Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 25.02.10

Primorski dnevnik: Stereoskopski sprehod po naravi in gorskem svetu, Pot Slave Slavec, Pri SPDG so uspešno izvedli štiri nedeljske tečaje alpskega smučanja

Stereoskopski sprehod po naravi in gorskem svetu

Slovensko planinsko društvo Trst bo priredilo v petek, 26. februarja, poseben dogodek. V goste je povabilo Stereoskopsko društvo iz Ljubljane, ki se že trinajst let ukvarja s pripravo in projekcijo stereoskopskih (3D) fotografij in filmov. V vseh teh letih so člani pripravili celo vrsto kratkih filmov in projekcij, ki jih običajno predvajajo na inštitutu Jožef Štefan v Ljubljani, pa tudi v inozemstvu in v raznih dvoranah. Pri nas se bodo predstavili z vrsto filmov na planinsko tematiko. Ta vrsta projekcije daje gledalcu prav poseben užitek, saj mu nudi občutek globine in prostora, s tem pa tudi občutek soudeleženosti pri dogajanju. Predavanje bo v razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, ulica Ricreatorio, 2. Začetek ob 20.30.


Pot Slave Slavec

Predah v sosledici deževnih front je bil kot nalašč za planince SPDT, ki so se v soncu podali na pohod po Poti Slave Slavec v dolini Glinščice. Ker je Glinščica zaradi obilnega deževja prejšnjih dni precej narasla, smo se na začetek poti prebili ob bivšem kamnolomu na Jami. Bilo je sicer strupeno mrzlo, vendar nas je kmalu pošteno ogrelo, ko smo se v osmih po lepi in deloma zahtevni poti, ki jo je leta 2007 začrtal Stojan Glavina, dvignili na rob Krasa. Sledil je spust po melišču in prečkanje lepega dela severozahodnega pobočja Krasa in kmalu smo spet dosegli strugo Glinščice. Nad nami je stalno brnel helikopter, ki je iskal pogrešanca, mi pa smo po mostu prečkali reko in se dvignili najprej proti Zabrežcu in nato po gozdu na vrh Mihela. Privoščili smo si kratek počitek in uživali ob razgledu ter se nato spustili mimo plezalnih sten spet v Boljunec. Tu smo si nato v hiši Slave Slavec ob prigrizku in sproščenem klepetu, v katerem smo sklenili, da bo treba pot čimprej primerno markirati, nazdravili na lep pohod. (5R)


Pri SPDG so uspešno izvedli štiri nedeljske tečaje alpskega smučanja

Slovensko planinsko društvo Gorica je tudi letos, v drugi polovici januarja in v začetku februarja priredilo tečaj alpskega smučanja, namenjen predvsem mlajšim in mladim članom društva. V Zastavljeni program so v celoti izvedli štiri nedelje zapored in sicer od 17. januarja do 7. februarja. Tečajniki so lahko izbirali med poldnevnimi in celodnevnimi tečaji. Prvo "srečanje" z učitelji in vaditelji je potekalo na smučiščih v kraju Forni di Sopra, prav tako tudi drugo, medtem ko se je dejavnost zadnji dve nedelji preselila na Žlebe (Nevejsko sedlo). Izbira tega zimskošportnega središča je padla tudi zaradi nove pridobitve in dolgo pričakovane povezave smučarskih prog na italijanski in slovenski strani. Žal jo je vsem zagodlo vreme, saj je bila nova proga obakrat zaprta, pričakovanja pa so tako ostala neizpolnjena.
V tečaje smučanja - začetne in nadaljevalne - se je letos prijavilo kar 72 članov društva, kar je za goriško društvo nedvomno lep dosežek in kar je seveda pomenilo izdaten organizacijski napor, saj je znano, da stvari ne tečejo same od sebe. Angažiranih je bilo osem učiteljev. Sodelovali so tudi mlajši člani društva, ki so že opravili izpit za učitelja prve, oziroma druge stopnje in ki so tako imeli priložnost neposredno pridobiti prve izkušnje na terenu.
Ločeno od udeležencev tradicionalnih tečajev je intenzivno vadila tudi skupina smučarske šole, ki vključuje okrog dvajset članov. Zimskošportna dejavnost je tako v sezoni, ki se polagoma zaključuje, zajela okrog sto mladih, kar je nedvomno lep dosežek, pomeni pa tudi zahtevno organizacijsko plat, ki so jo uspešno speljale Marta, Loredana in Danja.
V primerjavi z lanskim in prejšnjimi leti, so letošnji tečajniki prihajali iz različnih krajev Goriške, nekaj jih je bilo tudi iz sosednjih krajev v Sloveniji in je bila torej teritorialna zastopanost precej enakomerno porazdeljena. Nedeljski tečaji so se sklenili prvo nedeljo v februarju in ob koncu seveda ni manjkala niti družabnost za vse udeleležence tečajev, njihove spremljevalce in seveda učitelje ter organizatorje. Odlično je za to poskrbel Andrej.

  25.02.2010

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti