Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.12.09

Ponovno zimski vzpon legend in nekaj sončka.

Lepo je pisati o vedno večji količini zimskih vzponov. Tokrat o dveh, brez dvoma glavnih in gonilnih akterjev omenjenega plezanja. Pa še nekaj toplega pridiha za povrh.

Raduha drugič

Vsekakor je novica tokratnega javljanja vzpon naveze Andrej Grmovšek – Marko Lukič (AO Kozjak), ki sta podobno kot lani, tudi tokrat za ogrevanje oz. za pravo škotsko uverturo v zimsko plezanje, zavila v steno Male Raduhe. Že nekaj časa velja, da so v gorah prave zimske razmere. Njun vzpon je še dodatno zabelil na trenutke kar orkanski severni veter s sneženjem in poplesavanjem meglic nad Grohatom.

Za cilj tokratnega ‘škotskega’ izleta sta v soboto, 12.12., izbrala smer DD (VI+, 185 m). Po pričakovanjih so se za precej zahtevne izkazale plošče, ki poleti pravzaprav ne predstavljajo posebnih težav. Pozimi, poprhane s snegom, pa so svojevrsten izziv. Smeri se je v zimskih razmerah z derezami na nogah in cepini v rokah ocena dvignila na krepkih M7. Fanta smer toplo priporočata - seveda tistim, ki so za stvar dovolj zreli! Očitno sta Andrej in Marko že z lanskim vzponom naredila dovolj veliko reklamo, saj je stena postala precej oblegan zimski cilj vseh malo bolj resnih alpinistov.

Mala Raduha: DD. foto: Andrej Grmovšek

In še z Andrejevimi besedami: ‘Prav neverjetno je, kako dobro, zanimivo in tudi zahtevno kombinirano plezarijo, združeno s pravo zimsko avanturo, si lahko privoščimo že v eni naših bolj 'obrobnih' sten! In kako lahko dva stara plezalna 'ateja' še vedno uživata v plezalnih izzivih in iskanju nečesa novega v steni, kjer sta, z nekaj pesniške svobode, naredila svoje prve plezalne gibe že slaba tri desetletja nazaj!’ In še dodatne fotografije.

Slapovi bolj ali manj prvič

Po ‘vročem’ novembrskem vremenu so ob iztekajočem se ‘polarnem’ mrazu zamrznili vsi slapovi, ki premorejo vsaj nekaj vode. Tako so bili minuli konec tedna v Logarski dolini preplezani vsi lažji slapovi. Podobno velja za Tamar, kjer sem najprej zasledil vzpon Luke Snoja (AO Rašica) in Luke Stražarja (Akademski AO) v Slapu nad votlino (4-, 100 m). Le led je bil nekoliko trše kvalitete. Preplezane pa so že bile tudi ostale ledene klasike Tamarja. Še malo višje sta zaplezala Jure Mihelčič in Nejc Marčič (AO Radovljica), ki sta, poplesavanju snežink navljub, preplezala Desni slap (4+, 150 m) pod Prisojnikom.

Starca in Sava

Podobno prvič je bilo organizirano tekmovalno druženje plezalcev v kombiniranih smereh. Vsi tisti, ki se niso ustrašili severnjaškega mraza, so v prireditvi uživali, Največjo nagrado pa je domov odnesel Aljaž Anderle (AO Tržič). Še bolj kot njemu se je baje smejalo Viliju Gučku (sekcija legende zasavskih revirjev).

Plezališča brez konca

Če se vam res ne ljubi v mraz severnih sten, v razmislek dajem novice Petra Juvana (Akademski AO), ki je v nedeljo, 13.12., v istrskem Kompanju uspel preplezati smer Katz (7c). To je njegova prva smer s to oceno in sicer že v četrtem poizkusu. Kompanj vabi s preko 30 metrov dolgimi in zgledno opremeljenimi smermi vseh težavnosti in naklonin ter predstavlja lepo alternativo primorskim plezališčem ob največjem navalu.

Skratka ljudje radi zvejo, kaj se pleza, kje so razmere, zato pišite na naslov in če se ne beremo več: srečno in s še večjim zanosom na vaših plezalskih potepanjih v letu 2010.

Peter Mežnar

Zanimivi raztežaji v smeri DD

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti