Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

IKAR - 27.09.09

GRZS: Po praktičnem dnevu na ledeniku na Malem Matterhornu je sledilo delo po posameznih komisijah

Zdravniška in letalska komisija sta že od prvega dne analizirale nesreče, ki so se dogodile v zadnjem letu. Poleg tega so zdravniki imeli tudi kongres urgentne medicine. Letalci pa tudi praktično delo v helikopterski bazi v Zermattu. Prav tako so v zdravniški komisiji oblikovali predlog za novega predsednika komisije.

V lavinski komisiji so po analizi in predstavitvi nekaterih nesreč zasutih v plazovih obravnavali predlog GRS Švice, da bi ustanovili novo komisijo za pse. Predlog so pripravili in na skupščini je bil tudi potrjen, da bodo vodniki reševalnih psov delovali kot podkomisija v okviru lavinske in tehnične komisije.

Tehnična komisija je imela v letošnje letu vodilno temo, in sicer delovanje GRS v naravnih in drugih nesrečah. D. Polajnar je ob tem predstavil, kako je GRZS vključena v reševanje in pomoč pri naravnih nesrečah v Sloveniji. Praktično pa je predstavil naravne nesreče, in sicer Plaz v Logu pod Mangartom in poplave v Železnikih in Kropi. Kot posebno obliko sodelovanja pa še čiščenje razbitin letala na Korziki v lanskem letu. Pri praktičnih predstavitvah je bilo zanimivo sodelovanje izdelovalca žoln ARVA in BARIVOX-a. Pri ARVI so prišli na idejo, da bi za natančnejše določanje točke zasutega dodali še poseben W-link (zelo poenostavljeno to pomeni, da ima naprava sedanjo frekvenco 457 KHz in še dodatno W-link frekvenco 868 MHz. Ker predvidevajo, da bo ta novost postala zanimiva za vse žolne, so se že povezali z Ortovoxom, da skupaj testirajo delovanje. Pri vrveh proizvajalci želijo narediti vrv, ki bi imela lastnosti med dinamično in statično vrvjo.

Med zasedanjem so v četrtek zvečer predstavniki TOPR-a iz Poljske ob praznovanju pripravili posebno predstavitev. Ker pa Poljska praznuje tudi 90- letnico diplomatskega dela, so združili še to in na prireditvi je bil prisoten veleposlanik v Švici. V petek popoldan so reševalci helikopterske baze pripravili vajo reševanja iz žičnice in gondole s helikopterjem. Med vajo je bilo opaziti, da jim to delo ne dela težav, saj so nas hitro spravili na trdna tla.

V soboto popoldan je bila še skupščina IKAR. Ker so komisije že pred tem uskladile predloge sklepov, je potekala brez zapletov. Izvoljen je bil tudi novi predsednik IKAR-ja, ki bo na Slovaškem. Vsako leto v IKAR sprejmejo tudi nove članice in letos je bila to tudi GRS Črna gora.

GRZS, 27.09.09: IKAR 09 - 27.9.09 - Dušan Polajnar

 

24.09.09: Zasedanje IKAR 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRZS novosti

1 komentarjev na članku "IKAR - 27.09.09"

Franci Savenc,

nedelja, 27. september 2009, Dušan Polajnar,

Do ponedeljka ob 16. ure ogledov: 39,

v torek ob 10.15: 77; na našem ob istem času že 122

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti