Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

David Lama želi prosto ponoviti

znamenito Maestrijevo smer v Cerro Torreju. V Kompresorju, kot smeri rečemo danes, je že bilo nekaj poskusov. "Vse bo odvisno od vremena," je dejal mladi Lama.  "Danes je veliko ljudi, ki plezajo 8c, 9a je ponovljen skoraj vsak teden, a število tistih, ki lahko plezajo 8. stopnjo nad 1000 metrov, je relativno majhno."

Kaj ima David Lama s Cerro Torrejem? To smo se vprašali nekaj dni, preden smo izvedeli za njegov odhod v Patagonijo. Po pravici povedano, ni se nam treba bati: v zadnjih letih je prvak v boulderingu in težavnostnem plezanju večkrat presenetil s težkimi, dolgimi smermi v Alpah, Yosemitih, Čilu in tudi v Kirgizistanu. Njegova evolucija od indoor tekmovanj do velikih sten postaja vse bolj jasna. Skupaj s prijateljem Danielom Steuererjem bosta vložila tri mesece za poskus prvega prostega vzpona čez Maestrijevo smer v Cerro Torre. Smeri danes pravimo kar Kompresor, po Maestrijevi zapuščini malo pod vrhom gore. Skratka, velik izziv, Lama in Steuerer bosta pa naredila vse, da jima uspe, kar še ni nikomur.

"Vedno sem bil navdušen plezalec v skali. Nikoli nisem sanjal samo o plezanju po plastiki in v zadnjih letih se vedno bolj zanimam za alpski teren. Danes je veliko ljudi, ki plezajo 8c, 9a je ponovljen skoraj vsak teden, a število tistih, ki lahko plezajo 8. stopnjo nad 1000 metri, je relativno majhno.
Moram reči, da so odprave in tekmovanja dva zelo različna svetova, na žalost težko združljiva. Ekspedicije poberejo ogromno količino energije, ki ti nato manjka na tekmovanjih. Zares imam rad veliko različnih vidikov plezanja. V bližnji prihodnosti bom zagotovo čas posvetil tekmovanju, čeprav me boste našli bolj zunaj kot notri."

"Vem, da bom okusil veliko novih stvari. Nima vsak možnosti narediti kaj takega in to vidim kot veliko priložnost," je v intervjuju dejal David Lama.

Celoten intervju: planetmountain

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti