Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN – 09.02.10

Zaradi nevarnih razmer v gorah so se na veliko plezali slapovi, tudi novi.

AC/DC
Minuli teden so bili zaradi novega snega in nevarnih plaznih razmer na udaru predvsem zaledeneli slapovi. Še najdaljša smer, ki se je plezala, vem za pet navez, je bila šest raztežajev dolga AC/DC v Mlinarici. Smer predstavlja s svojo linijo gotovo enega najlepših lednih vzponov pri nas. V tokratnih razmerah skica iz vodnika ne prikazuje realnega stanja, saj z izjemo najtežjega raztežaja (M8-) težave dosegajo WI 4-5.

Slap v Črniku
Aljaž Tratnik in Matic Jošt sta po več poizkusih v preteklih letih preplezala novo smer v Črniku nad Drežnico, imenovano Slap v Črniku (M7, WI6, 180 m). Aljaž je smer preplezal kot prvi, za celo smer pa sta potrebovala 8 ur. Poleg ocene je merilo težavnosti tudi čas prvenstvenega vzpona. Če sta tako dobra alpinista porabila za 180 metrov smeri toliko časa, v smeri zagotovo ne bo nihče zehal. Več o vzponu s podrobnejšim opisom se nahaja na straneh AO Idrija.

Plezanje v Koreji
Andrej Pečjak se je po dolgem času oglasil z zanimivimi novicami. Kot predstavnik UIAA si je šel ogledat korejsko državno prvenstvo v lednem plezanju in ob tem oceniti, ali so Korejci sposobni organizirati tekmo svetovnega pokala v lednem plezanju. Priliko je izkoristil tudi za plezanje. Z dvema korejskima plezalcema je preplezal slapTuang, ki slovi s svojimi 300 metri kot najvišji v tem delu Azije. Zgornji del ponuja celih 130 metrov navpičnega ledu. Plezali so štiri ure, sestopili pa s spusti ob vrvi. Andrej je povedal še ohrabrujočo zanimivost s tekmovanja. Najstarejši tekmovalec je bil star 79 let, plezal je kot maček in se med 100 tekmovalci uvrstil na peto mesto.

Serija v Tamarju
Aljaž Anderle in Primož Hostnik sta se odločila, da se bosta v četrtek, 4. februarja, pošteno naplezala. Odšla sta v Tamar in začela ob 8. uri zjutraj. Najprej Centralni slap (4+), nato pa Desnega (4), Svečo (4), Slap nad votlino (3-4), Rastlinco (4), Rariteto (5) in za konec še redko plezano Ribomanijo, ki je predstavljala najtežji led dneva, tokrat z oceno VI+. Skupaj sta tako zmogla odličnih 600 metrov ledu. Kaj dosti jima res ni ostalo tamkaj. Pogledala sta tudi Zadnjo Kristusovo večerjo, a le-ta še ne dovoljuje varnega vzpona.

Logarska dolina
Maja Lobnik in Peter Juvan sta se spravila plezat slapove v Logarski dolini, preden v tiste kraje pride še močnejša odjuga. Najprej sta preplezala nekdaj zloglasno Čašo, nato še sosednji Domači slap (5+, 60 m), katerega sveča zna biti tudi obilnejša, pravijo lokalci. Ker še nista imela zadosti, sta šla še v Robanov kot in tam preplezala lepo narejeni Lopčki slap. Naslednji dan je Maja združila moči s Silvijem Morojno in prijateljico iz ZDA. Gazili so do vznožja Rjavčkega vrha in preplezali Skušnjavo (5+ (6), 120 m). Sveča ni bila potegnjena do podstavka, zato je bilo plezanje kar zahtevno.

Lovro Vršnik-Govc in Samo Supin sta isti dan opravila 1. ponovitev slapu Izziv (5, 140 m). Povedala sta, da je bilo plezanje v enem raztežaju precej delikatno ob slabih možnostih varovanja.

Srečno!

Tomaž Jakofčič
 

Tuang v Koreji

Ribomania v Tamarju

Rariteta v Tamarju

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti