Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 12.06.1971

Večer, Šport - Inko Bajde: Bili so na Velikem Kleku - 78 Mariborčanov na Triglav - Odprava na Lofote

BILI SO NA VELIKEM KLEKU
Že v petek, 2. t. m., ob 3. uri je iz Maribora krenila kolona desetih osebnih avtomobilov z udeleženci izleta na Grossglockner. Organiziralo ga je planinsko društvo TAM pod vodstvom alpinističnega odseka. Karavana avtomobilov je prestopila mejo pri Dravogradu in nadaljevala pot do Heiligenbluta, od tod pa po visokogorski cesti do Franz Josefs Hohe, 2362 m, kjer so izletniki pustili avtomobile in še isti dan nadaljevali pot do koče Hofmannshutte, kjer so tudi prenočevali. Ob 4. uri zjutraj se je karavana planincev in alpinistov napotila prek ledenika Pasterca po normalni poti na Adlersruhe, 3454 m, do koče Erzhenzog Johann-hutte. Štirje alpinisti AO Kozjak pa so preplezali Lamerveg in se nato od Adlersruhe skupno s »tamovci« povzpeli na Mali in nato Veliki Klek. Naslednji dan je bil predvsem za počitek. Kljub temu se je večina alpinistov AO TAM povzpela na 3400 m visoki Juhanesberg, medtem ko so štirje preplezali smer v severni steni Fischer Karrkopf. Izleta se je udelezilo 37 planincev in alpinistov, med katerimi so bili tudi Celjani in alpinisiti AO Kozjak. V ponedeljek, 5. julija, so udeleženci izleta napravili krajši postanek v Heiligenblutu, si ogledali znamenito cerkev in nato nadaljevali pot proti domu.

78 MARIBORČANOV NA TRIGLAV
Od 75-letnice planinske zveze Slovenije in 190 obletnice prvega vzpona na Triglav dalje priredi PD Kozjak Maribor vsako leto množični pohod na naš najvišji vrh, letos pod geslom: »78 MARIBORČANOV NA TRIGLAV«. Namen izleta je, da popeljejo Mariborčane — ne glede na to, ali so člani kakšnega planinskega društva ali ne — na Triglav in jih seznanijo s tem prelepim delom naše slovenske zemlje ter »kraljestvom Zlatoroga.
Zato vabijo planince in vse ljubitelje gora, da se jim pridružijo in preživijo dva lepa dneva v osrčju naših gora, od koder bodo ponesli nazaj v dolino delček modrega neba in sivih sten, svetel sončni žarek in topel spomim. Izlet bo vodil inž. Danilo Škerbinek, gorski vodnik in reševalec, ob pomoči izkušenih vodnikov in alpinistov ter, članov gorske reševalne službe, tako da bo vzpon vsestransko dobro zavarovan in se ga lahko brez skrbi udeleže tudi manj izkušeni planinci. Vsakih 10 udeležencev bo sestavljalo skupino, ki jo bo vodil in varoval po en vodnik ter bo po potrebi oskrbel tudi dodatno zavarovanje.
Udeleženci izleta se lahko prijavijo do 31. julija vsak dan od 10. do 12. ure in ob torkih in četrtkih popoldne od 17. do 19. ure v Orožnovi ulici 7 (dvorišče), v prostorih sklada za vzajemno pomoč obrtnikov v Mariboru. Tam dobijo tudi vsa navodila. Cena izleta po osebi, vračunana sta prenočišče in prevoz, je 125 dinarjev.

ODPRAVA NA LOFOTE
V petek, 2. julija je iz Ljubljane odpotovala alplinistična odprava, ki jo sestavljajo člani akademskega AO, namenjena pa je na Lofote (otočje ob norveški obali). Vodja odprave je Janez Rupar, člani pa so Janez Gradišar, Franc Jeromen, Rudi Rajer, Jošt Razinger, Gregor Rupnik in Vlado Schlamberger. V načrtu imajo prvenstvene vzpone na področju Troll fjordov na otoku Ostvaago ter na področju najvišje gore otočja Moisalen (1266 m) ob fjordu Lonkan.

I. Bajde

12.06.1971
Iz alpinističnega sveta 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti