Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pontas

ProMo blog: Klemen Bečan (Evolv, Edelrid) je pred finalom SP v Kranju obiskal Mallorco  in  poskusil eno najbolj atraktivnih smeri na svetu. Chris Sharma je Pontas preplezal leta 2006 in ga ocenil z 9a+ ali več. Znameniti dyno (skok) je obkrožil svet, na ponovitev pa še vedno čakamo ... Video!


Pontas je turistična atrakcija Mallorce, table že v središču glavnega mesta Palme usmerjati proti obali, ker se iz morja dviga ta znamenita čer. Na razglednem parkirišču so vedno turisti, razgled je res lep in atraktiven, če imajo srečo, da vidijo padce plezalcev, toliko bolj. Čez sredino oboka je Chris Sharma leta 2006 potegnil smer brez enega svedrovca, brez varovanja od zgoraj, brez vrvi. Napeto plezanje in dolg dyno, skok na ključnem mestu, katerega posnetki so obkrožili svet. Približno 50 padcev, po vsakem pa nov poskus iz morja, od začetka. 

Ker ni imel čolna, je Klemen Bečan do vstopa moral zaplavati. Vstop je dokaj svoboden, vendar se takoj nato začnejo dolgi težki gibi. »Še pred polovico smeri sem imel občutek, da sem 20 metrov visoko. Morje je bilo daleč spodaj, podzavestno se začneš pripravljati za skok - ne navzgor, ampak v vodo«. Klemenu ni uspelo priti do ključnega mesta, do znamenitega skoka, kjer je padal Sharma. Nekateri so si ta detajl drznili študirati na tope rope, vendar ni pomagalo. Tudi nad ključnim mestom težave ne popustijo. Bečan: »Povsem nesmiselno se je take smeri lotiti z vrvjo. Če ne gre, pač ne gre«

Klemen Bečan: "Že tu sem imel občutek, da sem 20 metrov visoko, čeprav do skoka niti še prišel nisem". 

Kaj lahko pripomnimo? Klemen je dve leti v svetovnem vrhu, v stalnem stiku z najboljšimi plezalci. Letos je bil skupno peti med boulderaši, kar pomeni, da mu najtežji gibi niso tuji. Poleg tega je znan kot plezalec, ki zna plezati v skali. Res je, na Mallorco je šel bolj za sprostitev pred finalom SP, a očitno je Pontas smer ekstra kategorije. Že zaradi samih težav, kaj šele zaradi načina, kako jo je Sharma preplezal.
 

Slike: Evolv, Prana, Bečan 

ProMo blog: Pontas

Arhiv objav: vse objave avtorja

Pontas, Pontas in Sharma

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46086

Novosti