Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smrekovec in Komen

Pozdrav domačimGorniška potepanja: Da ne dolgovezim … Na kakšnem ledu se lahko grška muza zgodovine hitro obrne okoli svoje osi in če imaš še posebno »srečo« gre vse skupaj v …

Prijeten sprehod po štajersko-koroški meji


Smrekovec je najmlajši vulkan v Sloveniji. V mladem zemeljskem veku je bruhal lavo. Strahu pred čim podobnim seveda že dolgo ni več, je pa andezitna Jutranje megliceSpomenik padlim borcem na Rázpokikamnina vidna predvsem na vrhu Komna in Krnesa, medtem ko je drugod večinoma prekrita z zemljo. To je svojevrstna posebnost našega alpskega sveta, ki po višini, flori in reliefnih potezah bolj spominja na Pohorje kot na svetlo apneniško podobo našega visokogorja. Čez Smrekovško pogorje poteka štajersko-koroška meja, ki je bila v avstro-ogrskih časih veliko bolj pomembna, na teh strminah pa se je v globokem snegu in s hudimi boji februarja leta 1944 končal tudi pohod znane XIV. divizije.

Smrekovški razgledi

Dandanes je ta svet prepreden s številnimi gozdnimi cestami, ki tudi planincem omogočajo (pre)visoka izhodišča za vzpon na sredogorske vrhove. Marsikje Razpotje pod KrnesomSv. Ciril in Metod na Komnuprometnice pripeljejo čisto pod glavno sleme ali celo nanj, zato priporočam vsem, da avtomobil parkirajo v dolini in se po markiranih poteh, ki jih je kljub vsemu dovolj, podajo na pot, ki le ponekod prečka ali za kratko vodi po cesti. Samo nekaj namigov: na Veliki Travnik, ki ga domačini imenujejo Turnovka, se lahko podamo z Ljubnega ob Savinji mimo sv. Primoža ali iz Ljubenskih Rastk mimo Partizanske bolnice Celje; na Komen (Kamen) iz Ljubenskih Rastk čez Telečje peči ali mimo prej omenjene bolnice in dalje čez preval Hlipovec; na Smrekovec pa skozi Mačkin kot ali mimo domačije Atelšek do Doma na Smrekovcu in dalje na vrh. Če je volja, lepo vreme in dovolj časa, lahko s pomočjo zemljevida Kamniško-Savinjskih Alp nekatere poti tudi povežemo in sestavimo prav prijetno krožno turo – morda kar čez celotno pogorje. Ker je zimski čas in so dnevi zelo kratki, vas tokrat vabim »samo« na Smrekovec (1577 m) in Komen (1684 m), Veliki Travnik oziroma Turnovko pa bomo osvojili kdaj drugič.

Krnes

Do Doma na Smrekovcu se lahko, kot že rečeno, povzpnemo skozi Mačkin kot ali mimo Atelška. Morda je najbolje po eni poti gor in drugi dol. Tretja možnost Na KrnesuČez jase in gozdove ...je seveda cesta, ki pa je pozimi … No ja, bili so časi, ko … Da ne dolgovezim … Na kakšnem ledu se lahko grška muza zgodovine hitro obrne okoli svoje osi in če imaš še posebno »srečo«, gre vse skupaj v … Tja pač, kamor ne bi smelo iti. Če »posebne« sreče ni, lahko nadaljuješ turo z lastnimi močmi in ob vrnitvi presenečen ugotoviš, da je bila jutranja drsalnica najbolj razburljivi del pohoda. Ne prvič in verjetno tudi ne zadnjič …

Čisto možno, da prejšnjega odstavka niste popolnoma razumeli, vendar pravijo, da vseh mladostnih neumnosti le ni dobro na ves glas obelodaniti.

Krnes

Ko boste tako ali drugače prispeli do Doma na Smrekovcu, vas bodo pozdravile zelo zanimive živalske podobe. Planina, na kateri stoji dom, ima zelo Pred domom na SmrekovcuPred domom na Smrekovcunenavadno ime – Roma. Ne, ne, nič nima z ljudstvom, ki živi tudi pri nas, menda se tako imenuje kar po slovitem Rimu. Nekdaj so na tej planini krčili gozdove in kuhali oglje italijanski oglarji. Svoje domovanje so poimenovali kar po svojem glavnem mestu. Oglarji so odšli, ime pa je ostalo. In to kar v italijanskem izvirniku. Razlago imena te planine najdete pri Rudolfu Badjuri.

Grintovci

Do piramide in razgledne plošče na vrhu Smrekovca je komaj dobre pol ure, Kapela sv. Cirila in Metoda na Komnunato pa vas čaka prijetno prečenje po širokem slemenu s kratkimi vzponi in spusti, ki nam v vseh letnih časih podari kaj lepega. Tudi pozimi, le v globokem snegu si je dobro omisliti smuči ali krplje in na vrhu Krnesa in Komna Grintovci s Smrekovcamalo popaziti zaradi severnega prepada. Izmenjujejo se smrekov gozd in velike jase, kjer so bile nekdaj planine. Krnes lahko obidete na južni strani po trasi Slovenske planinske poti ali pa ga prečite po označeni poti. Nadaljevanje do Komna in kapelice sv. Cirila in Metoda pod njim postreže z vedno lepšimi in »bližjimi« pogledi na osrednje Grintovce.

Pozdrav domov

Kako naprej? Midva sva odšla pravzaprav nazaj, ker so naju obsežni razgledi na domače hribe zvabili pod rodni krov, kamor sva v preteklih letih kar preredko našla pot. Toliko je lepega po svetu, a doma … Saj veste, kako gre naprej. Če sva želela biti ob spodobni uri doma, se je bilo treba podvizati. Vrh Krnesa sva prečila tja grede, zato nama je ob vrnitvi SPP pod vrhom prišla še kako prav. Enako sva storila tudi na Smrekovcu in se popoldne že mastila z dobrotami najinih mam. Ja, le kaj bi brez njiju …
 

gorisekgorazd@gmail.com
           gorisekgorazd@gmail.com


Lepenatka in Rogatec (Mrtvi
menih)


Raduha s Smrekovca


Grintovec, Skuta in Rinke;
spredaj Krofička


Planjava in Ojstrica s Smrekovca


Takole se čez Menino "šverca"
megla iz Spodnje v Zgornjo
Savinjsko dolino


S Smrekovca proti Komnu


Proti Krnesu


Hude ...

 
... snežene in ...


... uboge mravljice.


Na Krnesu


Posavsko hribovje in Dobrovlje


Najvišji vrh Smrekovškega
pogorja


Na Komnu, zadaj Peca.


Komen ...


... z razpelom


Slovenska planinska pot


Krumpaška planina


Dom na Smrekovcu


Ljubenske Rastke, sv. Miklavž

 
Arhiv: Gorniška potepanja

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti