Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.12.09

Redki so bili minuli teden v gorah. Tisti, ki pa so vseeno šli, so uživali v lepem jesenskem vremenu.

Lep teden, slab vikend
Vreme za vikend je bilo slabo, zato od takrat nismo pričakovali kake alpinistične novice. Zato pa je bilo nekaj dni med tednom prav jesensko pravljičnih. A malo ljudi je žrtvovalo čas med tednom za obisk gora. Monika Kambič in Nastja Davidova-Šisernik sta si stvari organizirali in krenili v južno steno Kogla. Tam kar nista mogli verjeti, kako lep dan se je naredil, vse južne stene, vključno s Skuto, so se kopne kopale v soncu in zastonj vabile plezalce. V prijetnih temperaturah sta preplezali Zupanovo (VI/V, 220 m) in Virensovo smer.

Na temo slednje, ker imamo dovolj prostora, lahko napišem še šaljivo, a poučno resnično zgodbico. Imena bom izpustil. V prednovoletnem času se vsepovsod podeljuje razne nagrade in priznanja za pridno delo v minulem letu. In tako je bilo nedavno tega tudi v kraju z dolgoletno in uspešno alpinistično tradicijo. Eden od alpinistov, ki so takrat prejeli priznanja, znan navihanec in odličen plezalec z lepo letno bero težkih vzponov širom sveta, je na seznam vzponov, na katere je bil v minulem letu najbolj ponosen, napisal tudi: »Prosti vzpon po Virensovi smeri (IV+/III, 160 m) v južni steni Kogla.« Na proslavi je povezovalec to skrajno resno in z občudovanjem prebral laičnemu občinstvu, ki je nato glasno in občudujoče ploskalo. S tem je jasno prikazal, kako zlahka bi bilo v Sloveniji (pa tudi drugje), v dobi interneta pa sploh, 50 najboljših alpinistov na svetu. Jih je pač nekaj manj.

60 let
Ker se ob kratkih dnevih prileže kako zanimivo branje in ker sem tudi sam član Akademskega alpinističnega odseka, moram tole poudariti kljub predhodni objavi na naših Novostih. Prej omenjeni odsek je letos praznoval spoštljivih 60 let. V vseh teh letih nismo uspeli obdržati spodobnega prostora za četrtkove sestanke, zato se že zadnjih 15 let dobivamo v gostilni, vsaj zadnji dve desetletji vlada miroljubna anarhija. Ob poznavanju ferajnovske zgodovine torej nihče (razen zavednih članov) ne bi upal staviti, da se bo od akademskih rok kdaj organiziralo in izvalilo prav prijetno, zabavno in zelo precizno izdelano čtivo. Kljub temu, da je bila zadnjih 10 let na občnih zborih ena od tem (v glavnem kot šala) pod točko Razno,  tudi Zbornik. Kakorkoli, letos sta glavni urednik Boštjan Virc ter vodja projekta Eva Križnik dejala: »Nemogoče je mogoče«. Angažirala sta staro in mlado in maja, tik pred proslavo v Tamarju, je knjižno delo z neatraktivnim imenom Zbornik tudi izšlo in pošlo kot cunje na posezonski razprodaji. Sedaj so ga izdali tudi v elektronski obliki in dali na svetovni splet v branje širši plezalski javnosti. Če ste spregledali objavo v novostih, lahko to vidite in si naložite zbornik tukaj.

Srečno!

Tomaž Jakofčič
 

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti