Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Snežna jama na Mežakli

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa

FotoVideo: Snežna jama na Mežakli

Poljanska Baba Planina Obranca
Vhod v Snežno jamo Lestev v pomoč
Kamniti most Pod Planskim vrhom
Bolnica pod stenofoto: Jana Pred Ambulanto - Dfoto: Jani
V notranjosti ...Snežne jame
Na lojtri v Snežno jamo Kamiti most Pogled na Jesenice z roba pod Škrbino
torek, 1. december 2009, ob 19:45, Janez Pikon, ogledov: 5479

Snežna jama, 72 metrov v notranjosti, na dvignjeni polici, pod visokim stropomJanez Pikon: Skrito in temno gozdno brezno, ki severno nad razgledno planino Obranca in vzhodno na visoki, ter prostrani planoti Mežakle, radovedni pogled temne in vlažne notranjosti, globoko med kapniške slapove, pod bledo visečimi kamnitimi stolpiči, skromna svetilka okrasi nepozabne kamnite podobe tihe Snežne jame.

Mežakla je visoka planota, ki sega od Mojstrane do blejske ravnine, med Zgornjo Savsko dolino in dolino Radovne. Na zahodu mejijo njena strma pobočja ob stičišče dolin Krme, Kota in Vrat, na vzhodu pa na blejsko ravan in tesnega Vintgarja.

Poljanska Baba, 899 m - okrog nje pa same babe (foto: Jani)Dvignemo se strmo nad vasjo Kočna na Poljanah v smeri planine Obranca (1015 m), kjer našo pozornost pritegne izpostavljena skalna gmota severno od poti. Baba (889 m), tudi Poljanska Baba je osamljena skala, ki izstopa iz bukovega gozda na vzhodnem pobočju prostrane Mežakle. Znajdemo se pred kamnitim stolpom, ki je proti pobočju visok dobre 4 m, proti dolini precej več. Splezamo na izpostavljeno poličko od Zlate stene globoke Snežne jame (foto: Sonja in Jani)koder je lep razgled proti vasi in vsej dolini. Legenda pravi, da je nenavadna in zelo izrazita podoba skale dobila ime Baba po trdosrčni in neusmiljeni edinki plemiškega rodu, ki je nekoč imela možnost, vendar ni imela toliko srca, da bi rešila smrti nesrečnega kmeta, ki ga je pokončala krvoločna zver, ko je lovil po širnih gozdovih Mežakle.

Nižji prehod pred večjo temno dvoranoNa koncu dolge Snežne jameStrop nad zadnjim dvignjenim prostoromPolička na koncu dolge Snežne jamePod kapniki

Po meglenem pobočju prispemo na planino Obranco, od tam nas desno usmerjajo markacije k vhodu v Snežno jamo nad planino. Strmo se spustimo do Dvignjena polica na koncu Snežene jame (foto: Jani)Vhod Snežne jame z nasprotne strani (foto: Tina)vhoda jame, katere dolžina znaša 72 m, s skupno globino 20 m. Opremljeni z nekaj čelnih svetilk se spustimo v temno brezno. Prijeten hlad nas spremlja skozi nizke prehode do pravega kraškega podzemlja. Brez večjih težav (sredi jame je v pomoč krajša lestev) smo dosegli skrajni, rahlo dvignjen rob jame z zelo visokim stropom, ter opazovali značilne apnenčaste tvorbe po vsej njeni dolžini. Ogled Snežne jame je bilo posebno doživetje.

Do naravnega mostu na Mežakli, med Planskim vrhom (1299 m) in Škrbino (1154 m) nadaljujemo po gozdni cesti: To je zelo redek zanimiv naravni pojav, ki Vlažno kamnite podobe v 72 m dolgi Snežni jami (foto: Tina)Strop na koncu Snežene jameje nastal zaradi erozijskega delovanja vode in neenakomernega preperevanja različno odpornih kamnin. Stoji tik pod severnim robom Mežakle, na meji Triglavskega narodnega parka, kjer apnenčast greben premosti grapo v elegantnem naravnem loku, ki je dolg približno 15 m, visok 8 m ter širok približno 3 m. Most je lahko dostopen z markirane planinske poti po slemenu Mežakle.

Vlažne in obarvane stene s kapnikiVlažne in obarvane stene s kapnikiVlažne in obarvane stene s kapnikiVlažne in obarvane stene s kapnikiVlažne in obarvane stene s kapniki

Nadaljujemo zahodno v smeri Škrbine (1154 m) severno na pobočje, kjer je med vojno delovala prva partizanska bolnišnica na Gorenjskem, ki je bila zgrajena v decembru, leta 1942. Bolnico je takrat vodil dr. Edvard Pohar, ki je bil kasneje zdravnik Gorenjskega odreda. Za izgradnjo bolnice so borci uporabili ostanek Slikovita notranjost Snežene jame (foto: Tina)Najnižji prehod vSnežni jamidesk in orodja od požgane lovske koče na Zakopu. Le-to so Nemci požgali septembra, leta 1941, ko so napadli Jeseniško četo v tej koči. Med ostalimi sta se v tej bolnici zdravila tudi ranjena prvoborca Anton Razinger - Stric in Karol Kozar - Romi. Bolnico so oskrbovali predvsem prebivalci Podmežakle. Junija leta 1943 je bila bolnica preimenovana v ambulanto - D, ki jo je upravljal Kišner Vinko. Služila je predvsem bolnim in onemoglim borcem. V letih 1944 - 1945 so ta objekt občasno uporabljali tudi kurirji. Objekta vse do konca vojne ni odkril nihče. Mala bolnica na Mežakli je bila obnovljena leta 1997, (vir: občinski odbor zveze borcev Jesenice).

Janez Pikon

Oznake: JAM
eXTReMe Tracker