Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

12. Memorial Janeza Jegliča - Johana

V soboto, 17. oktobra 2009, približno ob 11. uri se je v veliki Osapski steni uradno začel že 12. Memorial Janeza Jegliča - Johana.

Gotovo eden najbolj vsestranskih in odličnih alpinistov, kar jih je kdaj bilo, si prireditev, kjer med seboj tekmujejo najboljši slovenski plezalci tudi zasluži. Prijetno sončno in toplo vreme je pod steno privabilo marsikaterega radovedneža. Cilj tekmovanja je bil že tretje leto zapored isti – čim hitreje in z varovanjem od zgoraj preplezati slovito smer Magično gobo oz. njenih prvih pet raztežajev (6b, 7b, 6c, 7b+ in 7c, 90 m). Vztrajni organizatorji memoriala Silvo Karo in sodelavci iz AO Domžale so držali besedo in že v petek v smer obesil vrv, tako da so fantje lahko smer predhodno naštudirali v tekmovalnem ritmu. Rezultat je bil kmalu opazen.

Goba: v prostranstvih črnorjavih kapnikov (foto: Maja Šuštar)

Leta 2007 je Franci Jensterle do zmage priplezal s časom 17:33, lani je Klemen Bečan s časom 9:09 za dve sekundi ugnal Miho Škofa. Neverjetno izboljšanje časa je postavilo vprašanje, koliko hitreje še gre? Na štartni listi je bilo 10 tekmovalcev iz Slovenije. Druga zgodba so dekleta s katerimi se Silvo že vsa leta močno trudi, a nikakor ne uspe sestaviti seznama najboljših slovenskih skalolazk. Ker je bil po vrnitvi iz odprave bolj na kratkem s časom, je čez ženski del enostavno naredil križ. Škoda in srčno upam, da nikoli več.

Že začetek je bil obetaven, saj so vsi plezali v časovnem okviru zmagovalca izpred dveh let. Kot drugi na štartu je Anže Štremfelj smer zmogel v odličnih 11:47, kar je bilo na koncu dovolj za 3. mesto. Neposredno za njim je Jure Bečan s hitrim plezanjem verjetno poskrbel za manjši dvig pritiska pri Anžetu, a na koncu je za njim zaostal za več kot dve minuti. Matej Sova je kot šesti tekmovalec prvi ogrozil 'rekord proge' z odličnim časom 9:15. Naslednji pa se je v smer dobesedno zapodil Klemen Bečan in pozvonil po vsega 7 minutah in 41 sekundah plezanja. In da ne bo pomote, tudi za njega je zvonec visel na koncu petega raztežaja.

1.   Klemen Bečan      7:41
2.   Matej Sova         9:15
3.   Anže Štremfelj    11:47
4.   Jure Bečan         13:54
5.   Franci Jensterle   16:05
6.   Izidor Zupan       19:15
7.   Klemen Kejžar     19:42
8.   Jernej Kruder       (86,5 m)
9.   Nejc Potrebuješ   (67 m)
10. Matjaž Zorko       (65 m)

Sledila je podelitev pokalov in nagrad najboljšim ter ogled alpinistično plezalnih filmov iz programa festivala gorniških filmov. Nenazadnje pa je enako pomembno tudi druženje sorodnih duš po uradnem zaključku prireditve.

Večina mladih tekmovalcev Johana najverjetneje ni poznala, a z zdravim in zagretim športnim pristopom gotovo najbolje nadaljujejo pot, ki jo je v svojem življenju začrtal. In ideje, ki jih je za naprej razgrinjal Silvo dajejo upanje, da bo prireditev dobila celo novega zagona. Kajti zagotovo mladi plezalci zgolj zaradi nekih nostalgičnih idej ne bodo hodili v Osp.

Peter Mežnar


Tri, dva ena - akcija (foto: Maja Šuštar)


Najbolj nasmejani: Anže, Klemen in Matej
(foto: Jure Pezdirc)

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti