Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežni plaz na Zelenici

GRS Tržič: Malo pred 12. uro je prišlo sporočilo z Zelenice, da je snežni plaz zasul planinca.

Člani GRS Tržič smo bili o nesreči obveščeni takoj s Centra za obveščanje 112 (preko pozivnikov in gsm telefonov) in odšli proti mestu nesreče.

Na neposredni bližini nesreče (na smučišču RTC Zelenica dežurno reševalno službo opravljajo člani GRS Tržič) je bil reševalec, ki je bil že v nekaj minutah na kraju nesreče. Celotno plazivno so takoj preiskali s plazovnimi žolnami, a na žalost niso našli signala (ponesrečeni ni imel na sebi plazovne žolne). Naključno prisotni smučarji, planinci in reševalci so takoj poskušali najti zasutega (uporabili so smučarske palice, sonde, ki so na smučišču Zelenica, smuči,..)
S prihodom goskih reševalcev in gorskih reševalcev-vodnikov lavinskih psov se je takoj pričelo z organiziranim iskanjem-sondiranjem plazovine in iskanjem s psi.

Ponesrečeni se je peš (na nahrbtniku je imel pripeto snežno desko) vzpenjal po servisni cesti  iz srednje postaje žičnice proti koči na Zelenici. Pod skalno steno imenovano Plot, se je nad njim spontano sprožil snežni plaz, ki je po strmem pobočju zgrmel do in preko ceste po kateri je hodil ponesrečeni.

Pri iskanju ponesrečenega je bilo udeleženo večje število gorskih reševalcev,
takoj ko so bile znane razsežnosti plazu in podrobnejši podatki o nesreči, so bili aktivirni tudi gorski reševalci sosednjih društev GRS Kranj in Radovjica.

Nekaj minut pred 15 uro so reševalci, ki so sondirali plazovino našli zasutega, zraven sta bila takoj prisotna tudi zdravnika-gorska reševalca z vso potrebno opremo. Zasutemu na žalost tudi oživljanje ni več pomagalo.

Ponesrečenca smo nato klasično, z nosili-akijem prepeljali do Ljubelja.

GRS Tržič >> Snežni plaz na Zelenici 13.2.2010

Foto: Boris Štupar

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Snežni plaz na Zelenici"

Franci Savenc,

Prejeli smo:

Zbodla me je nesreča na Zelenici in komentar g. Štibernika. Spomnila me je na osebno izkušnjo pred parimi leti, ko smo se odpravili na zimsko turo na Vrtačo. V zgodnjih jutranjih urah, pred pričetkom delovanja sedežnice smo se peš odpravili na Zelenico po skrajnem robu smučišča. Kmalu nad vmesno postajo sedežnice je k nam pristopil delavec na progi in nas dobesedno spodil na dostavna cesto. Midva s partnerjem sva mu lepo povedala, da hodimo ob progi in s tem proge ne uničujemo, kolega pa se je brez besed odpravil na dostavno cesto. Zgoraj smo se dobili skupaj in modrovali, da se nam dostavna pot ne zdi ravno sigurna glede plazov. Zaradi ljubega miru smo se pozno popoldan vračali vsi skupaj po dostavni cesti, kjer pa smo ugotovili, da se je tekom dneva prav na mestu, kjer je tokrat končal svojo pot nesrečni border, sprožil kar konkreten plaz. Mi smo imeli srečo, ker smo se na tem območju gibali zgodaj zjutraj in pozno popoldan, se mi je pa že takrat porajalo vprašanje, zakaj nas, ki nismo smučarji in koristimo dostop na Zelenico za druge dejavnosti, spravljajo v nevarnost s tem, da moramo hoditi na Zelenico po nevarni dostopni cesti. S poštenim dialogom bi se lahko ob progi dovolil dostop tudi za tiste, ki ne smučajo in gredo na Zelenico peš.

Lep planinski pozdrav - Darinka Gabrščik / Dodal Urednik


Franc Štibernik,

Ob rob tej tragični nesreči!

V sporočilu GRS Tržič ,ki je objavljeno na tej strani so zapisali.

Ponesrečeni se je peš (na nahrbtniku je imel pripeto snežno desko) vzpenjal po servisni cesti iz srednje postaje žičnice proti koči na Zelenici. Pod skalno steno imenovano Plot, se je nad njim spontano sprožil snežni plaz, ki je po strmem pobočju zgrmel do in preko ceste po kateri je hodil ponesrečeni.

V novicah na 24 ur pa je zapisno:

Ob smučišču Zelenica v občini Tržič se je okoli poldneva sprožil snežni plaz, ki je zasul deskarja. Ta se je gibal zunaj urejenega smučišča, je za 24ur.com povedal načelnik Gorske reševalne službe Tržič Slavko Rožič.

V zakonu o planinskih poteh pa piše:

5. člen (1) Uporabniki uporabljajo planinske poti na lastno odgovornost. (2) Uporabniki planinskih poti morajo pri uporabi planinskih poti ravnati samoodgovorno in odgovorno do drugih tako, da ne ogrožajo ali poškoduje sebe ali drugega. (3) V informacijskem gradivu o planinskih poteh, planinskih vodnikih ter na turističnih informacijskih tablah in zemljevidih, kjer so označene planinske poti, mora biti zapisano opozorilo, da uporabniki uporabljajo planinske poti na lastno odgovornost. Opozorilo mora biti zapisano v slovenskem jeziku ter v najmanj treh drugih uradnih jezikih Evropske unije.

Markirana Planinska pot do Planinskega doma na Zelenici vodi po območju, ki je v smučarski sezoni spremenjeno v smučišče. Tisti obiskovalci in predvsem turni smučarji, ki bi do Zelenice radi prišli brez plačila žičnice, so tako prepuščeni lastni iznajdljivosti in že znanemu preganjanju pešcev in turnih smučarje iz smučišča . Vsem tem tako ostaja samo servisna pot, ki je tudi pozimi zratrakirana.

Mediji objavljajo, da je bila ta pot zaprta, nihče pa ne pove ali je bil omogočen kak drug varen dostop do doma.

7. člen zakona pravi:(1) Prepovedano je omejevati dostop na planinske poti ter poškodovati, odstranjevati ali uničevati markacije, usmerjevalne table, skrinjice in varovalno opremo in druge oznake iz 6. člena tega zakona.

Napovedane so nove padavine in tako možnost novih plazov zato pozivam vse odgovorne - upravljalca smučišč in planinskega doma na Zelenici - da se takoj dogovorijo kako zagotoviti varen dostop ob smučišču za pešce in turne smučarje.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46097

Novosti