Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 11.11.1971

Večer, Šport - Inko Bajde: Korošci in Štajerci pripravljajo odpravo - Zbor alpinistov - PD Kozjak - Himalaja

Korošci in Štajerci pripravljajo odpravo
Že dalj časa je bila med koroškimi in štajerskimi alpinisti živa ideja o kombinirani odpravi v visoka gorstva, v kateri bi bili zastopani alpinisti vseh koroških in štajerskih odsekov. Ta ideja je še bolj zaživela ob zadnji seji iniciativnega odbora za organizacijo slovenske odprave 9. septembra v prostorih PD Celje. Na tej seji so bili prisotni vidnejši predstavniki odsekov, pripravljenega je bilo precej gradiva in po burni diskusiji so sprejeli tri predloge za cilje odprave: 1. PAMIR; 2. KAVKAZ; 3. MONGOLIJA.
Dokončni cilj in datum odhoda odprave bodo določili kasneje. Določili so tudi število udeležencev, ki bi sestavljali odpravo, in sicer 10 do 12 predstavnikov posameznih odsekov. Imenovan je bil tudi pripravljalni odbor odprave. Sestavljajo ga Stane Venninšek (PD Celje), Danilo Škerbinek (PD Kozjak, Maribor, Ciril Debeljak (PD Celje), Dušan Kukovec (PD Šoštanj) ter Marjan Prelog (PD TAM Maribor).
Sklenili so tudi, da pripravljalni odbor zaprosi UO PZS za pokroviteljstvo nad odpravo, ker je to prva samostojna odprava s tega območja v visoka gorstva. Pokroviteljstvo PZS bi bilo lepo priznanje štajerskemu in koroškemu planinstvu ter alpinizmu.

ZBOR ALPINISTOV
V soboto, 13. novembra, ob 16. uri bo v prostorih kino dvorane hotela Špik v Gozdu Martuljku zbor alpinistov vse Slovenije. Na programu so poročila o dejavnosti komisije za alpinizem, razprave In predavanja z diapozitivi ter filmi naših odprav v lanskem in letošnjem letu. Kot vsako leto se bodo tudi sedaj znova srečali stari znanci in se v pogovorih spominjali lepih trenutkov, ki so jih skupaj preživeli v gorah.

PD KOZJAK
Mladinci in alpinisti PD Kozjak so kljub velikim naporom še vedno brez društvenih prostorov, edino upanje jim je dal mladinski klub, ki je obljubil, da bodo dobili svojo sobo v prostorih kluba mladih v Orožnovi ulici konec tega ali v začetku prihodnjega meseca. Ta dan člani nestrpno pričakujejo, saj se kljub nevšečnostim trudijo, da bi še letos organizirali planinsko šolo z nadaljevanjem alpinističnega tečaja kakor tudi nekaj kvalitetnih predavanj s filmi in diapozitivi o delovanju alpinističnega in mladinskega odseka. Trenutno se pod vodstvom Jasne Princ ukvarjajo z dekoracijo za dan zdravstvenih delavcev in pripravami na letni občni zbor društva, decembra.

HIMALAJA
V letu 1964 so japonski alpinisti v masivu Anapurne, kjer se je preteklo leto mudila tudi naša alpinistična odprava, osvojili 8078 metrov visoki vzhodni vrh Anapurne. Leto za tem so vzpon ponovili tudi francoski alpinisti. Letos pa so ga znova naskočili Japonci pod vodstvom Kazuo Yamada. Tokrat niso imeli sreče, ponesrečil se je namreč zvezni nepalski oficir. Porabili so veliko časa in energije za njegovo evakuacijo. Vsi nadaljnji poizkusi na gori so bili nato zaman.

I. Bajde

11.11.1971

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti