Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vodniške licence na otočju

Okviren pregled vodniške izobrazbe - licenc, ki jih je moč pridobiti v Veliki Britaniji za namene vodenja v pohodništvu, plezanju in gorništvu.

Angleži zase pravijo, da njihov sistem usposabljanja za vodnike spada med najbolj natančne in uveljavljene šolske programe na svetu. V procesu izobraževanja je moč doseči različne stopnje izobrazbe. Dve izmed njih -  the International Mountain Leader  ter  UIAGM Guide pa sta tudi mednarodno priznani.

Zanimivo je, da so se po njihovem učnem sistemu zgledovale tudi sosednje dežele. Recimo Danska, ki je v letih 2005/06 sprejela podoben sistem kvalifikacij za svoje vodnike in inštruktorje (Danish system of qualifications for leaders and instructors of abseiling, wall, tree and rock climbing activities).

 Štiri možne vstopne točke v gorniške izobraževalne programe v Veliki Britaniji 
  
WGL - Walking Group Leader
Omogoča nosilcu licence vodenje skupin samo po hribih (vzpetinah) in pašnikih (moorland) v Veliki Britaniji, v kopnih razmerah.

ML - Mountain Leader Award
Omogoča nosilcu licence vodenje skupin v vseh gorskih področjih v Veliki Britaniji, v kopnih razmerah.

ML(W) - Winter Mountain Leader Award
Omogoča nosilcu licence vodenje skupin v vseh gorskih področjih v Veliki Britaniji, v kopnih in zimskih razmerah. Program vsebuje tudi teme kot so: vremenske razmere pozimi, analiza snežne odeje, nevarnosti plazov, varovanje in sidrišča v snegu, uporaba cepina in derez, orientacija, ekspedicije in drugo. Tečaj vključuje bivakiranje dve noči v realnih razmerah. Predhodno mora imeti udeleženec tega izobraževanja priznano ML licenco.

SPA - Single Pitch Award
Omogoča nosilcu licence vodenje skupin v naravna in umetna plezališča, ter v eno raztežajne skalne plezalne smeri.

MIA - Mountain Instructor Award
Inštruktorska licenca MIA bazira na vodniških ML licencah in omogoča nosilcu vodenje šol za vsa področja gorništva v Veliki Britaniji, v kopnih razmerah, vključno z poučevanjem plezanja športnih in več raztežajnih plezalnih smeri. Udeleženec mora imeti predhodno priznano ML licenco.

MIC - Mountain Instructor Certificate
Inštruktorska licenca  MIC je nadgradnja licenc MIA in ML(W). Nosilcu omogoča vodenje šol za vsa področja gorništva v Veliki Britaniji kot pri MIA licenci, v kopnih in v zimskih razmerah, ter tudi v lednem plezanju. Udeleženec mora imeti predhodno priznani ML(W) in MIA licenci.

IML - International Mountain Leader
Mednarodno priznana vodniška licenca IML omogoča nosilcu vodenje skupin po gorah celega sveta, razen v alpinističnih smereh. Udeleženec mora imeti predhodno priznano ML licenco. Uspešno mora opraviti teorijo in praktični del šole iz kopne in zimske tehnike. IML licenca bi naj bila enakovredna slovenskim vodnikom z licencami A,B in D ter s štampiljko za mednarodno vodenje, v izkaznici.  

UIAGM Guide
Najvišja vodniška/gorniška licenca pomeni dovoljenje za poklicno vodenje skupin v vsa gorstva sveta (gorski vodnik). Nosilec te licence je tudi mednarodni inštruktor za vsa področja gorništva (pohodništvo, gorništvo, športno plezanje, alpinizem, turno smučanje, ...). Nosilci MIA/MIC licenc imajo v tem programu skrajšan učni program na nekaterih že predhodno obdelanih področjih.

Leta 1992 so Avstrija, Italija, Francija, Belgija, Španija, Velika Britanija in Irska poenotile standarde - sprejele sporazum za poklicno vodenje skupin v gore. Po sprejetju so se združenju UIMLA - Union of International Mountain Leader Associations pridružile tudi druge države

V Veliki Britaniji sta IML in UIAGM edini vodniški licenci, ki sta mednarodno priznani.

Kako pridejo Angleži do gorniške izobrazbe?

Različne stopnje izobrazbe običajno potekajo po naslednjih korakih:
a)     Pridobivanje izkušenj za opravljanje predizpita (pred vpisom v šolanje)
b)     Prijava na tečaj/šolanje pri MLTUK ali lokalni šoli.
c)     Udeležba na izobraževalnih terminih.
d)     Pridobivanje praktičnih izkušenj in znanja (v določenih primerih min. 12 mesecev).
e)     Uspešno opravljeni izpiti.
f)      Udeležba na dopolnih izobraževanjih - izpopolnjevanjih.
g)     Nadaljno samoinicijativno izobraževanje.

Za angleško vodniško dovoljenje se mora interesent prijaviti in izpolnjevati pogoje BMG združenja - Association of British Mountain Guides. Za vodenje z IML licenco mora biti interesent član BAIML zveze - British Association of International Mountain Leaders. Tečaje, šolanja, izpite in izpopolnjevanja organizira  PYB - Plas Y Brenin, nacionalni alpinistični center v Wales-u, in na Škotskem v Glenmore Lodge.

Podrobnejše informacije: Mountain Leader Training Board UK.

Značke:
novosti USP

2 komentarjev na članku "Vodniške licence na otočju"

Klemen Gričar,

IML - International Mountain Leader
Mednarodno priznana vodniška licenca IML omogoča nosilcu vodenje skupin po gorah celega sveta, razen v alpinističnih smereh. Udeleženec mora imeti predhodno priznano ML licenco. Uspešno mora opraviti teorijo in praktični del šole iz kopne in zimske tehnike. IML licenca bi naj bila enakovredna slovenskim vodnikom z licencami A,B in D ter s štampiljko za mednarodno vodenje, v izkaznici.

Temu ni tako. Primerjava IML s planinskimi vodniki je napačna. Kategorija B je vodenje po zavarovanih plezalnih poteh in tega IML vodniki ne vodijo. Po gorah vsega sveta vodijo samo trekkinge in še to ne čez ledenike, kjer je obvezna uporaba derez in cepina, recimo Haute Route poleti. Razmejitev je jasna in tega se zavedajo tako IML kot IFMGA vodniki.

»The International Mountain Leader Award is the professional qualification for individuals who wish to lead trekking parties to all mountain areas except on glaciers, or where the techniques or equipment of alpinism are required.«


Mijo Kovačevič,

Klemen, drži. Glede IML me je sogovornik iz otoka poučil nepopolno. IML kot tudi UIAGM sta obe profesionalni licenci.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti