Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN – 19.01.10

Odvijanje daril letošnje zime se je začelo!

Vikend je bil kar lep, sploh sobota in končno se je lahko začelo odvijanje daril, ki nam jih je ponudila letošnja zima. O enem, Vzhodni smeri v Mali Rinski smo že poročali nekaj ostalih pride na vrsto danes. Verjetno se je dogajalo še veliko več a danes je moderno, da se o dobrih razmerah molči. Res je, v prvo zimsko ponovitev sezone je skrito veliko razmišljanja, ogledov, negotovosti in poguma. Ponavljalci se pač sprehodijo po stopinjah, oddelajo tiste gibe in ob piru še malo oklestijo ocene. Vse to je res, a v zimi kot se kaže letošnja, se bi ob veliki izbiri morda lahko ognili t.i. šlagerjev sezone, zato nam lahko brez bojazni sporočite kaj ste počeli v gorah.

Ledenka
Super tandem; Marko Lukič in Andrej Grmovšek, se nista šla  vplezavat v kako lažjo smer ampak sta bika zagrabila kar za roge. Spravila sta se v eno izmed top zimskih smeri v naših gorah, Ledenko, ki potega po grapi med Štajersko Rinko in Križem. Prvi vzpon so opravili Franček in Andreja Knez ter Frenk Horvat in Jože Razpotnik marca 1991. Prvi in edini do sedaj je smer ponovil Janko Oprešnik marca 1993. Marko in Andrej sta se jo lotila v nedeljo. Po dolgem dostopu sta spodnji del preplezala nenavezana. Originalni vstop v ključno svečo, katerega je Knez preplezal v plezalnikih, je bil sedaj ob posneženi skali neizvedljiv. Zato sta opazila varianto v sodobni maniri drajtulinga. Marko je v raztežaju celo padel, ko se mu je odlomil velik kos ledu. Andrej je po predhodnem padcu, v drugo uspel. Raztežaj je ocenil z M8 in komentarjem “za izbrance”. Ni razloga, da mu ne bi verjeli … Preostanek smeri ni nič posebnega in mnogo lažji od najtežjega raztežaja. Mojstra pravita, da je ključni raztežaj sedaj opremljen s klini in jebico. Slike in skorajšnje poročilo si lahko ogledate na Grmoclimbu.

V strmem snegu
Po kar nekaj letih se je ponovno dokaj lepo naredila največja snežna klasika naših gora, Grapa med Travnikom in Šitami. Prva letos sta jo v petek 15. januarja preplezala neumorna Maja Lobnik in Nejc Marčič. Razmere so bile dobre, čeprav vseskozi vseeno ni škripalo. Plezala sta šest ur in sestopila preko Mojstrovk na Vršič. Isti dan sta Andrej Erceg in David Debeljak plezala Zupančičevo grapo, alias Travniška grapa, med Travnikom in Mojstrovkami. V njej sta naletela na odlične razmere. Vsi strmejši deli so bili prekriti s stiroporjem. Čez nekaj dni sta grapo ponovila še Maja Lobnik in Andrej Magajne. Varovala sta se le en raztežaj, ki je občutno težji od preostanka. Crnijevo poročilo si lahko preberete na straneh AO Črnuče.

Včasih malo zatežim na račun masovnega ponavljanja smeri a tokrat je drugače. Vsak alpinist bi rad enkrat preplezal snežno lepotico kot je npr. Grapa med Travnikom in Šitami. In ker se smer ne naredi vsako leto ampak mnogo redkeje,  si je vredno vzeti čas in potrpeti ob čakanju na plezalce pred nami. Kaj pa če se naslednjič, ko se naredi, ne boste več ukvarjali z alpinizmom?

Eisarena
Minuli vikend so se Nastja Davidova-Šisernik, Rok Šisernik, Tine Ščuka in Peter Juvan (nekateri ponovno)odpravili v Gasteinertal Eisareno, kjer sta
se Nastja in Rok vplezavala v lažjih slapovih, Peter in Tine pa sta preplezala slap
Supervisor (Wi 6, 270 m) in naslednji dan še Seidenraupe (Wi 5, 200 m).
Razgledali so se tudi po slapovih na poti v Sportgastein, ki izgledajo odlično
narejeni .

Nova smer pod Prisojnikom?
V soboto 16.1. sta Marko Albreht in Bor Šumrada preplezala smer po grapi, desno od Lambade. V smeri sta našla en klin, vendar ne vesta ali je smer plezal že kdo pozimi ali je klin ostanek od kakšne letne plezalne smeri. Ve kdo kaj o tem? V trenutnih razmerah ima smer ocene (III, 4, M, 200 m), prvi raztežaj je najtežji zaradi slabega varovanja. Ostali trije raztežaji potekajo po slapovih povezanih z grapo in skalnimi odstavki. Smer se izteče direktno na Hanzovo pot, po kateri sta tudi sestopila. Smer sta kmalu ponovila tudi Tadej Oražem in Aleš Rovšnik. Vsi ostali slapovi pod Prisojnikom so narejeni in so bili čez vikend plezani vsi, razen Lambade, ki pa je tudi že narejena.

Iz primorske strani Julijcev
V soboto je Andrej Likar preplezal Odcepljeno grapo (III, 30-45°, 400 m ) v desnem delu Matajurskega vrha.Razmere niso bile najboljše saj sneg še ni predelan. Sestopil je po Zahodni smeri, katero so v nedeljo plezali Radovan Lapanja, Marko Leban, Rajko Vojska, Simon Bajt in Katja Florjančič.Tudi v tej smeri sneg še ni predelan.

Smučanje v Turski gori
Niso samo plezalci tisti, ki izkoriščajo s snegom dobro založene stene temveč tudi alpinistični smučarji. Aleš Holc je 16.1. presmučal novo smer v Turski gori. Linija je označena na sliki. Smer označena z rdečo je nova. V nasmehu nekega dne, kakor se imenuje, je težka: zgoraj do III+, spodaj dva krat S5, IV+- Z vrha do Žmavčarjev je višina 600 metrov, Smer označena z zeleno pa je smer Turski skok (2001).

Srečno!

Tomaž Jakofčič
 

Eisarena, foto: P. Juvan

Travniška grapa, foto:A. Erceg

Nova smer pod Hanzovo potjo?

Smučanje v Turski gori

4 komentarjev na članku "AN – 19.01.10"

Branko Ivanek,

Bravo naši!


Alenka Paveo,

Tudi jaz čestitam "našim" za Ledenko in "tamofki" za obe grapi!


Aleš Kovač,

Kapo dol Marko in Andrej! Ponavljalcem pa bo sedaj lažje, ker je prečka že pomedena in bodo lahko metle pustili doma :-D


Borut Kantušer,

" Nova smer pod Hanzovo potjo? "

Jaz (?) mislim (!) da vrisana smer ni nova.

borut

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti