Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z vejo ali brez?

8c, dvakrat 8b/b+, petkrat 8a+, 8a, vse onsight. Ni slabo, za nekoga, ki dela 40 do 50 ur na teden! Steve McClure je na tedenskih počitnicah blažil stare rane. Toda pozor: Steve je kot zadnji oprimek v Amistad (8c) uporabil vejo na robu stene. Nekaj dni po vzponu so prvi očitki že tu.

"Pred nekaj tedni sem bil v 8c. Na pogled. Šlo je dobro. Težki gibi so šli gladko, popolna predanost, ko je bilo potrebno. Po 40 metrih sem prišel do zadnjega giba, samo podprijem me je ločil od zadnjega oprimka. Tako blizu vrha, in slavi ... moral sem narediti gib, ki šteje. Moralo je delovati. Še dve minuti sem bil tam, preračunaval najlažjo kombinacijo, ko sem kar naenkrat odletel in obvisel na vrvi, brez možnosti za slavo! In šele nato mi je očiten vrsti red gibov prišel pred oči. Tako očitno in lahko... Nekaj ur pozneje, na redpointu, je bilo lahko. Toda to ni nič pomenilo, pirova zmaga, prav tako kot onsight 8b+, ki mi je uspel kakšno uro kasneje. Vse to so bile stopnje, ki sem jih že dosegel, 8c onsight še nisem."

Steve je neuspešen 8c na pogled označil kot zafrustriranega, toda prejšnji teden se je trud izplačal. Na tedenskih počitnicah v Rodellarju v Španiji je Steve McClure končno dosegel tisto, na čemer je delal kar nekaj časa: 8c onsight. Uspeh je prišel v smeri Amistad: 30 metrov, 25 stopinj previsa v strm, izbočen boulderski problem, ki ga je Steve pravilno "zadel", čeprav je, kot je dejal, že padal ... V petih dnevih plezanja v Rodellarju, je Steve uspel v dveh 8c, eno na pogled, drugo na redpoint; dve 8b+', eno onsight, eno na redpoint; dve 8b onsight, pet 8a+ onsight in eno 8a na pogled. Ni slabo, za nekoga, ki dela 40 do 50 ur na teden. Poleg tega je poiskušal 9a, ampak je moral zaradi slabega kolenskega ligamenta odnehati.

Zgodba se tu ne konča. Steve je kot zadnji oprimek uporabil vejo na robu stene. Nekaj dni po vzponu so prvi očitki že tu. "Mogoče je uporaba veje naredila razliko in se mi je zato smer zdela lažja. Mogoče bi morali znižati oceno ..."

ukclimbing.com, 8a.nu

SteveMcClude


8c na pogled. Steve v smeri Amistad.
Kje je nesrečno drevo na vrhu.

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

2 komentarjev na članku "Z vejo ali brez?"

Robert Dolinar,

Je veja dovoljena ali ne? Je tu kako pravilo ali stvar prvega plezalca, dogovora, pa postenosti, morda iznajdljivosti ponavljalcev itd?

Kakorkoli, zdi se da Steve ni povsem zadoscen predvsem iz razloga, ker smer Amistad ni bila ravno velikokrat ponovljena, kar naj bi potrdilo njeno tezavnost. Pac v njegovem slogu: poleg Amistada je v petih dneh bivanja v Rodellarju splezal se eno 8c r.p., dve 8b+ o.s., dve 8b o.s., pet 8a+ o.s. Steve ima 39 let. Ker pa je njegov 52 letni rojak in soimenjak Stevie Haston prejsnji mesec zmagal v 9a (Descente Lolitta v Grotte de Sabart v francoskih Pirenejih), je sklepati, da ima tudi McClure se cas. In seveda ze isce naslednjo 8c na pogled. Je pa tudi res, da gre mladina hitro za tastarimi in jih seveda ze prehiteva (beri Ondra, Oddo, idr).


Matevž Rehberger,

Načeloma naj bi pri prostem plezanju veljali vsi naravni oprimki, umetni (klin, sistem, ...) pa ne. Drevo je naravna tvorba, zato naj bi bila veja dovoljena. Toda plezanje je vendarle šport, kjer se težave iščejo in so dobrodošle. Me prav zanima, če kdo pozna kakšno težko smer, kjer je drevo oz. veja dovoljena?

Osnovno pravilo prostega plezanja (ki je osnova športnega), da veljajo samo naravni oprimki, pa pade že pri umetnih oprimkih. Ti so "dovoljeni". Ker je plezanje vendarle pesebne vrste šport, pa je najpomembnejša izjava prvega plezalca.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti