinisti PD TAM so na rednem občnem zboru pregledali svoje delo v minuli sezoni in ugotovili, da je bilo polno uspehov. Zabeležili so namreč kar 229 vzponov, kar pomeni društveni rekord. Zlasti velja omeniti njihovo odpravo v Švico v Zermatt odkoder so se povzeli na Matterhorn in na Monte Roso. Drugi del alpinnistov se je v družbi z alpinisti AO Kozjak in Šostanj podal v severno steno Eigerja, kjer so nameravali preplezati japonsko "direttissimo". Zavoljo slabega vremena so opravili le tri četrtine naloge in se nato v dramatičnih okoliščinah srečno vrnili.
Za večletno marljivo delo v alpinizmu so nekateri alpinisti AO TAM prejeli prinzanja PZS, Gusta Hercog in Marjan Prelog pa še nagrado v višini 300 din. Po 10 klinov so prejeli Ivan Cverlin, Davorin Podrepšek in Blanka Matičič.
Načelnik šoštanjskih aipinistov in gorski reševalec Dušan Kukovec je povedal nekaj podrobnosti o nameravani odpravi koroških in štajerskih alpinistov, ki se je zavlekla in bo prišla na vrsto verjetno šele leta 1973.
Tudi alpinistom PD Kozjak je v minuli sezoni uspelo nekaj pomembnejših akcij. Dvojica se je celo udeležila odprave v Švico. Število vzponov so letos dvignili na 84, kar pa je dosti manj kot pred leti. Vzrok za omenjeno stanje je treba iskati v velikih težavah, zlasti zavoljo nerešenih društvenjh prostorov.

IZ REVUE MOUNTAIN
Mont Blanck - Brenva:

Pierre Mazeaud in Robert Sorgato sta v Brenvi preplezala novo smer čez dva stebra, ki poteka med že znanima smerema Pear in Major. Začela sta v smeri Major, od koder sta prečkala proti levi do vznožja prvega stebra. Ves dan sta se mudila na njem in na vrhu bivakirala. Med nevarnimi seraki in ledeniškimi razpokami sta naslednji dan znova prečkala levo do vznožja naslednjega stebra, kjer sta naletela na manjše težave kot dan poprej. Z vrha stebra sta nato ponovno prečkala nazaj v smer Major in po njej izstopila na greben.
Dvainštiridesetletni Mazeaud je po turi izjavil naslednje: "To je moj zadnji konkurenčni vzpon, o katerem sem dolgo sanjal. Zadovoljen sem, da je uspel in to na italijanski strani stene Mt. Blanca, na katero me veže veliko spominov, srečnih, pa tudi dramatičnih."

I. Bajde
 

17.12.1971

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti