Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 26.07.1971

Večer, Šport - Inko Bajde: Alpinistični tabor v Švici - Nova smer v steni Rjavčkega vrha -  Naskakujejo Kopje - Novo iz tujine

ALPINISTIČNI TABOR V ŠVICI
Na pobudo AO TAM in šoštanjskih alpinistov bodo letos od 1. avgusta dalje organizirali tabor v Zermattu (Švica). Zelo verjetno se ga bodo udeležili Številni koroški in štajerski alpinisti. Kakor smo bili nazadmje obveščeni, bo tabor vodil znan gorski reševalec in alpinist Dušan Kukovec. Poudarek tabora bodo vzponi in pristopi na okoliške vrhove Monte Rosa, Weisshorn, Matterhorn, Nadelhorn itd. Pripravniki se bodo izpopolnjevali predvsem v ledni tehniki plezanja in v uporabljanju tovrstne opreme. Udeleženci bodo odpotovali z osebnimi avtomobili, deloma pa z vlakom. Stroški za desetdnevni in štirinajstdnevni tabor za enega udeleženca so predvideni na okoli 1200 din; tu so všteti vsi ostali stroški, kot so prevozi z  žicnicami, kampiranje, spanje na planinskih postojankah itd.

NOVA SMER V STENI RJAVČKEGA VRHA
Pred kratkim sta alpinista Franci Gselman in Inko Bajde, oba člana AO Kozjak, Maribor preplezala v steni Rjavčkeva vrha nad Logarsko dolino prvenstveno smer, ki sta jo imenovala »zlata žila«. Smer vstopi v skrajnem desnem delu M. Rjavčkega vrha, se vzpne približno do polovice stene In nato poteka v nadaljevanju po izredno krušljivih policah do njenega levega dela v čvrstejši in kompaktnejši svet, kjer se ponovno vzpne in v dveh ali treh raztežajih doseže vrh. Prvopristopnika sta smer ocenila s IV+. Za 300 metrov stene sta potrebovala 4 ure plezanja.

NASKAKUJEJO KOPJE
Makedonski alpinizem je v zadnjih dveh letih občutno napredoval. Da bi preskusili svoje možnosti, obenem pa rešili enega od največjih »problemov« Prokletij, je AO Skopje organiziral malo odpravo, katere naloga je, da prva prepleza znano Kopje (v Prokletijah). Smer so doslej zaman poskušale izpeljati že številne domače in tuje naveze.

NOVO IZ TUJINE
Angleška revija Mountain poroča, da je bilo lansko leto v poletnih mesecih preplezanih v Alpah precej prvenstvenih vzponov. Nedvomno je najboljši med njimi vzpon na Pic Sans Nom — Dauphineja. Vzpon so 12. in 13. avgusta opravili Francozi Chapoutot, Mercadie in Rolland. Smer poteka čez 700 m visok steber - v kompaktni skali. Nekateri ocenjevalci jo primerjajo celo z vzhodno steno Petites Yorasses.

Plezalca Franco Girodo in Aldo Bonino sta čez sevemo steno Aig. du Geand začrtala novo smer. Kakor pravita, je plezamje precej težko, vendar v pretežno čvrsti kamenini. Težave sta ocenila s V. stopnjo in po lestvici za tehnično plezanje z A3. Smer je zahtevala 12 ur čistega plezanja in en bivak. Za napredovanje sta porabila 50 svedrovcev in 12 zagozd.

"Vražji smučar", kot imenujejo Italijana Silvana Saudana zaradi njegovih ekstremnih smučarskih podvigov, se je proslavil tudi v Ameriki. Spomladi mu je uspel spust po do 50 stopinj strmi zahodni steni Mount Hooda v zvezni državi Oregon. In to celo v slabih razmerah, v hudem mrazu in vetru.

I. B.

26.07.1971

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti