Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski vestnik ostal brez subvencije

Ministrstva za kulturo: »Planinski vestnik je pravzaprav društveno glasilo Planinske zveze.« Ta stavek razloži, zakaj letos Planinska zveza za Planinski vestnik ni dobila subvencije.

Tak je naslov in začetek uvodnika oktobrske številke Planinskega vestnika.

Ob tem ne morem ostati ravnodušen. Ne vem, na koga naj se jezim? Na kulturno ministrstvo ali PZS?

Poglejmo: na ministrstvu za kulturo od PZS na predpisanem obrazcu prejmejo vlogo za subvencijo Planinskega vestnika. Neki uradnik si začne beliti glavo, kaj pomeni ta PZS: poskrbi za sebe, popoldne za Savo, prošnja za subvencijo …
 
Uradna oseba se vda, preneha si razbijati glavo s tem zagonetnim vprašanjem in raje natančno, kot se spodobi za vestnega uradnika, pregleda izpolnjeni formular. Nič pretresljivega, nič izstopajočega ne odkrije skrbno oko. Naveličano zazeha in z utrujeno kretnjo vrže papir v levi predal, na katererem piše Zavrnjene vloge. Kaj pa birokratsko revše ve, kakšen je pomen Planinskega vestnika za slovenski narod. Pojma nima, da revija izhaja od leta 1895 in je naša najstarejša kulturna revija, ki je bila v začetnih desetletjih tudi pomembno oporišče obrambe slovenske planinske kulture pred silovitim ponemčevalnim pritiskom. Z njo so sodelovali najvidnejši kulturni delavci, pisatelji in fotografi, tako da velja slovenska planinska publicistika s Planinskim vestnikom na čelu danes za eno najrazvitejših in tudi najbolj cenjenih v alpinističnem svetu. Uradniku se niti ne sanja, da je to revija z za slovenske razmere visoko naklado preko 5000 izvodov.
Treba je poudariti, da revija nima zaposlenega niti enega profesionalca, PV ustvarjajo prostovoljci, ki jim uspeva vzdrževati visoko raven kvalitete.
 
Hm, pa je res tako? Če pogledam še drugo plat medalje, se mi nemudoma vzbudi zanimivo vprašanje: kako pa je Planinska zveza Slovenije predstavila pomen in dejavnost Planinskega vestnika? So pristojni poudarili programe, načrte za prihodnost – na primer digitalizacijo revije (ki je zastala zaradi pomanjkanja sredstev) – in poseben pomen, ki ga ima naša edina planinska revija, ali pa so enostavno rutinsko izpolnili obrazec in ga vrgli v nabiralnik? Kaj pa če pristojni na ministrstvu za kulturo niso prebrali ničesar takega, kar bi utemeljilo njihovo odločitev za odobritev finančne podpore Planinskemu vestniku? Na lepe oči je najbrž ne dajejo, ali pač? V tem primeru se moramo sprijazniti s tem, naš PV nima dovolj lepih očk in zapeljivega pogleda.
 
Morda pa so imeli v vrhovih PZS preveč dela s prepovedjo uporabe izraza gornik inprestavljanjem Aljaževega stolpa s Triglava v planinski muzej, da bi se lahko bolje pobrigali za finančno podporo ministrva za kulturo, kdo ve?
 
Za ilustracijo si poglejmo prvo deseterico v letu 2008 (vir: dobrojutro.net/novice.../121168)
 
Prejemniki najvišjih subvencij medijskih vsebin za leto 2008:
 
  1. Nova obzorja (Demokracija) - 200.000 evrov
  2. Nova revija - 119.339 evrov
  3. Družina - 117.687 evrov
  4. Večer - 111.787 evrov
  5. Ognjišče - 57.200 evrov
  6. Danu, d. o. o. - 56.900 evrov
  7. Dolenjski list - 55.960 evrov
  8. Podjetje za informiranje Murska Sobota - 53.000 evrov
  9. Loka TV - 50.000 evrov
10. Založba Ben, d. o. o. - 43.848,50 evrov
 
Mire Steinbuch
Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

5 komentarjev na članku "Planinski vestnik ostal brez subvencije "

Igor Zlodej,

Tudi meni se vse bolj zdi, da je krivda v drugi plati medalje, torej v PZS. In ob tem še:predstavniki PD Posočja smo na sestanku MDO PD (med društvenega odbora planinskih društev Posočja) dne 7. oktobra večinsko izglasovali nezaupnico predsedniku PZS in celotnemu predsedstvu PZS. Zapisnik tega sestanka dotičnih sicer še ni dosegel, so pa o tem že obveščeni tudi predsedniki drugih MDO-jev. Upam, da bodo svoje povedali tudi ostali. Čas je, da odide vrh PZS, preden bo vse propadlo.


Marko Kern,

Citat: "Ministrstva za kulturo: »Planinski vestnik je pravzaprav društveno glasilo Planinske zveze.« Ta stavek razloži, zakaj letos Planinska zveza za Planinski vestnik ni dobila subvencije."

To je pravzaprav res. Če lahko vodstvo PZS samovoljno določa, kaj je lahko v reviji in kaj ne (recimo beseda gornik), potem je to pač društveno glasilo. Naj se račun za neprejeto subvencijo enostavno izstavi vodstvu PZS. Volitve se bližajo...

Ni mi pa jasno, kako lahko Demokracija, ki je prav tako nekakšno društveno glasilo SDS, prejema subvencije, PV pa ne. Očitno nekaj ne štima ali na PZS ali na PV ali pa nekje vmes...


Marjan Petrovič,

Če pogledate seznam srečnih dobitnikov za lani-poleg Demokracije še Nova revija,Družina, Ognjišče itd je jasno,da se delijo na štiri leta našim in naslednja štiri leta spet "našim"

Edino vprašanje je kateri "naši" imajo Vestnik PZS za svojega

Ali pa vodstvo PZS ni kompatibilno z nikomer,še posebej ne s članstvom?


Tomaž Ogrin,

Ker sem pač med naročniki, upam, da tega ne bodo prevrgli v višjo ceno.

Vsekakor pa je Ministrstvo za kulturo globoko nekulturno.

Me pa ti vsakoletni razpisi zelo motijo. Nasploh. Vsako leto se za te razdeljevalce davkoplačevalskega denarja znova rodiš. Kar si bil lani, nisi več. Noben nobenmu tudi uradno ne verjame več.

Ti pa moraš njim verjet. Njim, ki so se navadili delat v glavnem pod mizo.

Ko smo imeli samoupravne interesne skupnosti, smo denar, kolikor smo ga zbrali iz predpisanih odstotkov, delili zelo demokratično, v skupščinah skupnosti.

Danes pravimo, da smo v demokratični družbi. Celo, da imamo samoupravo! Seveda jo imamo! Iz skupnega korita se nekateri samoupravno napajajo.


Peter Mikša,

Preden sodimo bi bilo dobro vedeti kaj več podatkov o tej stvari. Npr. za kateri razpis gre (da dobimo vpogled v vsebino), kdo je izpolnjeval prijavo (vodstvo PZS oz. za to zadolžena služba ali odgovorni na PV) sta vsaj dva izmed...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti