Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predavanje zgodovina smučanja

prvega tujca v Sloveniji Američana dr. Johna Allena, bo v Muzeju novejše zgodovine v Tivoliju v Ljubljani v torek, 6. oktobra 2009, ob 18. uri.

Allen je svetovno znani zgodovinar smučanja s preko sto strokovnimi članki, je avtor šestih knjig, predava na FIS History Conferneces (Holemnkollen, Lahti in Helsinki, Muerzzuschlag) ...

Vstop prost, a z velikimi ušesi.

Organizator je Smučarska zveza - Združenje učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije, zadolžen Aleš Guček, Ameriško veleposlaništvo pa je delno finančno podprlo njegovih šest predavanj po Sloveniji.


Slovenci vse premalo poznamo zgodovino smučanja v ZDA, ki se je začelo s preselitvijo revnih Norvežanov v drugi polovici 19. stoletja v ZDA. S seboj so ponesli smučke in iskali zlato po Kaliforniji tudi v zimskem času, ko so se drugi stiskali v ostri zimi za zapečkom. Ko je bilo v zimskem času dolgčas, so se sprva norveški zlatokopi, ki so jim sledili domačini, pomerili v norih hitrostnih tekmah za velike denarne nagrade. Nekdo je celo stavil 500 dolarjev proti vsemu svetu (brez okolice, ha-ha, op.p.), da bo zmagal. Tommy Todde je dosegel v šestdesetih letih 19. stoletja neverjetnih 136 km/h.

Allen bo predstavil v Logu pod Mangartom in v kadetnici v Mariboru smučanje vojakov do prve svetovne vojne in smučarske in bojne podvige legendarne ameriške 10. Gorske divizije (10th Mountain Division, 10th MD), ki se je pripravljala med drugo svetovno vojno v Skalnem gorovju v ZDA na višini tudi preko 4.000 m in se nato borila v Italiji in tudi se srečala s Titovimi partizani junija v Tolminu. Imeli so tekmo v veleslalomu 3. junija na večnem snegu na Mangartu. Zmagal je znani alpski smučar Walter Prager. Devet veteranov 10th MD s spremljevalci je letos 6. in 7. junija obiskalo Log pod Mangartom, kjer so jim pripravili sprejem in razstavo o njihovi nalogi nadzorovati demarkacijsko cono me Italijo in tedanjo Jugoslavijo.

Celotna objava na Smucisca.net >>>

/.../ Dame so bile kmalu zapostavljene v smučanju, saj to ni bilo higienično za nežni spol, da je smučal. Posebno pa ne v hlačah kot moški. Allen nam bo prikazal junakinje in ozadje, ki so si drznile na sneg s smučmi na nogah.
Ljudsko smučanje, pri nas najbolj znano bloško starosvetno smučanje, bo primerjal z ljudskim smučanjem drugod po svetu, predvsem dežele Laponske. ...

/.../ Zato vljudno vabljeni na njegova predavanja. Iz priložene časovnice izberite najbližji kraj predavanja ali tematiko in se pozanimajte pri lokalnem gostitelju predavanja v kateri dvorani bo zanimiv dogodek.

SMUK!

Aleš Guček,
upokojeni učitelj smučanja z dejavnostjo zgodovine smučanja

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti