Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaz - Krvavec in Veliki vrh

Primer kložastega plazu s Krvavca na netipičnem mestu na "smučarski" strani in velik plaz na področju Velikega vrha (Košuta, TK Gora). dodatne slike

Primer kložastega plazu s Krvavca na netipičnem mestu na "smučarski" strani (do sedaj ga tu še nisem videl, čeprav je teren dovolj strm, kakih 45 stopinj), levo od sedežnice na Zvoh, na najbolj strmem delu. Najbrž ga je sprožil kak variantni smučar, zaradi vidnih sledi, verjetno že v petek. Spodaj je bilo plazovine gotovo 2 m v višino, čeprav dobro skrite med smrekami, torej več kot dovolj za zasutje pa tudi za poškodbe ob trku ob drevesa.

Na tem področju sem opazil še en manjši spontan plaz v zgornjem delu Planine Koren pod Ježem. Le-ta se je tudi sprožil na netipičnem mestu, na že položnejšem, a konkavno oblikovanem delu melišča pod stenami.

Drug primer je obsežen plaz na področju Velikega vrha v Košuti, dokumentiran na TK Gora, točneje na celotnem konkavnem delu pobočja pod Toplarjem in proti Velikemu vrhu. Domnevno sta ga sprožila dva turna smučarja tik pod grebenom.

Nevarnost plazov 13. 3. 2010 3. stopnje nad 1800 m po avstrijskem biltenu, enako tudi po našem 12. 2.

                                                                                                Metod Škarja

PS: Prilagam še sliko obširnega spontanega plazu pod Desko (slikano z Dleskovca) s konca februarja, ta primer ilustrira podobne razmere, kot so bile verjetno kasneje tudi pod Malo Raduho.

 

 Napoka plazu s sedežnice Zvoh

Napoka plazu s sedežnice Zvoh

 

TK Gora: Kofce (13. 3. 2010)

TK Gora: Krvavec_plaz (13. 3. 2010)

TK Gora: dodatne slike plazu Veliki vrh

Pobočje med Velikim vrhom in Toplarjem pred splazitvijo

Pobočje med Velikim vrhom in Toplarjem pred in po splazitvi
Pobočje med Velikim vrhom in Toplarjem
pred in po splazitvi (foto: Peter Burja)

Splazitveno območje z označeno napoko
Splazitveno območje z označeno napoko

Plaz na Velikem vrhu

Slika plazu v živo (foto: Peter Burja), dodatne so na obeh zgornjih povezavah; za predstavo o velikosti čela je treba primerjati s smrekami, ne z goro)

Napoka plazu na Krvavcu

Plazovina na Krvavcu
Napoka plazu in plazovina na Krvavcu

Plaz pod Desko
Plaz pod Desko konec februarja (splazeno je celotno pobočje z napoko, ki poteka tik pod steno)

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti plaz

2 komentarjev na članku "Plaz - Krvavec in Veliki vrh"

Metod Škarja,

Malo sem pogledal po karti, vodoravna dimenzija napoke (brez gor-dol) plazu na Velikem vrhu je okrog 400m, impozantno za naše razmere in konfiguracijo terena.


Klemen Kočevar,

Odlicen prispevek, ki lepo kaže na to kje vse se nevarne vetrne klože lahko trgajo (tudi po delno poraščenem terenu). Plaz pod Velikim Vrhom je srhljiv, ne bi si mislil, da lahko v naših razmerah zapelje tako velik plaz, je pa treba vedeti, da je J pobočje košute idealno za odlaganje snega, če piha S veter (kar je bil primer pri tem plazu), Tudi plaz pod Desko je tipičen. Prav pri vznožju sten se veter ustavlja in odlaga sneg, zato so tam nanosi ponavadi obilni, podlaga pa, sploh pri S stenah zaradi veliko sence pogosto zelo šibka (mraz in senca preprečuje predelavo snega oz. celo poslabšuje njegovo stabilnost)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti