Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V gore z opremo, ki rešuje življenja

Dnevnik - Sabina Lokar: Planinska zveza Slovenije vsem, ki se bodo prihodnje dni odpravili v gore, svetuje previdnost in upoštevanje pravil varne hoje

   
  V zimskih razmerah med obvezno planinsko opremo poleg cepina in derez spadajo še plazovna žolna, lopata in sonda. (Foto: Dokumentacija Dnevnika)  

Čeprav je snega v slovenskih gorah malo, nekaj več ga je le v visokogorju Julijskih Alp in po vrhovih zahodnih Karavank, predstavniki Planinske zveze Slovenije (PZS) opozarjajo na nevarnost zdrsov in snežnih plazov. Pozimi je stalno odprtih 45 postojank, ob koncih tedna pa obratuje 72 planinskih koč. Seznam je na spletni strani www.pzs.si, delovni čas koč pa je pred odhodom na turo dobro še enkrat preveriti.

"Sneg je zbit in zelo trd, zato je velika nevarnosti zdrsov, tako da je kljub visoki snežni meji obvezna uporaba cepina in derez," opozarja gorski vodnik in reševalec pri PZS Matjaž Šerkezi. Pri tem je poudaril, da je nevarnost večja za zdrse, medtem ko je stopnja nevarnosti snežnih plazov zmerna in do njih prihaja predvsem ob večji dodatni obremenitvi na mestih z napihanim snegom. Planinska zveza zato vsem, ki se bodo prihodnje dni odpravili v gore, svetuje previdnost in upoštevanje pravil varne hoje. "Vsak, ki gre v gore, naj bi imel opravljen izpit prve pomoči in samopomoči ter znanje, kako poklicati pomoč," je opozoril predsednik PZS Franc Ekar.

Planinec, ki se je znašel v težavah, tako lahko pomoč pokliče s pomočjo mobilnega telefona, ki naj bo med turo izklopljen, radijskih postaj UKV, ki so v planinskih kočah, ali prek sistema SAPOGO. O nesreči je treba najprej obvestiti center za obveščanje na številko 112 in operaterju povedati, kdo kliče, kaj in kje ter kdaj se je nesreča zgodila, koliko je ponesrečencev in kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine na kraju nesreče (to je pomembno v primeru helikopterskega reševanja) ter kakšna pomoč je potrebna. "Pomembno je, da pred tem ne kličemo prijateljev in znancev, saj to lahko vodi v zmedo," je poudaril Šerkezi.

Da bi bilo nesreč v planinah čim manj, je poleg pohodnikovega znanja potrebna predvsem ustrezna oprema, med katero v zimskih razmerah spadajo plazovna žolna, lopata in sonda. "Samo plazovna žolna v primeru snežnega plazu ne zadošča reševanju. In čeprav so omenjeni pripomočki dragi, gre za opremo, ki rešuje življenje," je opomnil Šerkezi in nadaljeval, naj se planinci, če turi niso dorasli, na pot podajo skupaj z gorskim ali planinskim vodnikom, ki bosta poskrbela za njihovo varnost. Če pa se v gore odpravljajo sami, naj v avtomobilu na vidnem mestu pustijo načrt poti s podatki, kam so šli, koliko časa jih ne bo, kje nameravajo počivati in po kateri poti se bodo vračali, prav tako pa naj se vpisujejo v vpisne knjige v planinskih postojankah in vrhovih.
 


Obvezna oprema v nahrbtniku

alufolija in bivak vreča

osebni komplet prve pomoči

čelna svetilka in rezervne baterije

mobilni telefon s polno baterijo

beležka in grafitni svinčnik

sveča in vžigalice v neprepustni vrečki

hrana z visoko energijsko vrednostjo in dolgim rokom obstojnosti



Sabina Lokar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "V gore z opremo, ki rešuje življenja"

Igor Zlodej,

PZS je ob pravem času pripravila ustrezna opozorila za obisk gora v zimskih razmerah, dodal bi še, da je poleg derez in cepina zelo priporočljiva tudi čelada, ki lahko učinkovito obvaruje glavo tudi ob padcih in zdrsih. V zadnjih dneh je bilo v visokogorju vetrovno, pomrznjeno in poledenelo, sneženje, ki je že zajelo Julijske Alpe bo prekrilo poledenela pobočja, zato velja še posebna pozornost. Veter, ki sneg nanaša v zamete bo nevaren za plazove, saj se bodo ustvarile snežne klože, ki so še posebej nevarne saj se sneg kložastega snega sproži že ob najmanjši obremenitvi. Žal vreme v teh prazničnih dneh ne bo naklonjeno za obisk visokogorja.


Matjaž Šerkezi,

Šerkezi še ni gorski vodnik. Samo kot opomba. Lepe praznike in srečno v 2010.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti