Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.12.09

Vabilo in nekaj vzponov v gorah.

Ker očitno še vedno velja, da so športni plezalci na (zasluženem) dopustu in da se zimska sezona še ni začela na polno, tokrat manjša suša, ki jo je presekalo nekaj posameznikov. Strani tudi najbolj aktivnih odsekov so prazne. Kranjčani verjetno še niso prišli k sebi od prejšnjega konca tedna, ko so zopet zelo uspešno izpeljali Plezalne dneve Kranja, velika večina odsekov pa prireja zaključke, občne zbore in sprejeme za nove alpiniste.

Uspešen vzpon v Debeli peči

Vseeno pa se jih najde kakšen par, ki najdejo veselje in izziv v plezanju sedaj že lepo pobeljenih sten. Urban Ažman in Nejc Marčič (AO Radovljica) sta se 12.12. podala v železno klasiko Debele peči in v celodnevnem garanju tik pred nočjo izplezala iz smeri Jesih-Potočnik (IV/III, 500 m). Razmere v steni so bile precej slabe. Veliko nepredelanega snega, predvsem pa sta naletela ravno na ohladitev, ki je prihajala iz severa in ju je pošteno hladila.

Dobra avantura

Še bolj me je presenetila novica iz Martuljkove skupine in ker bi stvar težko okarakterizirali kot vzpon, sem komaj pregovoril Davida, da je povedal kaj več. Tudi zaradi razmer, ki očitno nad Martuljkom niso tako slabe. Dolgo je že, kar so tam nastajale prve zimske ponovitve, ki so povezane z tako legendarnim alpinistom, kot je bil to Šrauf. Tokrat so se David Debeljak, Arne Jeglič (AO Rašica) in Luka Plut (AO Kranj) podali na Za Ak. Ker so bili zelo zgodnji, so v trdi temi zgrešili vstop oz. dostop. Tako so bili že na dostopu prisiljeni plezati strme plošče z zaplatami ledu in en kombiniran raztežaj. Razmere pa so imeli fantastične. Ko so končno prišli pod željeno smer, je bila ura že zelo pozna. Čeprav je bil začetek zelo obetaven z odličnimi razmerami, so vseeno krenili proti grebenu Škrnatarice in zelo verjetno plezali v območu Vzhodne smeri (II, 250 m). Smer je sicer lahka, razmere pa so bile precej slabše kot malo nižje in ob koncu dneva so bili z avanturo zadovoljni ter malo pod grebenom sestopili. Glavni namen, ogled razmer, je bil dosežen. Naplezali so se tudi kar precej. Pohvalili so razmere, ki so na mnogih mestih presenetljivo dobre.

Povabilo na zaključek leta v Zasavje

Vsi, ki se radi s cepini pretegujete po strmih in previsnih stencah, ne smete zamuditi dogodka to soboto v novem ‘drytoolišču’ ob Savi. Tekmovanje bo organizirano po vzoru plezalnih prireditev, ki združujejo sproščeno vzdušje in zavzeto, tekmovalno plezanje na rekreativni in vrhunski ravni. Tekmovanje bo potekalo po posebej za to prireditev sestavljenih pravilih, ki bodo "plezanju prijazna" in bodo omogočila zares veliko plezanja in tako vsakemu plezalcu ponudila možnost pokazati svoje sposobnosti. Na kratko: pleza se v parih, šteje se najboljših šest vzponov … Za hrano in pijačo ter obilo plezalskega užitka, zabave in druženja, bo na prireditvi poskrbljeno! Več in podrobneje si preberite na organizatorjevi strani.

Do naslednjič lahko nama s Tomažem pošljete kakšne lepe pozdrave na alp.ple@planid.org,

Lepo se imejte,

Peter Mežnar

 

V kraljestvu Široke Peči (slike dodane)

Značke:
ALP AN novosti

3 komentarjev na članku "AN - 15.12.09"

Aleksander Bjelčevič,

Glede orodjarjenja. Škoda se je mučiti z besedami, ki nam ne ležijo. Peter je drytooling sramežljivo dal v oklepaj, organizator pa je ahtal, da ne bi lepe slovenske šprahe ferderbal, in napisal »plezanje z orodji«. Če že rečemo drajtuling, zakaj ne bi tako tudi napisali? Krajše je in enostavnejše - kar preštejte znake in zloge obeh domnevno lepših variant (naj rečem inačic?). In zamislimo si, da bi Angleži slovenili vse francoske besede, recimo »bring some BEEF and PORK on the TABLE« - saj bi morali za nekaj časa postati vegetarijanci (ups, »jedci sadja in zelenjave«). Čas za iznajdbo ustrezne slovenske besede je mimo; ni je in je ne bo. Če brez strahu za narodno identiteto govorimo vikend, gol, bojler, lahko tudi drajtuling. Nekaj časa bodo vštric živele vse tri (tri, ne dve), drajtuling, »drytooling« in plezanje z orodji, potem bomo pa videli, katera bo zmagala. (Za poskus natipkajte vse tri in si odgovorite, kje ste imeli najmanj težav.) Meni osebno pa je najlepša orodjarjenje: najlaže je iz nje tvoriti izpeljanke, hkrati pa vsebuje bistveno značajsko potezo alpinista: samoironijo.

Aleš Bjelčevič


David Debeljak,

En popravek Luka Plut je član AO Kranj.


Peter Mežnar,

Evo popravljeno, če ne dobiš podatka pač pišeš po inerciji. Vsekakor pa lepo zimsko potepanje in nazorno poročilo o razmerah v tistem koncu.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti