Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.02.10

Večjo poplavo vzponov je preprečil sneg. Počitek bo kar prav prišel, da si najbolj aktivni napolnijo baterije.

Potepanje po dolgem in počez

Po zimskih vzponih, ki so se v gorah vrstili kot po tekočem traku, zaradi novozapadlega snega vlada zatišje. In kakšen dan bodo gore tudi še počakale. Zato pa se že drugi teden nadaljuje plezanje slapov, kar je v danih okoliščinah precej bolj varno, le kakšnim slapovom na koncu grap se je fino ogniti. Plezalo se je vse po vrsti v Tamarju, Logarski dolini in Koritnici – klasičnih destinacijah leda željnih plezalcev. Seveda ni manjkal ‘železni’ Lucifer in slapovi pod Prisojnikom. Od vzponov po težavah izstopajo Psihoanaliza pod Bahom in Čaša ter Sulica, ki pa sta že standardna vzpona te zime. Pa tudi preko meje, v Maltatal, hodi veliko število alpinistov. A najbolj sem navdušen, ko preberem o vzponu v kakem slapu, ki ni na tapeti vsak dan.

Na straneh AO Tržič sem tako opazil, da sta Miha Zupan in življenska soplezalka Maja Duh opravila lep vzpon v Krvavi rokavički (5+, 40 m). Verjetno eden redkih vzponov v tem res markantnem slapu v Tržiškem koncu. Ob priliki bi bilo lepo vedeti, od kje ime, ker najbrž ni kar tako?

Novo v Planji?

Še eno zanimivo novice pa je poslal veliki veteran himalajskih odprav in očitno še vedno precej zagnan raziskovalec nekoristnega sveta. Iztok Tomazin (AO Tržič) je v JV ostenju Planje 24.01. sam preplezal grapo. Nihče ne ve, da bi tam že kdo plezal. Vzpon se začne na lovski poti, ki poteka pod južnim ostenjem Planje, le streljaj od lovske koče. Iztok je sestopal po snežnih vesinah, policah in žlebovih levo (dol gledano) od smeri, imate pa na razpolago tudi klasični sestop preko Planje na sedlo pod Razorjem in po poti v dolino.

In še kratek opis smeri, čeprav slika pove dovolj. Smer poteka po izraziti grapi desno od skalne stene Glave pod Planjo. Ključno mesto je navpična ledena sveča s skalnim izstopom (III-IV) sredi grape, ki pa je ob bolj sneženih zimah najbrž zasuta. Ostalo je lažje z nekaj strmejšimi odstavki. Grapa se zaključi na sedlu levo od glavnega vrha Planje. Kot opombo še velja omeniti, da plezalci, ki plezajo smeri v južni steni Planje, prečijo to grapo (tik nad zadnjim ruševjem), če se, namesto za spust ob vrvi, odločijo za sestop na Kriške pode.

Detajl v smeri

Smer je res logična in očitna, zato Iztok pravi, če je smer prvenstvena, naj ima ime Plazilka (90°/35°-60°, III, 5 h, 950 m).

Bolj kratko in brez odvečnega nakladanja za prvič. Lepo se imejte – zima bo še dolga. In ker zadnje čase s svojimi vzponi ne morem napolniti rubrike, se priporočam za kakšen čimbolj izviren pozdravček (alp.ple@planid.org). Srečno!

Peter Mežnar

Plazilka ?

2 komentarjev na članku "AN - 16.02.10"

Maja Duh,

V Krvavi rokavički sva bila Miha Zupan in Maja Duh, oba člana AO Tržič. Miha Zupin pa je član AO Kranj.


Peter Mežnar,

Se opravičujem. Čeprav dobro vem o kom sem pisal se očitno lapsus vseeno lahko zgodi. Vsekakor pa Miha ostaja zvest lokalpatriot in kot taka zvrta na plano oz. opravi prenekater zanimiv vzpon.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti