Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od Informbiroja preko kubanske krize, Abbe do Zbornika

AAO: Zbrani zapisi o nikoli končanem propadanju nekega ferajna*. ...
Zbornik 1949 - 2009, brezplačna elektronska izdaja

Vedno znova občudujem lepo počesane in uglajene poslovneže, ki se radi kitijo na kakih dobrodelnih manifestacijah s finančnimi prispevki. Vsi jim ploskajo, pionirji mahajo z zastavicami, kaka ihtava novinarka se ne dohaja v pohvalah, prejemniki novcev pa z orošenimi očkami hvaležno prikimavajo. Za takšna vzdušja so seveda povsem neprimerne pripombe, da se veliko tovrstnih mož na drugi strani s svojimi pollegalnimi rabotami izognejo plačevanju davkov, na katerih bazira socialna politika. Ampak se strinjate z mano, da to kali lepo sliko na začetku.

Nekako podobno na Akademskem AO svečano in brezplačno dajemo v branje naš zbornik ob 60-letnici ferajna*. Potem, ko smo si spomladi omastili brke, izkoristili emocionalno šibkost sedanjih in nekdanjih Akademcev in prodali celotno naklado, jo zdaj dobrodelno delimo naokoli brezplačno.

Zaželjeno je, da zbornik čimvečkrat naložite, kopirate, pošiljate in berete. Ker se dobro blago samo pohvali, lahko tudi kot urednik parafraziram Big River Mana in rečem: "Ludje, berte to!"

Boštjan Virc


* Ferajn: Spačenka iz nemške besede »verein«. V žargonu slovenskih alpinistov označuje alpinistični odsek, npr. »Matičarji so en be... ferajn.« Običajno se uporablja tudi za četrtkove skupne večere, recimo »Opice neodgovorne so se ga spet napile sinoči na ferajnu.« Bogatejši alpinistični odseki (mi s tem nimamo težav) s to besedo označujejo tudi uradne društvene prostore: »Nekdo je izgubil ključe od ferajna
 

... svečana akademije ob 60. letnici
Dva dni nazaj me je ob pivu kolegica prepričevala, da pa res ne morem napisat, da je na akademsko proslavo prišlo toliko stark in starcev, da je kar po zemlji dišalo. Da ne gre in da je to grdo tako govorit o starešinah in da naj me bo sram vsled take neotesanosti. No, ampak bom tvegal in pri polni zavesti zapišem, da je zadišalo po zemlji, ko so v petek v Planico pridivjali in prikrevsali akademski starci in starke na proslavo ob 60. obletnici Akademskega AO. Bodi dovolj takih besed po nemarnem izgovarjati in tale vonj po zemlji sem uporabil zgolj kot melodramatski vložek, kajti naše starejše mladinke in mladinci so še čili in krepki žene in možje, ki še danes marsikatero žaltavo razdro in z vajeno kretnjo dvignejo kupico.
Drugače pa se je temle Akademcem res malce zmešalo. Pregovorno najbolj neorganiziran ferajn je ob okrogli obletnici izdal zbornik, pripravil proslavo v Planici, organiziral ... 
Več ...


Na voljo za prenos:
Zbornik 1949 - 2009 (PDF, 9,92 MB)
Zbornik, kazalo (PDF, 155 kB)

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti