Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča Luce Vuericha ne sme v pozabo

Primorski dnevnik: Trbiški župan za italijansko-slovenski dogovor o reševanju ponesrečencev v visokogorju.

Vrhunski trbiški alpinist Luca Vuerich se je smrtno ponesrečil 22. januarja letos na Prisojniku v Sloveniji. Umrl je v videmski bolnišnici, tja so ga pripeljali z rešilcem službe 118, ki je ponesrečenca pričakal na Trbižu, kamor je prišel s helikopterjem italijanske civilne zaščite.
Tragična nesreča 34-letnega Vuericha je obelodanila slabo koordinacijo Italije in Slovenije pri reševalnih posegih v visokogorju, na italijanski strani pa tudi pomanjkljivosti v sodelovanju med službo za hitro pomoč in civilno zaščito. Skratka splet okoliščin, ki pa se v gorah pogostoma pojavljajo.

Koordinatorka videmske helikopterske službe 118 Giuliana Pantanali je ob tragični smrti trbiškega alpinista za naš dnevnik obnovila potek zahtevne reševalne akcije. Poseg videmskega helikopterja je zaprosila slovenska zdravstvena služba, ker slovenski helikopter zaradi slabega vremena ni mogel vzleteti z Brnika. Zatem slovenske oblasti helikopterju službe 118 niso dovolile polet v Slovenijo, na prizorišče nesreče pa je medtem že priletel helikopter italijanske civilne zaščite, v katerega sta poleg ranjenca stopila še slovenski zdravnik in policist.

Sprašujemo se, kako naj se obnašamo prihodnjič. Državnih mej ni več, zato bi morali biti meddržavni posegi čim bolj poenostavljeni, je dejala Giuliana Pantanali.

20. 03. 2010
Nesreča Luce Vuericha ne sme v pozabo
 


Nesrečni trbiški alpinist Luca Vuerich

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Nesreča Luce Vuericha ne sme v pozabo"

Filip Vidmar,

Državne in ostale meje seveda ostajajo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46104

Novosti