Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Gore ljubimo, obiskujemo in uničujemo

Dnevnik - : Do leta 2015 bi morale vse planinske koče dobiti čistilne naprave, ki bi preprečile take katastrofe, kot je onesnaženje Dvojnega jezera

Sanacija onesnaženega Dvojnega jezera pod Triglavom in ureditev čistilne naprave ob bližnji koči bo stala okoli poldrugi milijon evrov. Jurij Dobravec iz znanstveno-raziskovalne službe Triglavskega narodnega parka (TNP) je povedal, da je človek z nekaj posegi, na primer z vnosom rib, popolnoma porušil ravnovesje v naravi oziroma v jezeru. Za urejanje nastalih problemov, ki niso le v iztekanju odplak v naravo, bodo kandidirali tudi za evropska sredstva, je še dodal Dobravec.

   
  Svet pod Triglavom niso le naravne lepote, so tudi koče z vse večjim obiskom. Narava vse bolj trpi zaradi ravnanja človeka, primer Dvojnega jezera pod Triglavom je posebno pereč: zahteva takojšnje ukrepanje. (Foto: Stane Klemenc)  

Čeprav primer Dvojnega jezera meče slabo luč na planinska društva in njihov odnos do narave, pa zgledov, ko planinska društva sama skrbijo za to, da ne onesnažujejo okolja, po besedah direktorja TNP Martina Šolarja, ni tako malo: "Bolj nam seveda v oči padejo primeri, kot je Dvojno jezero. Treba je vedeti, da ne gre povsod za visoka sredstva, čistilno napravo je mogoče namestiti za okoli 30.000 evrov, veliko pa je odvisno od odnosa ljudi do narave." Prav TNP se bo po zadnji odločitvi lotila sanacije koče pri Triglavskih jezerih, ki je sicer last Planinskega društva Ljubljana - Matica.

Primerov dobrega in slabega ravnanja lastnikov koč poznajo v Triglavskem narodnem parku veliko, po državni uredbi pa bi morale vse koče imeti do leta 2015 svoje čistilne naprave. Je to uresničljivo? Odgovor smo poiskali pri predsedniku Planinske zveze Slovenije (PZS) Francu Ekarju: "Glede na dosedanji odnos države, nisem optimist. Pod Triglavom imamo praktično le tri čistilne naprave in ne zveza ne društva ne bodo vsega zmogli. Pojavili se bodo tudi problemi z energijo in vodo. Poudariti moram javni interes na tem področju, želimo si evropskih sredstev in le skupaj bomo zmogli očuvati naravo." Zgovoren je tudi podatek PZS, da je v Sloveniji kar okoli 170 koč, zavetišč in bivakov, čeprav je med njimi kar nekaj takih, ki imajo zaradi odličnega obiska lepe prihodke.

www.dnevnik.si/  28.10.2009

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti