Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Helidrom v Vratih

GRS Mojstrana: V letu 1975 smo zgradili heliodrom na prodišču Triglavske Bistrice, po posvetu s takratnimi piloti in pravili za varen pristanek, oziroma odlet helikopterja.

... Sam rob helidroma smo skrivoma zabetonirali, kajti TNP ne bi tega dovolil. Tak je služil svojemu namenu nekaj let, ko pa je prišlo hudo neurje, nam ga je deroča in zelo narasla voda razdejala. Seveda smo ga takoj popravili, kajti v celotni dolini Vrat je le to primeren prostor za normalno pristajanje in vzletanje helikopterjev.

Po nekaj letih se je z neurjem zopet vse podrlo, zato smo leta 1993 s pomočjo bagra naredili meter in pol visok nasip v dolžini struge več kot petdeset metrov in s tem preprečili, da bi hudourna voda razdejala zopet obnovljen helidrom. Tako je bil delno zaščiten, ga je pa zalijala voda s strani ob velikih nalivih in močnih hudourniških vodah. Tok Bistrice se je tudi zaradi nasipa delno preusmeril in ob nalivih je voda zelo načela južno brežino in jo odnašala, lansko jesen pa tudi odtrgala vodovodno napeljavo, kar je povzročilo Aljaževemu domu nemalo problemov glede oskrbe z vodo. Planinsko društvo Dovje-Mojstrana se je zato odločilo, da v tem letu zgradi novo vodno napeljavo ter sanira levi del nabrežja, s tem pa bi lahko nastal problem glede helidroma, da bi ob večjih neurjih zopet prišlo do uničevanja.

Takoj smo stopili v kontakt s predsednikom GRZS Mirom Pogačarjem in se domenili, da bi helidrom ravno tako sanirali in zaščitili. Z njegove strani sem bil zadolžen, da prevzamem nadzor nad izvajanjem del. Tako so delavci VGP Kranj ob delu, ki so ga izvajali z regulacijo struge pod Aljaževim domom tudi nasuli meter visoko in okoli 15 m x 20 m veliko ploščad ter popravili načeti nasip. Na ploščad je že bila pripeljana prst, danes pa se je le ta razgrnila., Na ploščad vodijo stopnice, sama ploščad pa se je zatravila. Na sredini je 4 m x 3.5 m velika črka H. Spomladi se bo še enkrat zatravilo, tako da bo res močna ruša. Z samim dvigom helidroma in z južno z velikimi skalami utrjeno brežino helidroma smo dosegli, da nam hudourne vode ne bodo mogle več razdirati samega helidroma, ki bo še naprej lahko služil svojemu namenu, tako nam, kot našim zanamcem, še dolga leta.

Janez Brojan
GRS Mojstrana

GRZS, 28.10.: Heliodrom v Vratih

 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRZS novosti

1 komentarjev na članku "Helidrom v Vratih"

Franci Savenc,

24.06.2012: Prvotno smo imeli pisano heliodrom; popravek je povezan z objavo http://www.gore-ljudje.net/objava/78998/

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti