Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ženo mu je odneslo v smrt

Slovenske novice, Dan v Novicah: Plaz, ki se je malo po poldnevu sprožil pod vrhom Dovške babe, je zajel zakonski par — Možu se je nekako uspelo izkopati, žena pa je ostala pod snegom
Delo, Kronika - Špela Žabkar: Plaz na Dovški babi usoden za planinko

Rateče, 10. marca: Približno ob 14.50 so iz reševalnega centra v Kranju aktivirali gorske reševalce iz Mojstrane in Rateč. Alarm je zazvonil zaradi nesreče ljubljanskega para, ki ju je na višini 1400 ali 1500 metrov pod planino in kočo Dovška rožca, torej slabih 500 metrov pod vrhom skoraj 1891 metrov visokega vršaca Dovška baba, zajel plaz. Po naših informacijah je par približno ob 12.30 zajel plaz in ju odnesel na obrobje gozda. Moškemu se je uspelo izkopati izpod snega, nikjer pa mu ni uspelo najti življenjske sopotnice.

Kot smo izvedeli, se je možakarju pokvaril telefon, zato je moral takoj v dolino. Ko se je prebil do civilizacije, je z odrgnino pod brado in ustih stopil v trgovino Mercator na Triglavski cesti v Mojstrani in blagajničarko prosil, ali lahko uporabi telefon. Ko je omenil, da bi poklical 113, je takoj zaslutila, da je nekaj narobe. Po klicu sta še skupaj poskušala usposobiti njegov mobilnik, a je ta na zaslonu izpisal zgolj »vstavite SIM-kartico«.

Njegov terenski avto hyundai je pred trgovino sameval še pozno v večer.

Klicu na pomoč se je odzvalo približno 40 članov Gorskoreševalne službe Mojstrana in Rateče. Kot nam je povedal načelnik GRS Mojstrana Jožef Martinjak, so pozvali tudi sosednje društvo reševalcev z Jesenic, naj bodo v pripravljenosti. Ko smo govorili z njihovim predstavnikom, je povedal, da jih je skoraj 20 v pripravljenosti, seveda če bi jih potrebovali.

Med tistimi, ki so v avto pospravili reševalno opremo, so bili tudi trije reševalci, vodniki lavinskih psov, eden od njih je bil tudi Jure Jeršin iz GRS Rateče. Kot je v navadi, so aktivirali tudi helikopter nujne medicinske pomoči z zdravnikom, reševalcem in policistom, a se ta zaradi obilnega sneženja ni premaknil z Brnika.  (U. P.)



Delo, Kronika: Letos že sedem mrtvih v plazovih
Plaz na Dovški babi usoden za planinko

Kran
j – Včeraj je plaz na Dovški babi (1891 metrov) zajel dva planinca. Planinec, ki se je rešil, je nekaj pred 15. uro obvestil kranjski operativno-komunikacijski center, da pogreša planinko. Kasneje so jo našli mrtvo.

Pogrešano je iskalo 40 gorskih reševalcev in pet vodnikov z lavinskimi psi. Pri akciji so sodelovali reševalci iz Mojstrane, Kranjske Gore, Reteč in Radovljice. V dolini je bilo pripravljenih še 15 reševalcev z Jesenic. Pogrešano so našli nekaj pred 18. uro, v dolino so se reševalci vrnili uro kasneje. »Akcija je potekala na zahtevnem, strmem terenu. Na tej višini je včeraj v dveh urah padlo okoli 20 centimetrov snega. Tudi med reševanjem so se prožili plazovi,« je zahtevno iskanje opisal načelnik GRS Mojstrana Jože Martinjak. V Karavankah je zaradi novozapadlega snega velika nevarnost plazov, zato gorski reševalci svetujejo, naj planinci z načrtovanjem tur počakajo. Včeraj se je večji plaz sprožil na strmem terenu, in sicer takoj, ko sta planinca iz gozda prišla na odprt teren. Domači gorski reševalci pravijo, da bi jima, če bi ju planinca vprašala za nasvet, pohod v teh razmerah in po tako strmem terenu odsvetovali.

Plazovi so v slovenskih gorah letos vzeli že sedem življenj. V zadnjih petnajstih letih sta po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije pod plazovi povprečno ugasnili dve življenji na leto. Letos žalostna statistika krepko presega večletno povprečje.

Špela Žabkar

11.03.2010

www.delo.si  11.03.2010


GRZSPlaz Dovška Baba

VečerPonesrečeno planinko našli zasuto ...

DnevnikPlaninka sedma žrtev snežnih plazov

Žurnal24Plaz odnesel dva planinca

Gorenjski GlasUsodni plaz pod Dovško Babo

Slovenske novicePod Dovško babo nova ...


 

 

Fotografije: GRS Mojstrana

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46124

Novosti