Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turno smučanje. O tehniki hoje

Polet - Miha Kuhar, gorski vodnik: Posledica slabe tehnike hoje je prevelika utrujenost, kar nam onemogoči užitke pri spustu po zasneženih pobočjih.

V nadaljevanju bo opisanih nekaj preprostih navodil, ki vam bodo omogočila prijetno hojo s smučmi.

Tehnika hoje
Tehnika hoje s turnimi smučmi je pravzaprav zelo podobna hoji na tekaških smučeh. Če jo obvladate, vam bo veliko laže. Med hojo imamo smuči v širini bokov, kar je pogoj za dobro stabilnost. Ozka smučina, v kateri drsimo s smučmi tesno skupaj, nas ves čas sili iz ravnotežja. Težišče telesa med hojo poudarjeno prenašamo na odrivno nogo, kjer nogo obremenimo na vso površino stopala. Smuči med hojo ne dvigamo, ampak potiskamo naprej in vlečemo po smučini. Dviganje smuči med hojo je najbolj pogosta napaka začetnikov. Predstavljajte si, koliko dodatne teže prenašate, ko na vsakem koraku dvignete kilogram težko smučko skupaj s čevljem. Že pri tisoč korakih se nabere kar spodobna teža. Takšnega fitnesa res ne potrebujete, mar ne?
Ritem hoje naj bo enakomeren, ne glede na strmino, saj vaš glavni cilj ni intervalni trening. Na položnejših predelih korak podaljšamo, na večji naklonini pa skrajšamo.
Pri hoji si pomagamo s palicami popolnoma enako kakor pri smučarskem teku v ritmu leva noga in desna roka in obratno. Na položnejših predelih uporabljamo palice bolj za ravnotežje, na strmini se z njimi tudi odrivamo. Na večji strmini zgornjo palico primemo nekoliko niže, da rok ne držimo previsoko.

Izbira smučine
Smučino za hojo izbiramo glede na splošne razmere, predvsem pa na razgibanost in naklonino zemljišča. Druga pogosta napaka turnih smučarjev začetnikov je prestrma smučina. Idealno naklonina smučine je približno 20 stopinj. To nam omogoča prijetno vzpenjanje brez pretiranega dviganja petne pručke, kože nam lepo primejo, počasi se vzpenjamo in tako prihranimo veliko energije.
V globokem snegu, ko smučina še ni narejena, se nam konice smuči zarinejo v sneg in hoja postane zelo utrujajoča. V takšnih razmerah neobremenjeno smučko dvignemo s konico na površino snežne odeje, jo potisnemo naprej in spet obremenimo.
Pri hoji po trdem snegu je najbolj pomembno, da obremenimo smučko po vsej površini. Ko ne čutimo potrebne opore pod nogami, velikokrat podzavestno, še posebno pri prečenju pobočja, začnemo postavljati smuči na robnike. Nevarnost zdrsa je v tem položaju še veliko verjetnejša.
V trdem snegu imamo tri možnosti:
– strmo pobočje lahko prečimo v rahlem poševnem smuku, dokler ne pridemo na položnejši predel,
– spodnjo smučko postavimo plužno in tako obremenimo čim večjo površino drsne ploskve smuči,
– nataknemo lahko tudi srenače, ki so nekakšne dereze na smučeh in zahtevajo prilagojeno tehniko hoje.

Menjava smeri
Tudi menjava smeri je zelo pomembna, kajti ravno tukaj lahko izgubimo največ časa in moči. Upoštevajmo nasvet, da skušamo zamenjati smer hoje na položnejših predelih. Imamo štiri glavne načine menjave smeri, vendar bomo tukaj opisali dva najpogostejša. To je zavoj v loku in obrat s konico smuči k bregu.
Priporočamo, da čim več uporabljate zavoj v loku, ker je preprost, ne zahteva dodatne moči, med obračanjem se ne ustavljamo in ne menjamo ritma hoje. Uporabljamo ga na položnejših predelih, ko med obračanjem še ni drsenja nazaj. Zavoj v loku naredimo s plužnim prestopanjem tako, da gremo v plužni položaj z zunanjo smučko (slika 1).
Obrat s konico k bregu uporabljamo na strmini, ko zavoj v loku ni več mogoč. Pred začetkom obrata zapeljemo smuči vodoravno, pravokotno na strmino in prenesemo težo na spodnjo smučko. Z zgornjo smučko gremo v polkrožni obrat k bregu. Prenesemo težo na zgornjo smučko, spodnjo rahlo sunemo nazaj ter pokrčimo nogo v kolenu in kolku. Spodnjo smučko potegnemo do zgornjega čevlja in s konico smučke zapeljemo okrog njega v vzporedni položaj. Obrat s konico k bregu zahteva nekaj več vaje, vendar se splača potruditi, ker nam tudi ta omogoči prihranek moči (slika 2).

Kot za vsako novo učenje velja tudi za učenje tehnike turnega smučanja pravilo »vaja dela mojstra«. Več o tehniki in tečajih turne smuke, primernih tako za začetnike kot bolj izkušene, si lahko preberete na www.turni.si.

Miha Kuhar

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti