Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN – 09.03.10

Presenetljivo malo vzponov v ne tako brezupnem vikendu

Pa sem spet jaz na vrsti. Ker sem bil ravno v Chamonixu lahko napišem nekaj besed na temo razmer. V dveh tednih našega bivanja se hribov ni kaj dosti videlo, nekaj pa vendarle, dovolj za ugotovitev, da je letošnja zima v Alpah skopa z ledom. Plezali so v glavnem samo v Taculu (Gabbarou, Superculoir, Scotch on the Rocks, Pinochio) in pa nad levim bregom Argentierskega ledenika kjer je Nick Bullock z raznimi soplezalci preplezal celo vrsto novih krajših kombiniranih smeri. Na lediščih velikih sten se vidi zaplate starega ledu, ki utegnejo greniti življenje klasičnih lednih smeri željnih alpinistov. A kljub temu lahko pred prihajajočim taborom mladih alpinistov v Chamonixu rečemo, da se v gorah nad Chamonixu vedno da kaj plezati, če le vreme sodeluje. Sodobni trendi plezanja z orodji itak ne potrebujejo kaj dosti ledu.

Zagorčeva
Luka Stražar in Arne Jeglič sta v soboto plezala Zagorčevo smer (M6, 120 m) v Raduhi. Kot že mnogo zimskih ponavljalcev, sta tudi onadva ugotovila, da smer ponuja lepo in zanimivo plezanje z orodji, ob dobrem varovanju. Stena je bila v spodnjem delu precej kopna, zgoraj pa je bilo nekaj nepredelanega snega.

Slapovi
Zanimivo, minuli vikend so naše gore samevale in zanimivo, tisti, ki so se le lotili česa so poročali o odličnih razmerah v ledu. Na spletu sem našel, da sta Miha Zupan in Maja Duh plezala v nedeljo Zimsko smer v Prednji glavi (5+, 250 m) nad Vršičem. Razmere so bile prave zimske, s suhim ledom in škripavcem v položnejših delih. Skratka odlično.

Člani AO Radovljica so plezali SInji slap nad Jezerskim. Dejali so, da so prav vsi slapovi v tem pomembnem lednem področju izgledali odlično narejeni a so samevali.

Zime še ni konec in govorice o dobrih razmerah v stenah še niso utihnile in nikar še ne naoljite cepinov!

Srečno!

Tomaž Jakofčič
 

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti