Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinist Luca Vuerich umrl po nesreči v gorah

Primorski dnevnik: Nad Kranjsko goro ga je med plezanjem zasul plaz, nekaj ur zatem je izdihnil v videmski bolnišnici.

23. 1. 2010 VIDEM - Priznani trbiški alpinist Luca Vuerich, ki je imel za sabo več velikih podvigov tako v Alpah kot v Himalaji, je včeraj v gorski nesreči v Julijcih izgubil življenje. Dopoldne sta ga med plezanjem po ledenem slapu na Prisojniku zasula sneg in led, po reševalni akciji, ki so jo vodili njegovi kolegi rabeljske reševalne službe, pa je popoldne izdihnil v videmski bolnišnici.

34-letni Vuerich se je zjutraj s slovenskim soplezalcem odpravil v gore pri Vršiču. Med vzponom po ledenem slapu Prisojnika se je nekaj po 9. uri nenadoma vsul plaz ledu in snega. Slovenec se je valu skoraj v celoti izognil, Vuericha pa je plaz potisnil na led in ga odnesel kakih dvesto metrov nižje v globok in zasnežen jarek. Soplezalec je takoj poklical reševalce, slovenski helikopter pa zaradi slabega vremena ni mogel vzleteti. Do Vuericha se je dokopala rabeljska gorska reševalna služba, katere član je bil tudi sam ponesrečenec. Sodelovali so tudi gorska ekipa finančnih stražnikov z Nevejskega sedla, slovenski reševalci in slovenski zdravnik. Z italijanskim helikopterjem so ponesrečenca prepeljali do Trbiža, od tam pa ga je rešilec odpeljal v videmsko bolnišnico. Vuericha so dejansko oživljali celo pot, od gora do Vidma. Tako reševalci kot zdravniška ekipa so poskusili vse, kar se je dalo, upanja pa je bilo vse manj. Posledice mraza in notranje poškodbe so bile prehude, izdihnil je ob 15. uri. V bolnišnici so se medtem zbrali prijatelji, sorodniki in sodelavci, v prvi vrsti sta bili sestri Leila in Nives Meroi. Prva je bila njegova zaročenka, druga pa je z njim in s svojim možem Romanom Benetom osvajala svetovne velikane.

Luca Vuerich je bil eden boljših italijanskih alpinistov, po mnenju mnogih je bil nasploh najbolj popoln. Plezal je v poletnih in zimskih razmerah, smučal je z Montaža in raznih drugih vrhov, odlikoval se je kot priljubljen gorski vodnik in izjemno sposoben gorski reševalec. Preplezal je več himalajskih vrhov (vključno s petimi osemtisočaki) in odprl kar trideset novih poti v Julijskih Alpah. Leta 2003 je z uspešno odpravo v 20 dneh osvojil tri osemtisočake Gasherbrum I in II ter Broad Peak. Leta 2007 je v Kirgiziji v 22 urah v obe smeri (navzgor in navzdol) preplezal južno steno gore Khan Tengri (7010 metrov). Ljubezen do gora mu je vlil oče, goreč alpinist. Na svojem blogu je Luca zapisal, da je bil srečen, ker je zrastel na Trbižu, kjer se je vsakič, ko je odprl vrata, nagledal narave. Leta 1993 je spoznal Meroijevo in Beneta, s katerima je začel osvajati najtežje alpske vrhove in najvišje gore sveta.
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti