Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN – 26.01.10

Norišnica v naših stenah!

Okrešelj
Okrešelj nad Logarsko dolino je letos najbolj obiskano alpinistično področje. Predvsem po zaslugi odličnih razmer, ki so jih tu najprej odkrili. Vzhodna smer je spustila preko že vsaj pol stotinje plezalcev. Sredi minulega tedna je bila preplezana tudi Igličeva in nato že v sredo ponovljena v različnih variantah od štirih navez. Vikend na Okrešlju je bil podoben sobotnemu sejmu. Okoli 130 ljudi se je prerivalo v popularnih smereh, veliko je bilo naokoli tudi znanja željnih tečajnikov in pripravnikov. Od ponovitev velja omeniti tri naveze, ki so se v Ledenki zvrstile minuli vikend. V petek Luka Krajnc in Peter Jeromel, v soboto Aljaž Anderle in Klemen Premrl, sveža po vzponu v avstrijskem slapu Centrecourt, ter v nedeljo Luka Lindič in Jure Oblak.

Nekaj pa je bilo še pomembnih prvih letošnjih zimskih ponovitev. Včasih, ko lepo stopicamo po starih stopinjah v smereh in sledimo luknjam od cepinov in derez, pozabimo koliko energije, tuhtanja in preprosto dobrega poznavanja razmer, gorovja in tudi zgodovine je potrebnih, da nekdo opravi prvo zimsko ponovitev (tudi samo tekočega leta) katere od smeri, ki se potem spremenijo v stopnišče. Marko Lukič in Andrej Grmovšek sta tako po »ogledni« turi v Ledenki minuli vikend preplezala Direktno smer v Štajerski Rinki, z izstopno varianto po gredini. Proste težave so dosegle M6 in oznako zelo priporočljivo. Še bolj navihana sta bila Luka Ajnik in Marko Brdnik, ki sta se zapodila v veliki večini alpinistov neznano smer, Huligansko v isti steni. Luka je pred dvemi leti, poleti opravil drugo ponovitev smeri ocenjene s V, A2, ki poteka po globoki grapi- kaminu, levo od glavne stene. Tokrat je pričakoval, da bodo razmere tam ugodne za plezanje in so tudi bile. V drugem raztežaju se jima je odlomil zelo dober huk, povzročil padec in onemogočil prosti vzpon. A tudi ostala smer ni bila od muh, veliko dobrega, strmega plezanja s slabim varovanjem. Smer v originalu, po četrtem raztežaju zapusti grapo v desno in se priključi Vzhodni smeri. Luka in Marko sta nadaljevala po levi strani, na vrhu pa zopet zavila v grapo in po še enem lepem in strmem rastežaju priplezala na veliko polico. Varianto sta poimenovala Za huligane. Slike iz smeri si lahko pogledate tukaj.

Mitja Šorn, Jurij Hladnik in Urban Ažman so preplezali Varianto skozi okno Stebra Štajerske Rinke. Izstopili so po glavi. Slike na Mitjevi strani.

Jezersko
Tudi nad Jezerskim je letos živahno. Glavnino prometa prejme sicer Teranova a  preplezanih je bilo tudi veliko drugih smeri. V soboto sta Matic Jošt in Urban Golob v sedmih urah preplezala smer Kemperle - Murovec (IV+, 5, M5, 1000 m) v Dolgem hrbtu. Spodaj je bilo nekaj gaženja, potem pa večinoma dobre razmere. Varovala sta se v dobrih dveh raztežajih. Tudi logično nadaljevanje Teranove po Trojki je pogosto obiskano. Plezali so tudi Jubilejno smer v Dolgem hrbtu in Centralno smer v Veliki Babi.

Novo v Prisojniku
Jurij Hladnik in Urban Ažman sta 20. janurja v Prisojniku preplezala še eno novo smer. Začela sta po Desnem slapu in Škotskem podaljšku od tam pa sta v osmih urah preplezala še 500 metrov novega, zahtevnega terena. Vzpon sta ocenila s VI-, 6-, M5. Slike si lahko ogledate na AO Radovljica.

Triglav in Špik
Aktivnost nad Tamarjem, v grapah ob Travniku, se umirja. Po objavi, na spletu, da zgornji raztežaj v Travniški grapi, “ne bo več dolgo” se je naval umiril. Prijatelj, ki je grapo plezal v soboto, pravi, da se oznanjevalcem lepo zahvaljuje saj je s soplezalcem užival v samoti.

Je pa doživela severna stena Triglava otvoritveni vzpon, opravljen s strani treh Akademcev. Dveh starejših romantikov, Jerneja Breščaka in Tonija Gregorčiča ter mladega upa ferajna Luke Stražarja. V soboto so se lotili odličnega zimskega cilja, Skalaške smeri z Ladjo. Bivakirali so pod dvojnim kaminom v okolici katerega je Toni izgubil derezo in s tem dal vzponu poudarjeno epsko komponento. Izplezali so v nedeljo popoldan. Razmere so bile spodaj in v strmih delih odlične, v položnejših delih pa je bilo tudi veliko kložastih mest.

Andrej Erceg in David Debeljak sta otvorila že drugo veliko smer letos za kar jima vsa čast! Po prvem letošnjem vzponu v Travniški grapi je sledila severna stena Špika o kateri so pred tem itak govorili vsi, ki so jo videli v zimski obleki. V začetku minulega tedna sta preplezala Direktno smer, celo po stiroporju, v desetih urah. Seveda je do pisanja AN steno preplezalo še vsaj ducat navez. Zelo zanimiva je bila pripomba na objavo med novostmi o vzponu Davida in Crnega. Oglasil se je Mitja Košir, nekdanji član skupine Peronospora, ki je razturala v 60ih in 70ih letih in nam postregel z zanimivimi podatki, ki so zadevo osvetlili še z drugega zornega kota in nam poudarili, kar sicer vemo a včasih pozabimo in se malo preveč trknemo po prsih, da so tudi nekoč bili bojevniki. Že pred skoraj 40 leti sta Den Cedilnik in Boro Krivic preplezala Direktno pozimi, v enem dnevu.

Nad Tamarjem sva plezala z Borisom Lorenčičem in v Šitah preplezala zanimivo kombinacijo smeri. Začela sva v Jesihovi in na vrhu strmega dela zavila v ozek žleb po katerem poteka varianta Čop-Potočnik. Na sredi stene sva zavil proti levi in izplezala po Varianti na Lopo. Preko cele stene sva v dobrih razmerah plezala nenavezana z izjemo čudovitega izstopnega raztežaja (M5+). Isti dan je tudi originalna Jesihova smer dobila prvo letošnjo ponovitev, solo.

Slapovi
Razmere v slapovih so se močno izboljšale in razmere so odlične v večini klasičnih slapov. V soboto je bil prvič letos opravljen vzpon v slapovih pod Bavhom. Navezi Marko Prezelj in Aleš Česen ter Ivan Raspet in Bogdan Jež so preplezali Psihoanalizo (VI, 135 m) Razmere so bile z izjemo tankega zadnjega raztežaja dobre. Radovan Lapanje in Andrej Likar sta v dobrih razmerah plezala v vznožju Loške stene Postmodernizem in Doc (oba 4+, 100 m).

Javil se je tudi Dejan Koren z dobrimi novicami. Poleg dobrega vzpona v Nad šitom glavi je preplezal še smer AC/DC in nov slap v Mlinarici. Več na njegovi osebni strani.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

 


Ledenka


Skalaška z Ladjo v Triglavu


Kemperle-Murovec v Dolgem hrbtu

2 komentarjev na članku "AN – 26.01.10"

Aleš Kovač,

Nisem zagovornik huliganstva, ampak tokrat čestitam Huliganoma!


Borut Kantušer,

Bravo Luka Ajnik in Marko Brdnik za prvo zimsko ponovitev Huliganske v Štajerski Rinki!

Bravo vsem!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti