Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Led za dobre živce in močne roke

ProMo blog: V bližnjem Bad Gasteinu preplezana ena najtežjih lednih smeri na svetu in najtežja v Avstriji (Centercourt, WI7+). Krhke zavese in tanki, od skale odstopajoči trakovi ledu, varovanje s peckerji, spectri in mini cami!

Avstrijca Albert Leichtfried in Benedikt Purner sta  decembra potegnila najdaljšo ledno smer v Avstriji  (Moonwalk,1000 m, WI6/M7). Januarja sta se lotila še večjega zalogaja in 7. januarja 2010 v dolini Gastein (Bad Gastein) preplezala Centercourt. Z oceno  WI7+ je to, po mnenju avtorjev, najtežja povsem ledna smer v Avstriji in ena najtežjih na svetu.

Dolina ponuja res veliko. Potem, ko sta se ogrela v dveh klasičnih slapovih  Supervisor (270 m, WI6) in Seidenraupe Direkt (200 m, WI5), sta vstopila v led levo od še neponovljene smeri Landunder (WI7) iz leta 1998.

300 metrov ledu za najboljše! Srednji dve smeri na sliki sta Centercourt WI7+ in Landunder WI7-.

Centercourt je postregel z napetim in zahtevnim plezanjem, živci in podlahti so bili polno obremenjeni. "Varovanje je bilo tako slabo, da sem imel občutek, da soliram, podlahti pa sem imel tako navite, kot da bi plezal M8/9. Toda varovanje je bilo na spectrih, peckerjih, mini camih in do pol zavrtanih 6 cm vijakih. Za nameščanje je bilo potrebno veliko inovativnosti" je komentiral Leichtfried. "Poznam samo še dve smeri v tem rangu. Second choice na Norveškem in Senda real v Čilu". Prvo je preplezal Kanadčan Gad, drugo pa prav Leichtfried. 

planetmountain.com

 ProMo blog: Ena najtežjih lednih

 Arhiv objav: vse objave avtorja

  

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
LED novosti

1 komentarjev na članku "Led za dobre živce in močne roke"

Franci Savenc,

Prejeli smo:

... v prispevku ni omenjeno, da sta prva plezalca v najtežjem lednem raztežaju uporabila poleg marginalnega varovanja tudi svedrovec, ki sta ga zavrtala med plezanjem (vir: bergsteigen.at/de/bericht.aspx?ID=13543). Pomembna razlika in - ne povsem v skladu s trenutnimi etičnimi trendi v lednem plezanju!? - Dodal urednik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46108

Novosti