Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Želel si je nekaj masivnega

Martin Miklavčič: ... in si v dnevni sobi omislil 250-tonski balvan. 

John Carson je predsednik nepremičninskega podjetja On the Level Enterprises, ki je naročilo oblikovanje stavbe Blue Building, sedemnajstnadstropnega nebotičnika, oblečenega v steklo.

Že v mladosti je sanjal o hiši, zgrajeni okoli skale. Za uresničitev ideje si je ogledal kar 75 parcel. ''Posrednik je pokazal parcelo, ki niti približno ni bila tisto, kar sem želel,'' pravi Carson. ''Ta skala je bila Volkswagen, jaz pa sem si želel tramvaj. Nekaj masivnega, nekaj bistveno večjega od tega, kar je primerno.'' Na vznožje gore Delaware county so si, premožni investitor s svojimi izvajalci, ''utirali gaz'' v snegu. Našel je skalo, ki mu je uresničila sanje.

Balvan (v višino meri dva in pol metra, slabih sedem metrov pa ga najdemo pod zemljo), okoli katerega je kasneje nastal dom, tehta kar dvesto petdeset ton. Vprašanji, ali bo balvan lahko tesnil vodo, ki teče pod njim, in ali bo odvajal toploto iz prostora, sta Carsonu zbujali skrb.  

Zaradi lege balvana je hiša zgrajena v dveh nadstropjih. Povezujejo jo rešetke podzemne železnice. Da bi hiša postala zračna in odprta, je večina sten v steklu, tudi streha. Zakonca Carson sta si želela gledati padajoče snežinke pozimi. Ne samo odprtost in zračnost, sodelovanje z naravo je bila glavna želja. Kljub skrbem pa skala ne povzroča težav. Je popolnoma neprepustna za vlago in tudi pozimi ohranja temperaturo dvajset stopinj Celzija. Temperaturo je John preveril kar s toplotno kamero.

“There’s just something inviting about being able to rub against nature in your living room.” John Carson

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti